Video Macron dizolvă Parlamentul francez. Extrema dreapta a câştigat la europarlamentare: "Poporul a dat verdictul şi e final. Hai să primim rezultatele cu umilinţă"
Cutremur politic în Franţa, după ce Emannuel Macron a anunţat că va dizolva parlamentul în urma înfrângerii de la europarlamentare. Tabăra sa a fost depăşită cu mai bine de jumătate de partidul de extremă dreapta al lui Marine Le Pen. Ascensiunea grupărilor de extremă dreapta a fost observată inclusiv în Austria.
Scena politică din Franţa a fost zguduită de anunţul preşedintelui după înfrângerea taberei sale la alegerile europarlamentare. "Am decis să vă redau alegerea viitorului nostru parlamentar prin vot. Prin urmare, dizolv Adunarea Naţională în această seară. În câteva momente voi semna decretul de convocare a alegerilor legislative, care vor avea loc pe 30 iunie pentru primul tur, şi pe 7 iulie pentru al doilea tur", a declarat Emmanuel Macron, preşedintele Franţei.
Câştigul obţinut de extrema dreapta nu a adus numai reacţii pozitive
Este declaraţia lui Emmanuel Macron la scurt timp după ce partidul de extremă dreapta al lui Marine Le Pen a obţinut aproape 32% la sută din voturi, mai mult decât dublul celor 15% obținute de preşedinte, conform primului exit-poll. Dizolvarea parlamentului francez vine la mai puțin de două luni înainte ca Parisul să găzduiască Jocurile Olimpice şi este prima mişcare de acest fel încă din 1997, de pe vremea liderului Jacques Chirac. Le Pen a salutat însă decizia. "Suntem pregătiţi să apărăm interesele poporului francez, suntem pregătiți să punem capăt imigrației în masă, suntem pregătiți să facem din puterea de cumpărare a francezilor o prioritate. Suntem pregătiți să începem să reindustrializăm țara", a declarat Marine Le Pen, lider Rassemblement National.
Obţinerea unei majorităţi parlamentare a partidului înseamnă că Macron ar rămâne fără un cuvânt de spus în afacerile interne. Principalul candidat Rassemblement National, Jordan Bardella, i-a cerut lui Macron să ia această decizie imediat după apariţia primelor sondaje care arătau că victoria îi este garantată. "Poporul francez a dat verdictul şi este final. Haideţi să primim rezultatele cu umilinţă, cu greutate şi cu un spirit de mare responsabilitate. În alegerile în care puterile şi-au aruncat în luptă toată greutatea, până la preşedintele republicii, compatrioţii noştri şi-au exprimat dorinţa pentru schimbare, dar şi o cărare pentru viitor", a declarat Jordan Bardella, candidat Rassemblement National.
Câştigul obţinut de extrema dreapta nu a adus numai reacţii pozitive. Sute de protestari s-au adunat la Paris pentru a-şi arăta furia în urma alegerilor. Ascensiunea partidelor de extremă dreapta a putut fi observată şi în Austria unde, după apariţia primelor rezultate, peste 25% dintre cetăţeni au ales să voteze pentru Partidul Libertăţii. Şi sondajele din Germania arată că alianța conservatoare CDU/CSU va ieşi învingătoare. În Italia, datele indică faptul că partidul ultraconservator condus de premierul Giorgia Meloni obţine 28% din voturi. În ţările nordice, însă, la putere par să fie partidele de stânga. Ursula von der Layen, preşedintele Comisiei Europene, a spus că ieri a fost o zi bună pentru continentul nostru şi că "centrul rezistă".
"Lumea din jurul nostru este în agitaţie. Forţe din exterior şi din interior încearcă să ne destabilizeze societăţile şi încearcă să slăbească Europa. Nu vom permite niciodată ca acest lucru să se întâmple şi de aceea voi lupta în fiecare zi pentru o Europa puternică", a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene. Primele cifre arată că prezenţa la votul pentru alegerile europarlamentare atinge 51%, fiind puţin mai ridicată decât cea din urmă cu 5 ani.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