Antena Meniu Search
x

Chinezii intră în Anul Calului

Chinezii din toată lumea sărbătoresc, astăzi, Anul Nou, pus sub semnul Calului, în zodiacul lor tradiţional.

Vezi și

Pretutindeni unde trăiesc chinezi, dar, în primul rând, în ţara lor, Revelionul a fost salutat cu petreceri, muzică, dans şi focuri de artificii.

Aceasta deşi guvernul de la Beijing i-a rugat pe cetăţeni să fie mai rezervaţi cu artificiile, pentru a nu spori poluarea aerului.

În tradiţia chineză, focurile de artificii şi petardele de Anul Nou sunt menite să alunge duhurile rele şi să atragă bunăvoinţa Zeului Bogăţiei. Autorităţile au atras atenţia că fumul exploziilor se va adăuga la binecunoscuta poluare a atmosferei din Beijing, dar chinezilor nu prea le-a păsat.

Anul Calului urmează după cel al Dragonului în zodiacul tradiţional, aşa cum a amintit preşedintele Chinei în urările rostite într-un cadru neoficial: un târg rural din nordul ţării.

Anul Nou este sărbătorit şi în cartierele chinezeşti din toată lumea. Unul din cele mai mari se află la Yokohama, în Japonia. Aici, tinerii chinezi şi japonezi n-au luat în seamă momentul de răceală din relaţiile bilaterale şi şi-au unit forţele pentru fascinantul dans al leului.

Revenind în China, televiziunea de stat a dat un exemplu de apropiere faţă de Occident şi a invitat-o, în spectacolul de revelion, pe actriţa franceză Sophie Marceau. Ea a cântat alături de un artist chinez francofon.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Chinezii intră în Anul Calului