Antena Meniu Search
x

Cine este Gabriel Attal, cel mai tânăr premier din istoria Franței. Cutremur la Paris după demisia lui Elisabeth Borne

Premierul Franței, Élisabeth Borne, și-a anunțat demisia de la conducerea guvernului. Decizia șocantă vine după o întâlnire de o oră cu președintele Emmanuel Macron, la Palatul Élysée. Cutremurul de la vârful executivului francez are loc cu doar câteva luni înainte de alegerile pentru Parlamentul European și de Jocurile Olimpice de la Paris. 

de Redactia Observator

la 09.01.2024, 21:12

Vezi și

Această demisie intervine cu numai cinci luni înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, scrutin la care este de aşteptat ca partidele eurosceptice să înregistreze scoruri electorale record. Elisabeth Borne şi echipa sa vor conduce executivul interimar până la desemnarea unui guvern cu puteri depline.

În cele 20 de luni la conducerea guvernului, Borne şi-a asumat reforma extrem de nepopulară a sistemului de pensii şi foarte controversata lege privind imigraţia. În scrisoarea de demisie înaintată şefului statului, ea a estimat că ''este mai necesară ca niciodată continuarea reformelor''.

Numită prim-ministru în mai 2022, Elisabeth Borne (62 de ani) a devenit a doua femeie în funcţia de premier din istoria Franţei, prima fiind Edith Cresson, numită în urmă cu peste 30 de ani, în mai 1991, de preşedintele francez de la acea vreme François Mitterrand.

Viitoarea remaniere guvernementală este menită în special să impulsioneze al doilea mandat al preşedintelui Emmanuel Macron, care nu dispune de majoritate absolută în Adunarea Naţională (camera inferioară a parlamentului francez) şi întâmpină numeroase dificultăţi, mai ales din cauza ascensiunii dreptei extreme. Mandatul lui Macron în calitate de preşedinte va expira în 2027, când actualul şef al statului francez nu va mai putea candida pentru alt mandat, conform Constituţiei.

Pe acelaşi subiect

Gabriel Attal, ministrul Educației, va prelua șefia Executivului francez

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a numit premier pe Gabriel Attal, care, la vârsta de 34 de ani, devine cel mai tânăr şef al Executivului francez, doborând recordul deţinut de socialistul Laurent Fabius, numit prim-ministru la 37 de ani, în anul 1984.

Până de curând ministru al Educației, Attal va avea acum sarcina de a conduce guvernul francez în alegerile cruciale pentru Parlamentul European din iunie. 

Attal devine, de altfel, și primul premier francez gay. În prezent este în parteneriat civil cu Stéphane Séjourné, un membru al Parlamentului European în vârstă de 38 de ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Cine este Gabriel Attal, cel mai tânăr premier din istoria Franței. Cutremur la Paris după demisia lui Elisabeth Borne