Antena Meniu Search
x

Video Coreea de Nord trage cu rachete de pe submarine și testează răbdarea comunității internaționale

Kim Jong-Un provoacă şi testează limitele vecinilor. Coreea de Nord trage cu rachete de pe submarine şi ele aterizeză pe teritoriul altora, mai precis, în apele teritoriale ale Japoniei. Asta în contextul în care ONU a interzis Coreei de Nord să testeze rachete balistice sau arme nucleare.

Sonia Simionov
de Sonia Simionov

la 20.10.2021, 17:31

Vezi și

În mod clar, este vorba despre o nouă demonstraţie de forţă pentru Naţiunile Unite, pentru propriii cetăţeni şi, de ce nu, pentru întreaga lume. Racheta balistică a fost lansată din portul Sinpo, aici, fiind locul de ancorare al submarinelor nord-coreene. Nu e nimeni convins, însă, dacă a fost lansată de pe un submarin sau de pe o platformă terestră. De aici, a parcurs 450 de kilometri în linie dreaptă, pentru ca  pe verticală, sub forma unui... ac de siguranţă, a zburat aproape 1.000 de kilometri în sus, apoi a căzut în apele Japoniei.

Experţii spun că dacă s-ar fi ales o traiectorie uzuală, în lungime, ar fi ajuns la aproape 2.000 de kilometri distanţă, fapt ce ar fi pus în pericol şi Coreea de Sud, şi Japonia. În ultimii 40 de ani, Coreea de Nord a lansat peste 150 de rachete balistice şi nucleare, în ciuda sancţiunilor ONU. Toate lansările au fost o reafirmare a puterii ţării comuniste, mai ales faţă de vecinii de la Sud. Arsenalul nord-coreenilor este, dealtfel, impresionant.

Ce rachete are armata din Coreea de Nord

Vă arăt cele mai uzuale rachete ale coreenilor... din nord. Cea mai mică, KN-23, are o rază de acţiune de 450 de kilometri şi poate fi lansată exclusiv terestru. Nodong, modelul lansat acum în Marea Japoniei, este una dintre rachetele de dimensiuni medii. Ajunge la 1.900 de kilometri distanţă şi poate fi trasă şi de pe submarine. Hwatsong 14 şi Hwatsong 15 sunt cele mai mari rachete ale nord-coreenilor. Ajung la 10.000 şi 13.000 de kilometri distanţă. Oricare dintre cele două poate ateriza, în câteva minute, în România.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » Coreea de Nord trage cu rachete de pe submarine și testează răbdarea comunității internaționale