Antena Meniu Search
x

Epoca Netanyahu ia sfârșit. Acord pentru un nou guvern în Israel, cu premier prin rotație. Naftali Bennett, primul care va prelua funcția

Acord pentru un nou guvern în Israel, după 2 ani de căutări și incertitudini. O nouă coaliție de guvernământ a fost formată și este pregătită să-l înlocuiască pe premierul Benjamin Netanyahu. Anunțul a fost făcut de liderul opoziției Yair Lapid, care l-a informat oficial pe președintele Reuven Rivlin, miercuri seara, că poate forma guvernul.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 03.06.2021, 08:35

Vezi și
  • Yair Lapid l-a informat pe preşedintele israelian Reuven Rivlin că a reuşit să formeze un guvern.
  • Noul guvern ar urma să fie condus în următorii doi ani de Naftali Bennett, urmat de Lapid pentru alţi doi ani.

„Mă angajez față de dumneavoastră, domnule președinte, că acest guvern va lucra pentru a servi pe toți cetățenii Israelului, inclusiv cei care nu sunt membri ai acestuia, va respecta pe cei care se opun acestuia și va face tot ce îi stă în putință pentru a uni toate părțile israeliene din societate", i-a transmis Yair Lapid președintelui Reuven Rivlin cu puțin înainte de miezul nopții.

Anunţul a fost făcut cu puţin înainte de expirarea termenului constituţional pentru formarea unei coaliţii guvernamentale.

The Jerusalem Post a publicat documentul coaliției semnat de liderii blocului anti-Netanyahu.

Guvern nou în Israel, cu premier prin rotație

Conform acordului, Naftali Bennett, liderul alianţei Yamina (dreapta), va fi prim-ministru al Israelului prin rotaţie cu Yair Lapid, liderul partidului Yesh Atid. În prima etapă, de acum până în septembrie 2023, prim-ministru va fi Naftali Bennett, iar Yair Lapid va prelua funcţia de premier în a doua jumătate a legislaturii, până în noiembrie 2025.

"Sunt onorat să vă informez că am reuşit să formez un guvern. Va fi un guvern prin alternanţă, în conformitate cu Articolul 13 al Legii fundamentale. Deputatul Naftali Bennett va fi premier în prima etapă", i-a transmis Yair Lapid preşedintelui în funcţie al Israelului, Reuven Rivlin.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Președintele Reuven Rivlin a transmis că așteaptă convocarea Knessetului cât mai curând pentru învestirea guvernului.

"Vă felicit pe dumneavoastră şi pe liderii partidelor din această alianţă pentru formarea guvernului. Aştept convocarea Knessetului cât mai curând pentru învestirea guvernului", a declarat preşedintele Reuven Rivlin, conform publicaţiilor The Times of Israel.

Cu toate acestea, există încă dificultăţi, în special cu parlamentarul alianţei de dreapta Yamina Nir Orbach, care ameninţă că va vota împotriva guvernului. Partidele au nevoie în prezent de toate voturile pentru a obţine aprobarea de schimbare a coaliţiei de guvernământ în Knesset.

Există discuţii ca unii membri ai Listei Comune să ajute coaliţia să obţină votul Knessetului.

Pentru prima dată în istoria israeliană, acordul de coaliție include un partid arab

Potrivit ynetnews.com, acordul care poate duce la încheierea prezenţei de 12 ani a lui Benjamin Netanyahu în fruntea guvernului a fost posibil după răspunsul favorabil oferit de Mansour Abbas, liderul formaţiunii Lista Arabă Unită (Ra'am).

În afară de formaţiunile Yesh Atid (liberală), Yamina (dreapta) şi Lista Arabă Unită, la coaliţie ar urma să participe şi alianţa Albastru & Alb (centru), Partidul Muncii (centru-stânga), Yisrael Beytenu (dreapta), Noua Speranţă (centru-dreapta) şi Meretz (centru-stânga).

