Antena Meniu Search
x

Video Corespondenţă Observator din Israel. Armata israeliană a transformat graniţa cu Fâşia Gaza într-o veritabilă bază militară în aşteptarea invaziei terestre

Război Israel - Hamas. Mult anunţata ofensivă terestră întârzie deși trupele sunt pregătite. Graniţa Israelului cu Fâşia Gaza pare o bază militară. Sunt câteva zeci de mii de militari mobilizaţi aproape de linia frontierei, cu mii de tancuri şi blindate.

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 23.10.2023, 20:47

Vezi și

Cristi Popovici, reporter Observator: "Oficialii israelieni păstrează liniştea, însă am reuşit să vorbesc cu militarii care sunt dispuşi în kibuţuri. De exemplu, tocmai ne-am întors dintr-un astfel de kibuț și deși ei sunt pregătiți pentru a intra, pentru a începe această ofensivă, totuși ea întârzie. Civili din Gaza primiseră încă de joi ordinul să se mute din partea nordică spre sud, pentru că ultimatumul urma să se termine a doua zi și ar fi urmat ca armata să intre. Armate este pregătită, surse spun că se fac presiuni de către IDF către factorii decidenți să intre pentru că toți soldații așteaptă să-și răzbune morții și ce s-a întâmplat pe 7 octombrie, doar că lucrul acesta întârzi și sunt trei factori.

În primul rând, Israelul are problema din nord, cu Hezbollah, pentru că acolo sunt atacuri de aproximativ o săptămână și jumătate. Dacă Israelul se va angaja cu toate trupele pe partea aceasta a Fâșiei Gaza, atunci ar putea veni un nou atac dinspre nord și asta înseamnă că armata israeliană se pregătește pentru două fronturi. Un al doilea factor care ar putea explica această întârziere o reprezintă presiunea internațională, SUA și celelalte țări care au cetățeni ostatici în Fâșia Gaza încearcă prin negocieri să-i retragă în siguranță. În al treilea rând, Israelul nu s-a mai angajat într-o invazie terestră de zeci de ani și ar putea avea nevoie de timp pentru a-și pregăti strategia, astfel încât în momentul în care soldații intră în Fâșia Gaza să limiteze numărul victimelor civile și, de asemenea, să nu aibă victime printre soldații proprii."

"În apropiere de Fâșia Gaza nu mai există viață pentru că multe localități, kibuțuri sau orașe, au fost evacuate complet. În zona aceasta este pustiu, toți oamenii au fost strămutați în zone mai aproape de capitală sau orașe mai mari aflate la depărtare de raza de acțiune a rachetelor. Toată lumea așteaptă următorul pas însă lucrul acesta ar putea dura câteva luni spre un an. Familia românului răpit în Gaza, cu care am stat de vorbă ieri și care este la 200 de kilometri de kibuțul unde au invadat teroriștii Hamas, ne-a spus că a primit de la autorități informația că ar putea sta în acel hotel în care se află acum între 6 luni și un an."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri externe » Corespondenţă Observator din Israel. Armata israeliană a transformat graniţa cu Fâşia Gaza într-o veritabilă bază militară în aşteptarea invaziei terestre