Antena Meniu Search
x

Criza diplomatică din Golf atinge un nou PRAG CRITIC: Unele bănci din Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite NU MAI FAC AFACERI cu Qatar

Unele bănci comerciale din Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite nu mai fac afaceri cu instituţiile financiare din emiratul Qatar, din cauza tensiunilor diplomatice din Golf, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Unele bănci comerciale din Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite nu mai fac afaceri cu instituţiile financiare din emiratul Qatar, din cauza tensiunilor diplomatice din Golf, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Creditorii întârzie tranzacţiile până când vor primi instrucţiuni de la băncile lor centrale privind modul în care vor fi gestionate relaţiile de afaceri cu Qatarul. De asemenea, băncile centrale din Emiratele Arabe Unite şi Bahrein au cerut instituţiilor financiare să prezinte detaliat nivelul expunerii lor la băncile din emirat, termenul limită fiind joi, susţin sursele.

Analiştii apreciază că ruperea relaţiilor diplomatice dintre Qatar şi vecinii săi din Golf - Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Bahrein - ar putea costa miliarde de dolari din cauza încetinirii comerţului şi a investiţiilor, precum şi a creşterii costurilor de împrumut pentru statele din regiune.

 Vecinii Qatarului şi-au justificat măsurile prin faptul că Doha "susţine terorismul", inclusiv Al-Qaida, gruparea Stat Islamic şi Frăţia Musulmană, confrerie considerată "teroristă" de către Egipt şi ţări din Golf.

Pe acelaşi subiect

Fondul Suveran de Investiţii al Qatarului, cu active estimate la 335 de miliarde de dolari, ar putea ajuta emiratul să evite o criză economică după ce luni Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Bahrein au decis reducerea legăturilor terestre, aeriene şi maritime cu Doha, acuzând emiratul că susţine terorismul.

Dar o parte a economiei emiratului ar putea fi afectată semnificativ dacă disputa se prelungeşte în următoarele luni, o perspectivă care luni a dus la scăderea pieţei bursiere din Qatar cu peste 7%. Marţi dimineaţă, Bursa de la Doha înregistra un avans de 2,7%.

 Analiştii se aşteaptă ca Fondurile de Investiţii al Qatarului să intervină pe piaţă pentru a achiziţiona acţiuni şi a oferi sprijin pieţei bursiere.

Sursă: Agerpres.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Criza diplomatică din Golf atinge un nou PRAG CRITIC: Unele bănci din Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite NU MAI FAC AFACERI cu Qatar