Antena Meniu Search
x

Codurile QR ale Chinei, lăudate la începutul pandemiei, au ajuns să fie folosite pentru a înăbuși proteste

Codurile QR de pe certificatele sanitare digitale ale Chinei, lăudate la începutul pandemiei ca fiind un instrument eficient în monitorizarea cazurilor de Covid, au ajuns să fie folosite ca mijloace de înăbușire a protestelor. Mai multe persoane acuză o înroșire intenționată a codurilor, ceea ce înseamnă practic carantină obligatorie, fix când se pregăteau să protesteze la adresa unei bănci. 

de Redactia Observator

la 16.06.2022, 16:03

Codurile QR ale Chinei lăudate la începutul pandemiei au ajuns să fie folosite pentru a înăbuși protestele
Codurile QR ale Chinei lăudate la începutul pandemiei au ajuns să fie folosite pentru a înăbuși protestele - Profimedia

Sute de clienți ai unei bănci din centrul Chinei au planificat un protest supărați că nu au acces la fondurile care le-au fost înghețate. Însă, planul lor a fost dejucat de autoritățile chineze care au înroșit codurile în aplicațiile cu certificate sanitare, au declarat pentru Reuters mai multe persoane direct afectate, relatează Reuters

Protestatarii plănuiau să călătorească din toată China săptămâna aceasta în provincia Henan pentru a manifesta. Banca lor blochează de 2 luni depozite de aproape 178 de milioane de dolari. Fără acces la aceste fonduri, companiile nu și-au putut plăti muncitorii iar persoanele fizice s-au trezit cu economiile înghețate.

Grupurile pentru drepturile omului au avertizat că Beijingul ar putea folosi infrastructura tehnologică uriașă de monitorizare COVID pentru a înăbuși disidența. Fără un cod verde în aplicația de pe smartphone, cetățenii nu pot folosi transportul public, nu au acces în restaurante și mall-uri și nici nu pot călători în toată țara. ”Ne pun cătușe digitale”, s-a plâns cu un chinez din provincia Sichuan. În fața presei a refuzat să-și folosească numele complet de teamă că guvernul se va răzbuna pe el. 

Nici autoritățile din Henan, nici Comisia Națională de Sănătate sau Ministerul Securității Publice nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Pe acelaşi subiect

În unele regiuni din China autoritățile au cerut populației, în urma noilor focare de Covid, să se înregistreze online dacă au planuri de călătorie. Liu, un chinez care locuiește în provincia Hubei, a descoperit la o zi după ce s-a înregistrat că urma să călătorească în Henan că s-a înroșit codul său QR de sănătate.

Liu plănuia să meargă la protestul din Zhengzhou, Henan pentru a-și recupera banii. Alți 200 de clienți ai băncii vizate de proteste s-au trezit cu codurile QR roșii. "Nu pot face nimic, nu pot merge nicăieri. Ești tratat ca și cum ai fi un criminal. Îmi încalcă drepturile", a spus Liu. Sunt și persoane care au putut ajunge în Zhengzhou cu trenul sau mașina, dar codurile lor au devenit roșii după scanarea în oraș.

Nu este clar dacă modificarea codului are scopul de a-i împiedica pe protestatari să călătorească. Cu toate astea, trei persoane afectate de situație au povestit că știu cazuri de indivizi care au anunțat că pleacă în Henan, fără nicio legătură cu protestul și ale căror coduri nu au devenit roșii.

China este prima ţară afectată de Covid-19 şi care şi-a plasat toată populaţia în carantină. A fost una dintre primele ţări care au introdus un paşaport sanitar generalizat pentru a controla deplasarea populației și a identifica contacții și izola bolnavii.

Scanarea codului QR pe telefon şi prezentarea statusului verde cu ajutorul unei aplicaţii, care arată că persoana respectivă nu are Covid-19, a devenit un gest banal în China. Fiecare persoană este obligată să facă asta la intrarea într-o clădire, într-un magazin sau în mijloacele de transport în comun.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri externe » Codurile QR ale Chinei, lăudate la începutul pandemiei, au ajuns să fie folosite pentru a înăbuși proteste