Antena Meniu Search
x

Scandal de spionaj în Italia: comandant militar italian, prins că vindea secrete Rusiei. Italia a expulzat doi diplomați ruși

Italia a expulzat miercuri doi diplomați ruși, după ce poliția a spus că a arestat un căpitan al marinei italiene, prins că îi dădea documene clasificate unui oficial rus în schimbul banilor, relatează Reuters.

De Redactia Observator la 31.03.2021, 15:58
Scandal de spionaj în Italia: comandant militar italian, prins că vindea secrete Rusiei. Italia a expulzat doi diplomați ruși
- www.repubblica.it/
  • Un căpitan de fregată italian arestat şi un ofiţer rus reţinut într-un flagrant delict de spionaj în favoarea Rusiei.
  • Ministrul de Externe din Italia anunță că a expulzat doi oficiali ruși.
  • Ministerul rus de Externe a spus că regretă expulzările, dar că nu amenință relațiile bilaterale.

Italianul, căpitan al unei fregate, și rusul, oficial militar acreditat la ambasadă, au fost acuzați de „infracțiuni grave legate de spionaj și securitatea statului” după ce au fost prinși în flagrant marți seară, a declarat poliția italiană. Suspecții nu au fost identificați.

Italia l-a convocat imediat pe ambasadorul rus Serghei Razov și a expulzat doi oficiali ruși suspecți de implicare în ceea ce ministrul de externe Luigi Di Maio a numit „o problemă extrem de gravă”. Italienii nu au spus dacă oficialul armatei ruse care a fost prins în flagrant era unul dintre cei doi ruși care au fost expulzați. Agenția rusă de știri Interfax a citat un parlamentar rus spunând că Moscova va răspunde pentru expulzări, practică standard în astfel de cazuri.

Ministerul rus de Externe a spus că regretă expulzările, dar că nu amenință relațiile bilaterale. Anterior, Kremlinul a spus că nu deține informații despre circumstanțele cazului, dar speră că cele două țări vor menține legături pozitive și constructive.

”Ieri (marţi) seara”, forţele de ordine au ”arestat un ofiţer din Marina militară”, se arată în comunicat. Un ofiţer rus a fost, de asemenea reţinut, precizează forţele de ordine, potrivit news.ro.

Pe acelaşi subiect

Această operaţiune, realizată sub supervizarea contraspionajului italian şi Statului Major al forţelor armate italiene, ”a vizat un căpitan de fregată din Marina militară şi un ofiţer acreditat la Ambasada Federaţiei Ruse, iar amândoi sunt acuzaţi de infracţiuni grave de spionaj şi cu privire la securitatea statului”, anunţă Carabinierii.

”Intervenţia a avut loc în timpul unei întâlniri clandestine între cei doi bărbaţi, surprinşi în flagrant delict, după cedarea unor documente clasificate de către ofiţerul italian, în schimbul unei sume de bani”, precizează ei.

Ambasadorul Rusiei la Roma, convocat

Ofiţerul italian a fost arestat, însă cazul ofiţerului rus era în curs de examinare, din cauza statutului său diplomatic, se precizează în comunicat. Ministerul italian de externe a anunţat că l-a convocat miercuri pe ambasadorul Rusiei la Roma, Serghei Razov.

Dezvăluirea acestui scandal intervine în contextul în care relaţiile Rusiei cu Uniunea Europeană (UE) sunt tensionate din cauza dosarului Navalnîi şi multor alte cazuri de spionaj.

Moscova acuză UE de faptul că are o poziţie ”conflictuală” faţă de ea, iar Uniunea impută Rusiei o degradare a relaţiilor şi o îndeamnă la ”progrese susţinute” în domeniul drepturilor omului şi la o ”încetare a atacurilor cibernetice” vizând state membre UE.

Astfel, o serie de parlamentari germani, inclusiv membri ai Bundestagului, Camera inferioară a Parlamentului german, şi alte personalităţi politice au fost vizaţi în atacuri informatice recente a căror urmă duce la Moscova, scria vineri presa germană.

Bulgaria a anunţat, în urmă cu aproximativ zece zile, expulzarea a doi diplomaţi ruşi, după descoperirea unei reţele de spionaj în favoarea Moscovei, o decizie într-un context foarte tensionat între cele două ţări. De asemenea, un ofiţer francez aflat în post la o bază NATO în Italia, suspectat de faptul că a furnizat documente ultrasensibile serviciilor secrete ruse, a fost încarcerat în august, la Paris.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Scandal de spionaj în Italia: comandant militar italian, prins că vindea secrete Rusiei. Italia a expulzat doi diplomați ruși