Antena Meniu Search
x

Criză în Brazilia. Numărul persoanelor care suferă de foamete a crescut cu 73% în doar doi ani, ajungând la 33 de milioane

 Peste 33 de milioane de oameni suferă din cauza foametei în Brazilia, cu 73% mai mulţi decât în 2020, iar mai mult de jumătate din populaţia ţării este ameninţată de insecuritatea alimentară, arată un studiu publicat miercuri, notează Agerpres.

de Redactia Observator

la 09.06.2022, 10:23

Coadă pentru serviciile sociale oferite prin Auxilio Brasil.
Experții atrag atenția că serviciile sociale din Brazilia nu fac față problemelor cu care se confruntă cele 33 de milioane de persoane - Profimedia

Numărul de gospodării ai căror membri suferă de foame a crescut de la 9% din populaţie, adică 19,1 milioane de oameni, la 15,5%, adică 33,1 milioane de oameni, arată Reţeaua Braziliană de Cercetare a Suveranităţii şi Securităţii Alimentare (Rede Penssan). În acelaşi timp, peste jumătate din populaţie, adică 125,2 milioane de oameni, se află într-o situaţie mai mult sau mai puţin gravă de insecuritate alimentară - o creştere de 7,2% faţă de anul 2020.

Covid-19 și criza economică, printre cauzele foametei din Brazilia

Potrivit Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a ONU (FAO), insecuritatea alimentară reprezintă lipsa accesului regulat la suficiente alimente sănătoase şi nutritive pentru o creştere şi o dezvoltare normală şi pentru o viaţă activă şi sănătoasă. Autorii studiului apreciază că situaţia este o consecinţă a continuării restrângerii politicilor sociale, a agravării crizei economice, a creşterii inegalităţilor sociale şi a celui de-al doilea an de pandemie de COVID-19.

Sub preşedintele Jair Bolsonaro, care va candida în octombrie pentru al doilea mandat, guvernul brazilian a mărit în medie cu 500 de reali (circa 100 de dolari) ajutoarele pentru persoanele vulnerabile în cadrul programului "Auxilio Brasil", însă inflaţia galopantă, care în aprilie a fost de 12,13% pe ultimele 12 luni, erodează valoarea sumelor alocate.

Studiul arată de asemenea că insecuritatea alimentară moderată sau gravă a crescut în nucleele familiale care primesc ajutoare financiare. Autorii vorbesc despre un "recul istoric" şi vizibil în viaţa de zi cu zi în multe oraşe, unde tot mai mulţi locuitori caută de mâncare în gunoaie.

Numărul de familii cu copii sub 10 ani care suferă de foame aproape s-a dublat, acestea reprezentând acum 18,1%, faţă de 9,4% în 2020. Foametea afectează cel mai mult populaţia de culoare şi metisă şi familiile întreţinute de mame necăsătorite. Fenomenul este mai grav în nordul şi nord-estul Braziliei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Criză în Brazilia. Numărul persoanelor care suferă de foamete a crescut cu 73% în doar doi ani, ajungând la 33 de milioane