Antena Meniu Search
x

Coșmar pentru Kamila Valieva. Primele imagini după ce ar fi fost depistată pozitiv la un medicament pentru inimă

Kamila Valieva, o adevărată senzaţie la patinaj artistic, trăieşte un coşmar la JO de la Beijing. Valieva a apărut joi la antrenamentele oficiale de la Beijing, după ce presa rusă a scris că adolescenta de 15 ani ar fi fost depistată pozitiv în decembrie la o substanță interzisă, relatează Reuters. 

de Redactia Observator

la 10.02.2022, 14:31

  • Patinatoarea rusă Kamila Valieva s-a antrenament joi la Beijing.
  • Ziarele rusești spun că a fost depistată pozitiv la trimetazidină, un medicament de inimă, la un test din decembrie.
  • CIO refuză să comenteze și citează probleme juridice
  • Uniunea Internațională de Patinaj spune că „nu poate dezvălui nicio informație”.
  • Rușii o sprijină pe Kamila Valieva pe rețelele de socializare

Kamila Valieva face parte din echipa Comitetului Olimpic Rus (ROC) care a câștigat luni proba pe echipe la patinaj artistic, în faţa Statelor Unite și a Japoniei. Ceremonia de acordare a medaliilor a fost amânată din motive juridice care nu au fost explicate. Pentru că este minoră, sub 16 ani, Kamila Valieva este considerată de oficialii de la CIO şi ISU ”persoană protejată” iar cele două organizaţii nu pot furniza mai multe informaţii în cazul ei.

Kamila Valieva, în centrul unui scandal uriaș de dopaj, a apărut la antrenamentele oficiale

Cu un hanorac bleumarin, colanți negri, pantaloni scurți și părul strâns într-un coc, Valieva a fost lăsată să se antreneze. A fost de față și antrenoarea ei Eteri Tutberidze. În ciuda presiunii care planeză asupra ei, adolescenta a efectuat la antrenament sărituri cvadruple. Luni a devenit prima patinatoare din istorie care a reușit o săritură cu patru rotații la Jocurile Olimpice. Valieva a refuzat să răspundă la întrebări în zona mixtă, zona în care jurnaliştii intervievează sportivii după competiţie, relatează Reuters. 

Presa rusă a scris miercuri că Valieva a fost depistată pozitiv în luna decembrie. Ziarele RBC și Kommersant au identificat medicamentul drept Trimetazidină, utilizat pentru a trata durerile în piept. Comitetului Olimpic Rus a refuzat miercuri să comenteze informațiile conform cărora Valieva a fost depistată pozitiv la un test anti-doping. Joi, într-o conferință de presă, CIO a refuzat în mod repetat să răspundă la întrebări, invocând îngrijorări legate de procesul legal. Și purtătorul de cuvânt al Federației Ruse de patinaj artistic a refuzat de asemenea să comenteze cazul. La fel a făcut și Uniunea Internațională de Patinaj (ISU), invocând reguli anti-doping.

Pe acelaşi subiect

În timp ce SUA și Japonia așteaptă medaliile iar fanii sunt nerăbdători să o vadă pe Kamila concurând din nou marțea viitoare la individual, cazul se complică și mai mult pentru că are doar 15 ani. Potrivit codului mondial anti-doping al WADA, sportivii implicați în astfel de cazuri de dopaj trebuie să fie numiți public, dar acest lucru nu este necesar dacă persoana în cauză este un minor sub 18 ani.

Kamila Valieva, caz rar în istoria sportului

David Howman, fostul director general al WADA, a declarat pentru Reuters că este necesar acordul părinților înainte ca minorii să fie testați. „Este cel mai mare coșmar al oricărei organizații ca sportivii să concureze și apoi să fie depistați pozitiv în timpul Jocurilor”, a spus Howman. "Este foarte neobișnuit ca un test pozitiv să apară între competiție și ceremonia de decernare a medaliilor. De obicei, un atlet în acea poziție ar fi imediat descalificat, dar asta nu s-a întâmplat aici." El a spus că singura dată când și-a amintit că o ceremonie de medaliere nu a mai avut loc a fost atunci când Caster Semenya a câștigat proba de 800 m la Campionatele Mondiale de atletism de la Berlin.

Purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams, a cerut răbdare și înțelegere de la ceilalți patinatori. El a spus că oficialii Jocurilor Olimpice vor lucra cât mai repede posibil pentru a derula ceremonia de medaliere. „Înțelegem că sportivii implicați doresc un rezultat bun”, a spus Adams. După victoria uimitoare în proba de patinaj artistic masculin, americanul Nathan Chen a spus că așteaptă cu nerăbdare să audă ce s-a decis în cele din urmă. „Ce va fi, va fi”, a spus el.

Rușii se strâng în jurul Kamiliei Valieva: Lăsați-o pe Kamila în pace!

Sportivii ruși concurează la Jocurile de la Beijing fără steagul și imnul național, din cauza sancțiunilor împotriva Rusiei pentru dopajul sistematic. Rusia a recunoscut unele deficiențe în implementarea regulilor anti-doping, dar neagă derularea unui program de dopaj susținut de stat.

Kamila Valieva a oferit unul dintre cele mai importante momente ale Jocurilor de la Beijing de până acum grație săriturilor cvadruple pe care le-a reușit. Patinajul artistic este un sport de prestigiu în Rusia, care are un record remarcabil la jocurile olimpice și mondiale recente. Orice decizie de suspendare a Kamilei ar provoca cel mai probabil un protest național.

Proeminentul jurnalist Vasili Konov, de la postul rusesc de sport Match-TV, a dezvăluit, fără a cita surse, că eșantionul în cauză a fost prelevat în urmă cu două luni. "Medicamentul trimetazidină nu ajută în niciun fel un atlet. Deloc. A fost găsit într-o singură probă în decembrie. O cantitate minusculă. Nimic în probele ei înainte sau după", a scris el pe rețelele de socializare. "Nu există dopaj în sensul convențional. Nu! Acest medicament cardiac nu are nici un impact asupra... performanței. Acum lăsați-o pe Kamila în pace."

Cum funcționează trimetazidina, medicamentul la care Valieva a fost depistată pozitiv

Fosta patinatoare rusă Tatiana Volosozhar, care a câștigat două medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Soci din 2014, și-a arătat solidaritatea cu Valieva pe rețelele de socializare, solicitând utilizarea hashtag-ului #Nucredniciodataasta. Postarea ei a fost „apreciată” pe Instagram chiar de Valieva. Fanii ruși au reacționat și ei cu consternare.

Trimetazidina sau TMZ, ajută la creșterea fluxului de sânge către inimă și la limitarea variațiilor rapide ale tensiunii arteriale. Medicamentul nu este aprobat pentru utilizare în Statele Unite. Este pe lista de substanțe interzise a WADA din 2014. „Nu este un medicament pe care l-ați lua accidental, nu este ceva ce vi s-ar prescrie în mod obișnuit și nu este ceva la care v-ați aștepta să fie prescris unu tânăr de 15 ani”, a spus Howman. „Este foarte dezamăgitor și o adevărată rușine că rușii continuă să aibă rezultate pozitive la teste anti-doping la evenimente sportive majore după totul prin care a trecut țara.”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Coșmar pentru Kamila Valieva. Primele imagini după ce ar fi fost depistată pozitiv la un medicament pentru inimă