Meniu
Search
x

Foto Noul guvern al Israelului câştigă majoritatea voturilor, punând capăt celor 12 ani de mandat ai lui Benjamin Netanyahu

Parlamentul israelian a ales, duminică, cu 60 de voturi, noul guvern, punând capăt mandatului de 12 ani neîntrerupţi ai lui Benjamin Netanyahu, potrivit Reuters.

De Redactia Observator la 13.06.2021, 22:30

Ultra-naţionalistul Naftali Bennett va conduce noul cabinet, care cuprinde partide de la stânga la dreapta, pentru doi ani, înainte ca aliatul centrist Yair Lapid să preia funcţia. 59 de deputaţi, în principal de la Partidul Likoud al lui Netanyahu, de extremă dreapta şi de la partidele ultra-ortodoxe s-au opus. 

În discursul său, Naftali Bennett, noul premier ales, a spus: "Acest Guvern îşi începe activitatea sub cea mai gravă ameninţare de securitate", a declarat el referitor la Iran, inamicul Israelului, asigurând că ţara sa "îşi va rezerva libertate totală de acţiune" contra Teheranului.

"Înţeleg că nu va fi o zi uşoară pentru mulţi, dar nu este zi de doliu, este ziua schimbării, a schimbării regimului într-o democraţie", a declarat şeful dreptei radicale înainte votului de încredere din partea deputaţilor pentru Guvernul său. Knesset, Parlamentul israelian, s-a reunit duminică în sesiune specială. 

Înaintea votului, Netanyahu a afirmat: "Dacă destinul nostru este de a fi în opoziţie, o vom face cu capul sus, vom face să cadă acest Guvern şi ne vom întoarce pentru a conduce ţara în felul nostru (...). Ne vom întoarce în curând""Bennett şi prietenii săi sunt o dreaptă falsă şi populaţia ştie foarte bine", a declarat Netanyahu, care a lăudat "reuşitele" Guvernului său, citând în special acordurile de normalizare a relaţiilor cu ţările arabe şi "operaţiunile exterioare" între care cea din 2018 care a permis Statului evreu să obţină arhivele nucleare iraniene. 

Pe acelaşi subiect

Preşedintele american Joe Biden l-a felicitat pe noul prim-ministru israelian

Preşedintele american Joe Biden l-a felicitat, duminică, pe noul prim-ministru israelian, potrivit AFP. "În numele poporului american, îl felicit pe premierul Naftali Bennett, prim-ministru în alternanţă şi ministru al Afacerilor Externe Yair Lapid şi pe toţi membrii noului guvern israelian", a spus Biden într-un comunicat. El a subliniat că "este nerăbdător să lucreze" cu Bennett "pentru a întări toate aspectele lungii şi strânsei relaţii dintre ţările noastre"

"Israel nu are un prieten mai bun decât Statele Unite. Legătura dintre popoarele noastre este o dovadă a valorilor comune şi a deceniilor de strânsă cooperare şi pe măsură ce continuăm să ne consolidăm parteneriatul, Statele Unite rămân de neclintit în sprijinul său pentru securitatea Israelului", a mai spus Biden. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Noul guvern al Israelului câştigă majoritatea voturilor, punând capăt celor 12 ani de mandat ai lui Benjamin Netanyahu