Antena Meniu Search
x

Cine este Naftali Bennett, noul premier al Israelului, care a pus capăt epocii Netanyahu

Naftali Bennett este noul premier al Israelului, după ce Parlamentul israelian a ales, duminică, noul guvern, punând capăt epocii Netanyahu.

de Redactia Observator

la 14.06.2021, 12:03

Cine este Naftali Bennett, noul premier al Israelului, care a pus capăt epocii Netanyahu
Cine este Naftali Bennett, noul premier al Israelului, care a pus capăt epocii Netanyahu - Profimedia Images

Noul prim-ministru israelian, Naftali Bennett, a promis să unească "națiunea prăbușită" după patru rânduri de alegeri în doar doi ani. Ultra-naţionalistul Naftali Bennett va conduce noul cabinet, care cuprinde partide de la stânga la dreapta, pentru doi ani, înainte ca aliatul centrist Yair Lapid să preia funcţia.

Bennett a declarat, în primul său discurs în calitate de premier, că guvernul său va lucra pentru bunăstarea întregului popor”, adăugând că prioritățile Cabinetului său vor fi reformele în educație, sănătate și reducerea birocrației.

"Înţeleg că nu va fi o zi uşoară pentru mulţi, dar nu este zi de doliu, este ziua schimbării, a schimbării regimului într-o democraţie. Vom face tot ce ne stă în putere pentru ca nimeni să nu trăiască cu teamă. Le transmis celor care vor sărbători în această seară: nu batjocoriți durerea celorlalți. Nu suntem dușmani, suntem un singur popor", a declarat, duminică, noul șef al Executivului israelian, scrie BBC.

Cine este Naftali Bennett

Pe acelaşi subiect

Născut la Haifa, în 1972, Bennett este fiul unor imigranți evrei americani din California. A crescut într-o casă laică, dar astăzi, Bennett se definește drept ortodox modern. 

Înainte de a studia Dreptul la Universitatea Ebraică din Ierusalim, Bennett a servit drept comandant de companie în unitățile de elită ale IDF Sayeret Matkal și Maglan. După obținerea diplomei de studii, tânărul a fondat o companie de software anti-fraudă hi-tech, iar mai târziu a petrecut câțiva ani în New York ca CEO al acesteia. Ulterior, Bennet a supravegheat vânzarea companiei pentru 145 de milioane de dolari în 2005, scrie Jerusalem Post. În 2009, Bennett a repetat strategia cu compania Soluto, vândută pentru 130 de milioane de dolari. 

Întors în Israel, Bennet a devenit directorul general al Consiliului Yesha, organizația umbrelă pentru consiliile municipale ale așezărilor evreiești din Cisiordania, între ianuarie 2010 și ianuarie 2012. În noiembrie 2012, a fost ales șef al partidului de dreapta, religios-sionist Bayit Yehudi. El a condus partidul la alegerile din 2013 pentru a câștiga 12 locuri în Knesset (n.r. Parlamentul unicameral al Israelului).

După alegerile din 2015, Bennett a încercat inițial să obțină portofoliul de Apărare, pe care Netanyahu i-l promisese, dar l-a determinat să devină ministru al Educației, rol tradițional pentru partidele naționale-religioase. De-a lungul carierei sale politice, Naftali Bennett a deținut portofoliile la Economie, Afaceri religioase și Afaceri din diaspora, în Knesset-ul al XIX-lea.

Când s-au convocat alegeri anticipate în decembrie 2018, Bennett și partenerul său Ayelet Shaked au format noul partid de dreapta înainte de alegerile din aprilie 2019, dar nu au trecut pragul electoral.

În noiembrie 2019, Bennett a reușit să-l oblige pe Netanyahu să-l numească ministru al Apărării pentru a-l împiedica să se alăture lui Benny Gantz, șeful "Albastru și Alb", care în acel moment încerca să formeze o coaliție după alegerile din septembrie 2019. Bennett a îndeplinit acest rol în timpul începutului crizei coronavirusului și a condus eforturile de a încerca ca guvernul să transfere responsabilitatea pentru gestionarea pandemiei către IDF.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Cine este Naftali Bennett, noul premier al Israelului, care a pus capăt epocii Netanyahu