Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Conferința generală a UNESCO a respins rezoluția de aderare a Kosovo la această organizație

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație Cultură și Știință (UNESCO) a respins luni candidatura cu drepturi depline a Kosovo în cadrul acestei organizații, transmit Reuters și AFP.

de Redactia Observator

la 09.11.2015 , 17:33

 Organizația Națiunilor Unite pentru Educație Cultură și Știință (UNESCO) a respins luni candidatura cu drepturi depline a Kosovo în cadrul acestei organizații, transmit Reuters și AFP.

'Conferința generală a UNESCO a votat împotriva proiectului de rezoluție privind candidatura Kosovo la UNESCO', a anunțat președintele sesiunii conferinței generale.

Din 142 de țări care au votat, 92 au susținut rezoluția și 50 au votat împotrivă, potrivit președintelui ședinței, namibianul Stanley Mutumba Simataa, citat de AFP. Au fost exprimate și 29 de abțineri.

Articolul continuă după reclamă

Pentru a obține calitatea de stat membru al UNESCO, Kosovo avea nevoie de o majoritate de două treimi, adică 95 de voturi.

Potrivit Reuters, votul a fost negat cu vehemență de Rusia și Serbia care au încercat în cursul zilei de luni chiar să amâne desfășurarea votului pentru o altă dată.

Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008, la aproape un deceniu după ce NATO a desfășurat operațiuni aeriene pentru a opri masacrele și expulzările etnicilor albanezi de către forțele sârbe.

Serbia nu recunoaște Kosovo ca stat suveran, însă în 2013 reprezentanții guvernului de la Belgrad au semnat un acord cu autoritățile de la Priștina pentru normalizarea relațiilor între cele două părți, aceasta fiind o condiție pentru parcursul Serbiei către aderarea la Uniunea Europeană.

Kosovo a fost recunoscut până în prezent de 111 state ONU, însă nu de către Serbia și nici de către două state membre ale Consiliului de Securitate al ONU — Federația Rusă și China.

Sursa: agerpres.ro

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri externe » Conferința generală a UNESCO a respins rezoluția de aderare a Kosovo la această organizație