Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Coreea de Nord susţine că a testat o dronă subacvatică ce poate transport un focos nuclear. Explozia ar putea provoca un "tsunami radioactiv"

Coreea de Nord a susţinut, vineri, că a testat o dronă subacvatică având capacitatea de a transporta un focos nuclear care ar putea să provoace ”un tsunami radioactiv”, însă analiştii îndeamnă ca afirmaţiile să fie privite cu scepticism, relatează CNN, citat de news.ro.

de Redactia Observator

la 24.03.2023 , 08:54

Coreea de Nord susţine că a testat o dronă subacvatică ce poate transport un focos nuclear. Explozia ar putea provoca "un tsunami radioactiv" - Profimedia

O relatare a Agenţiei de Ştiri Centrale Coreene (KCNA), controlată de stat, arată că drona, numită ”vehicul subacvatic fără pilot pentru atac nuclear Haeil”, a fost testată din 21 în 23 martie, în apele din largul coastelor de est ale ţării, pentru peste 59 de ore, înainte ca focosul său de test să fie detonat, joi după-amiază. ”Misiunea armei nucleare strategice subacvatice este să se infiltreze pe furiş în ape de operare şi să provoace un tsunami radioactiv la scară foarte mare, prin intermediul unei explozii subacvatice, pentru a distruge grupurile navale şi importante porturi operaţionale ale duşmanului”, se arată în relatarea KCNA.

Arma a fost dezvoltată începând din 2012 şi a avut peste 50 de teste în ultimii doi ani

KCNA a arătat că arma a fost dezvoltată începând din 2012 şi a avut peste 50 de teste în ultimii doi ani. Testul din această săptămână ”a verificat fiabilitatea şi siguranţa sa şi a confirmat pe deplin capacităţile de atacuri mortale”, se arată în relatarea KCNA, în care se adaugă că drona poate fi lansată din orice port sau poate fi remorcată de o navă de suprafaţă pentru a-şi începe operarea.

Articolul continuă după reclamă

Analiştii pun însă la îndoială afirmaţiile Coreei de Nord. ”Cele mai recente afirmaţii ale Phenianului de a avea o dronă subacvatică având capacităţi nucleare ar trebui primite cu scepticism” întrucât Coreea de Nord nu a oferit vreo dovadă", a afirmat Leif-Eric Easley, profesor de studii internaţionale la Ewha Womans University din Seul.

Pe acelaşi subiect

Ankit Panda, un expert în politici nucleare la Carnegie Endowment for International Peace, a afirmat, pe reţelele sociale: ”Tind să iau în serios Coreea de Nord, dar nu pot exclude posibilitatea ca aceasta să fie o încercare de înşelătorie/operaţiune psihologică”.”După părerea mea, ar fi nechibzuit să aloci material de fisiune limitat pentru un focos care să intre în această chestie faţă de mai multe rachete balistice care pot fi transportate pe şosea”, a adăugat Panda.

Ideea unui vehicul submersibil fără pilot care să transporte un focos nuclear nu a apărut doar în Coreea de Nord. Rusia susţine că a dezvoltat torpila Poseidon, un vehicul submersibil fără pilot, lansat de pe submarin şi având propulsie nucleară, capabil să transporte atât muniţii convenţionale, cât şi nucleare. Sistemul său de propulsie nucleară i-ar oferi lui Poseidon o rază de acţiune teoretic nelimitată.

Însă Rusia nu a oferit vreo dovadă a unui test efectuat cu succes pentru Poseidon şi analiştii suspectează că ar mai putea dura ani până când ar putea fi folosită. Pretinsa nouă armă subacvatică a Coreei de Nord are diferenţe importante faţă de Poseidon. Aceasta are propulsie convenţională şi nu este lansată de pe un submarin, ceea ce înseamnă că nu s-ar afla la egalitate cu torpila rusească, afirmă analiştii.

Pretinsul test cu dronă al Coreei de Nord vine în acelaşi timp în care Phenianul afirmă că a testat rachete de croazieră cu capacităţi nucleare. Patru dintre rachetele subsonice au lovit ţinte din Marea de Est, cunoscută şi ca Marea Japoniei, după ce au zburat pe traiectorii ovale sau de forma cifrei 8, pe distanţe de 1.500 şi 1.800 de kilometri, miercuri, a transmis KCNA.

Analiştii spun că Phenianul dă un mesaj SUA şi aliaţilor săi din regiune

Exerciţiul de miercuri ”a dat ocazia unităţilor cu rachete de croazieră strategice să se familiarizeze cu procedurile şi procesele pentru desfăşurarea de misiuni de atac nuclear tactic”, se arată în relatare. Publicaţia controlată de stat Rodong Sinmun a publicat o serie de fotografii pe site-ul său în care pretinde că înfăţişează rachetele de croazieră şi drona subacvatică.

KCNA a relatat că dezvoltarea armelor nucleare ale Phenianului a fost necesară pentru a răspunde la ”escaladarea provocărilor militare nechibzuite de către autorităţile din SUA şi Coreea de Sud”. Forţele SUA şi ale Coreei de Sud au desfăşurat cele mai ample exerciţii militare din ultimii cinci ani în partea sudică a peninsulei coreene.

Coreea de Nord a testat mai multe tipuri de rachete, în acelaşi timp, inclusiv un test al unei rachete balistice intercontinentale, săptămâna trecută, şi teste ale unor rachete cu rază mai mică de acţiune, precum rachetele de croazieră testate miercuri.

Analiştii spun că Phenianul dă un mesaj SUA şi aliaţilor săi din regiune. ”Testele Coreei de Nord cu racheta balistică intercontinentală sunt ameninţări slab disimulate cp ar putea distruge oraşe americane”, a afirmat Easley. ”Lansările sale recente de rachete cu rază scurtă de acţiune încearcă să crească credibilitatea, comanda şi controlul unităţilor sale de auto-proclamate arme nucleare tactice îndreptate spre Coreea de Sud şi Japonia”, a adăugat acesta.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Ştiri externe » Coreea de Nord susţine că a testat o dronă subacvatică ce poate transport un focos nuclear. Explozia ar putea provoca un "tsunami radioactiv"