Antena Meniu Search
x

Video Ciocniri violente, cu cocktailuri Molotov, la Atena şi Salonic: 85 de tineri au fost reținuţi la comemorarea a 49 de ani de la o revoltă studențească

85 de tineri au fost reținuţi, iar doi poliţişti, răniţi, după ciocniri violente la Atena şi Salonic. Tinerii au mărşăluit pe străzi pentru a comemora 49 de ani de la o revoltă studenţească la Atena, suprimată violent de comunişti. Ca răzbunare, protestatarii au aruncat cu cocktailuri Molotov și cu pietre în trupele speciale. Militarii au tras în ei cu gaze lacrimogene şi grenade paralizante. 

de Redactia Observator

la 18.11.2022, 21:45

Vezi și

Mii de oameni au manifestat joi la Atena, cu prilejul comemorării anuale a revoltei studenţeşti din 1973 împotriva juntei militare susţinute de SUA, o aniversare marcată în mod regulat de violenţe, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres. Potrivit poliţiei elene, aproximativ 5.500 de oameni au mărşăluit în capitală, încercuită parţial de un important dispozitiv de poliţie. "Revoltele nu intră în muzee", "rezistenţă la fascism peste tot", se putea citi pe pancartele unor manifestanţi. Alte pancarte purtau mesajul "SUA şi NATO afară, dezangajare din război", iar câţiva protestatari au purtat tricouri cu textul "Luptăm pentru pace şi dezarmare".

Peste 5.000 de poliţişti, mobilizaţi la Atena

Înainte ca manifestanţii să ajungă în faţa parlamentului, în Piaţa Syntagma, s-au produs mici tensiuni între poliţie şi manifestanţi. Aproximativ 5.700 de poliţişti au fost mobilizaţi la Atena, precum şi drone, un tun cu apă şi un elicopter pentru acest eveniment în memoria revoltei considerate a fi declanşatorul revenirii la democraţie în Grecia în 1974, potrivit surselor din poliţie. Traficul a fost interzis în mare parte din centrul oraşului, iar staţiile de metrou au fost închise din motive de siguranţă.

Această demonstraţie anuală, care reuneşte studenţi, reprezentanţi ai sindicatelor şi partidelor de stânga şi apărători ai drepturilor omului, comemorează ziua din 1973 când 24 de persoane au fost ucise la Universitatea Politehnică din Atena de forţele trimise de juntă pentru a înăbuşi o revoltă studenţească. Reprimarea brutală a acestei mişcări a provocat vii emoţii în Europa şi a contribuit la subminarea puterii juntei, ducând la restabilirea democraţiei câteva luni mai târziu, după 7 ani de dictatură militară.

Pe acelaşi subiect

Numeroşi poliţişti au fost desfăşuraţi joi dimineaţa şi în cartierul Exarcheia, considerat bastionul cercurilor anarhiste din Atena, pentru a proteja siturile unor proiecte de renovare, inclusiv o nouă staţie de metrou controversată. Aproximativ 20.000 de oameni au participat la protestele din Atena anul trecut şi 14.000 în cel de-al doilea oraş ca mărime al ţării, Salonic. Steagul grecesc însângerat atârnat în acea noapte deasupra grilajului de fier de la Politehnică, zdrobit de un tanc, este purtat în fiecare an în fruntea demonstraţiei.

Un punct forte al demonstraţiei este defilarea în apropierea Ambasadei Americane, în semn de protest faţă de sprijinul Washingtonului pentru dictatura militară grecească în timpul Războiului Rece. "Protestele din trecut au fost violente şi au dus la distrugerea de bunuri", a declarat Ambasada SUA în Grecia într-un comunicat. "Ambasada şi-a sfătuit personalul să evite zonele de protest şi se va închide mai devreme", a adăugat comunicatul.

"Doi (băieţi) au murit în braţele mele", a mărturisit pe postul public ERT Melpo Lekatsa, care era studentă la 17 noiembrie 1973 şi a ajutat la acordarea primului ajutor în acea zi. "A fost un act eroic din partea unor oameni care nu ştiau cu câteva minute mai devreme (...) că se vor aşeza în faţa tancurilor", a continuat Lekatsa, în vârstă acum de 70 de ani, care a fost arestată şi torturată de juntă. Acest eveniment sângeros "i-a făcut pe oameni să realizeze că junta a fost mai brutală decât şi-au imaginat", a adăugat ea.

La rândul său, prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a apreciat într-un comunicat de presă că revolta studenţească "a creat cea mai bună democraţie pe care ţara noastră a cunoscut-o vreodată". Guvernul conservator al Greciei este în prezent afectat de un scandal masiv de interceptări telefonice ilegale, menţionează AFP.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Ciocniri violente, cu cocktailuri Molotov, la Atena şi Salonic: 85 de tineri au fost reținuţi la comemorarea a 49 de ani de la o revoltă studențească