Antena Meniu Search
x

Conducătorul suprem al Iranului spune că Israelul este pe cale să fie distrus. Khamenei a felicitat Hamas

Război Israel - Hamas. Conducătorul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat luni că Israelul este pe cale să fie distrus. 

de Redactia Observator

la 03.06.2024 , 15:11

Conducătorul suprem al Iranului afirmă că Israelul este pe cale să fie distrus
Conducătorul suprem al Iranului afirmă că Israelul este pe cale să fie distrus - Profimedia

Conducătorul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat luni că Israelul este pe cale să fie distrus; el a felicitat mişcarea islamistă palestiniană Hamas pentru atacul din 7 octombrie anul trecut pe teritoriul israelian, care a determinat statul evreu să lanseze ofensiva asupra Fâşiei Gaza, transmite AFP, citată de Agerpres.

Atacul Hamas a fost "o lovitură decisivă dată regimului sionist", pe care l-a pus "pe calea care va duce la distrugerea" acestuia, a spus liderul religios iranian într-un discurs omagial cu ocazia a 35 de ani de la moartea predecesorului său, ayatollahul Ruhollah Khomeini, fondatorul Republicii Islamice.

Khamenei a felicitat Hamas pentru atacul din 7 octombrie

Articolul continuă după reclamă

Khamenei a apreciat că actul terorist "a avut loc la momentul potrivit" şi a adăugat: "bineînţeles, nu pot avea pretenţia că aceia care l-au gândit ştiau în ce măsură fac o treabă excelentă. Dar fapt este că asta au făcut".

Pe acelaşi subiect

"Regimul sionist se descompune treptat sub ochii popoarelor lumii", iar "mai devreme sau mai târziu America trebuie să înceteze să îl mai susţină", a afirmat el în faţa câtorva mii de oameni adunaţi la mausoleul lui Khomeini de lângă Teheran.

Pe 7 octombrie, Hamas a ucis în Israel aproape 1.200 de oameni, majoritatea civili, şi a luat circa 250 de ostatici, din care 120 se află încă în Gaza, iar 37 şi-au pierdut viaţa potrivit armatei israeliene.

Represaliile israeliene au constat într-o ofensivă aeriană şi terestră cu obiectivul declarat de a distruge Hamas. Autorităţile din Gaza, controlate de mişcarea islamistă, afirmă că operaţiunile militare au dus la moartea a peste 36.000 de palestinieni. Iranul, care nu recunoaşte statul Israel, se prezintă ca unul din principalii susţinători ai Hamas.

SUA se aşteaptă ca Israelul să accepte planul de pace dacă Hamas îl aprobă

Pe de altă parte, Statele Unite au afirmat la sfârşitul săptămânii că se aşteaptă ca Israelul să accepte planul de pace pentru Fâşia Gaza, ale cărui etape au fost detaliate de preşedintele american Joe Biden, dacă Hamas va face acest lucru, notează AFP.

Acest plan "este o propunere israeliană. Ne aşteptăm, dacă Hamas este de acord cu propunerea care i-a fost transmisă, (şi anume) o propunere israeliană, ca Israelul să spună da", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, la ABC News.

Foaia de parcurs a fost transmisă joi seara, ora Washingtonului, mişcării islamiste palestiniene, a precizat John Kirby. "Aşteptăm un răspuns oficial din partea Hamas", a adăugat el. Mişcarea palestiniană a apreciat drept "pozitivă" noua propunere în vederea unei încetări a focului în Fâşia Gaza, asociată cu eliberarea de ostatici.

Ce prevede planul de pace al americanilor

Vineri seara, preşedintele Biden a anunţat o foaie de parcurs propusă de Israel care urmăreşte realizarea, în etape şi în anumite condiţii, unei încetări permanente a focului. Prima fază, a spus el, va fi o încetare a focului cu o retragere israeliană din zonele dens populate din Fâşia Gaza pentru o durată de şase săptămâni.

Sfârşitul luptelor ar fi însoţit în special de eliberarea unor ostatici răpiţi în timpul atacului Hamas din 7 octombrie şi reţinuţi în Fâşia Gaza, mai ales femei şi bolnavi, şi de eliberarea unor palestinieni închişi în Israel.

Contururile fazei a doua a planului vor fi negociate în timpul încetării focului de şase săptămâni, potrivit preşedintelui Biden. În eventualitatea reuşitei negocierilor, luptele s-ar opri definitiv şi toţi ostaticii încă ţinuţi în Fâşia Gaza s-ar întoarce acasă, inclusiv soldaţii. Iar forţele israeliene s-ar retrage complet de pe teritoriu.

Pentru faza a treia, va fi lansat, cu sprijinul Statelor Unite şi al comunităţii internaţionale, un vast plan de reconstrucţie a Fâşiei Gaza, devastată de bombe. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cât de uşor vă este să operaţi în sistemul e-Factura?
Observator » Stiri externe » Conducătorul suprem al Iranului spune că Israelul este pe cale să fie distrus. Khamenei a felicitat Hamas