Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Condiţia Iranului pentru a renunţa la atacul direct asupra Israelului. Biden: Negocierile devin dificile

Un baraj de rachete lansat de Hezbollah a lovit nordul Israelului aseară. Gruparea teroristă din Liban a confirmat atacul şi a spus că ţintele sale au fost poziţiile militare israeliene. La rândul său, Israelul susţine că a detectat cel puţin 15 rachete care au venit dinspre teritoriul libanez şi nu ar exista victime. Între timp, forţele israeliene au închis temporar o rută din Rafah prin care erau livrate ajutoarele umanitare după ce Hamas ar fi deschis focul în zonă. Un pericol rămâne şi un posibil răspuns din partea Iranului pentru asasinarea liderului Hamas pe teritoriul său. Joe Biden consideră însă că oficialii iranieni ar renunţa la atac dacă se ajunge la un acord de încetare a focului în Gaza.  

de Redactia Observator

la 14.08.2024 , 09:03

Preşedintele SUA Joe Biden a apreciat marţi că un acord privind încetarea focului în Fâşia Gaza ar putea descuraja Iranul să-şi pună în aplicare ameninţările cu privire la un atac împotriva Israelului, scrie Agerpres.

"Este ceea ce cred", a afirmat preşedintele american, întrebat despre acest scenariu în cursul unei deplasări la New Orleans, dând asigurări că "nu renunţă" la acest obiectiv privind o încetare a focului în Gaza, deşi negocierile devin "dificile".

Numai un acord de încetare a focului în Fâşia Gaza, ca rezultat al discuţiilor mult sperate din această săptămână, ar împiedica Iranul să riposteze direct împotriva Israelului pentru asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, pe teritoriul său, au declarat marţi pentru Reuters trei înalţi oficiali iranieni, sub rezerva anonimatului.

Vezi și

Iranul ameninţă cu un răspuns sever după uciderea lui Haniyeh

Iranul a ameninţat cu un răspuns sever pentru uciderea lui Haniyeh, în timp ce acesta se afla într-o vizită la Teheran la sfârşitul lunii trecute, acţiune pe care a pus-o pe seama Israelului. Israelul nu a confirmat şi nici nu a negat implicarea sa. Marina americană a desfăşurat nave de război şi un submarin în Orientul Mijlociu pentru a consolida capacitatea de apărare israeliană.

Pe fondul riscului crescut al unui război mai amplu în Orientul Mijlociu după uciderea lui Haniyeh şi a comandantului Hezbollah, Fuad Shukr, Iranul a fost implicat în ultimele zile într-un dialog intens cu ţările occidentale şi cu SUA cu privire la modalităţile de calibrare a represaliilor, au declarat surse, care s-au exprimat sub rezerva anonimatului dat fiind caracterul sensibil al problemei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Ştiri externe » Condiţia Iranului pentru a renunţa la atacul direct asupra Israelului. Biden: Negocierile devin dificile