Antena Meniu Search
x

Secretele ascunse de vopseaua folosită pentru renovarea clădirilor de la Vatican

Clădirile de la Vatican ascund un secret vechi de sute de ani! Faţadele impunătoarelor clădiri au fost vopsite cu lapte.

Vezi și

Clădirile de la Vatican ascund un secret vechi de sute de ani! Faţadele impunătoarelor clădiri au fost vopsite cu lapte. Acum faimoasa reşedinţă a Papilor este din nou în renovare.

La prima vedere, vopsirea faimoaselor clădiri ale Vaticanului pare o muncă laborioasă, care necesită soluţii moderne şi materiale de ultimă generaţie. În realitate, însă, arhitecţii de la Vatican mizează pe o reţetă veche de sute de ani: vopseaua pe bază de lapte, aplicată manual. Specialiştii consideră că este mult mai eficientă decât orice vopsea sintetică. 

Palatul Belvedere, terminat în 1484, este reşedinţa Papilor de sute de ani. Din acest motiv, vopsirea faţadei trebuie realizată ca la carte. Aşa se face că vacile din ferma Vaticanului nu dau lapte doar pentru mesele Papei, ci îl oferă şi ca materie primă pentru vospit clădiri. Mai ales că Papa Francisc este un ecologist convins. 

Laptele este amestecat cu hidroxid de calciu şi coloranţi naturali. Muncitorii de la Vatican nu neglijează, însă, nici cele 570 de sculpturi de marmură. Statuile sunt curăţate cu un amestec de uleiuri esenţiale de oregano, lavandă şi alte ierburi provenit din Sicilia. În total, 100 de angajaţi se ocupă de curăţarea şi restaurarea clădirilor de la Vatican. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri externe » Secretele ascunse de vopseaua folosită pentru renovarea clădirilor de la Vatican