Profimedia

Totuşi, nu este clar dacă toţi parlamentarii acestor formaţiuni politice vor vota în favoarea viitorului Cabinet, dat fiind că există în continuare mici diferenţe privind repartizarea unor funcţii.

În cazul în care noua alianţă va reuşi să ofere în Knesset susţinere viitorului Cabinet guvernamental, Benjamin Netanyahu, liderul partidului Likud şi premier în exerciţiu, va trebui să se retragă de la putere după ce s-a aflat permanent în funcţie în ultimii 12 ani.

Cine este Naftali Bennett

Omul care ar putea prelua pentru următorii doi ani funcția de premier, înlocuindu-l pe Benjamin Netanyahu după 12 ani la guvernare, va fi Naftali Bennett, liderul unui partid al dreptei radicale, scrie Reuters.

Naftali Bennett este un milionar care visează să anexeze cea mai mare parte a Cisiordaniei ocupate, notează agenția de presă. El crede că instituirea unui stat palestinian ar fi o adevărată sinucidere pentru Israel, din punct de vedere al securității.

Reprezentant al dreptei radicale și un susținător al coloniilor israeliene, Bennett spune că a decis totuși să se alăture coaliției eterogene de opoziție pentru a salva țara de la un dezastru politic. După ce Israelul a organizat în martie a patra rundă de alegeri în doar doi ani, Bennett a avertizat că un al cincilea vot ar fi o calamitate națională.

Naftali Bennett

Profimedia

Bennett conduce Yemina, un mic partid al dreptei radicale cu doar șase fotolii în parlament, dar deține balanța puterii. Netanyahu, pentru care odinioară a lucrat ca șef de cabinet, nu poate fi înlocuit fără sprijinul său. Dacă guvernul va fi format, Bennett va deveni premier până în 2023, moment în care Lapid, un centrist, fost moderator TV, va prelua funcția pentru alți doi ani.

Fiul unor imigranți americani, Bennet este, la 49 de ani, cu o generație mai tânăr decât actualul șef al guvernului Benjamin Netanyahu, care la 71 de ani este cel mai longeviv lider al țării.

Fost membru al unei unități comando, Bennet și-a botezat fiul cel mare cu numele fratelui lui Netanyahu, Yoni, ucis într-un raid israelian pentru salvarea pasagerilor unei curse aeriene deturnate pe aeroportul Entebbe, în Uganda, în 1976. Bennett a apărut pe scena politică în 2013, revitalizând un partid pro-colonii și conducând ministerele Apărării, Educației și economiei în diferitele guverne ale lui Netanyahu. Fost lider al Yesha, principala mișcare pro-colonii din Cisiordania, Bennett a făcut din anexarea teritoriului capturat de Israel în războiul din 1967 un scop major al platformei sale politice.

Totuși, ca lider al unui așa-numit guvern al „schimbării”, care reunește partide de stânga și de centru și se bazează pe sprijinul parlamentar al parlamentarilor arabi, atingerea acestui scop nu este tocmai fezabil. Duminică, când și-a anunțat sprijinul pentru formarea unui nou guvern, Bennett a asigurat că stânga și dreapta vor fi nevoite să ajungă la un compromis pe astfel de teme ideologice.

Bennet s-a născut în Haifa, într-o familie de imigranți din San Francisco. În prezent, el trăiește la Tel Aviv, împreună cu soția sa și cei patru copii. Asemenea lui Netanyahu, el vorbește o engleză fluentă, cu accent american. El a și locuit temporar în copilărie în Statele Unite. În vreme ce lucra în sectorul tehnologic, Bennet a studiat Dreptul la Universitatea Ebraică din Ierusalim. În 1999, el a format un start-up și apoi s-a mutat la New York. În cele din urmă, a vândut compania sa, care producea un software anti-fraudă, firmei americane RSA, pentru 145 de milioane de dolari.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Epoca Netanyahu ia sfârșit. Acord pentru un nou guvern în Israel, cu premier prin rotație. Naftali Bennett, primul care va prelua funcția