Antena Meniu Search
x

Criza politică de la Washington se apropie de sfârșit. Un susținător al lui Donald Trump, ales la conducerea Camerei Reprezentanților după un impas de 3 săptămâni

Republicanii l-au ales miercuri la conducerea Camerei Reprezentanţilor, după săptămâni de haos şi lupte fratricide, pe un aprig susţinător al lui Donald Trump, Mike Johnson, relatează AFP şi BBC News Alegerea acestui reprezentant din Louisiana, în vârstă de 51 de ani, în funcţia de "speaker" pune capăt unui impas de trei săptămâni care a paralizat Congresul Statelor Unite. El a obţinut 220 de voturi, iar democratul Hakeem Jeffries, contracandidatul său, 209 voturi, transmite News.ro.

de Adrian Popovici

la 25.10.2023, 22:07

Mike Johnson, noul președinte al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA
Criza politică de la Washington se apropie de sfâșit. Un susținător al lui Donald Trump, ales la conducerea Camerei Reprezentanților după un impas de 3 săptămâni - Profimedia

Conservatorul Mike Johnson a susţinut tentativele juridice ale lui Donald Trump de a răsturna rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020. El a obţinut o victorie într-un scrutin intern republican marţi seara. Mike Johnson este considerat de către republicanii de extremă dreapta un susţinător loial al lui Donald Trump. Republicanii moderaţi îl consideră pragmatic şi echilibrat, în măsură să aprere valorile conservatoare şi să treacă legi prin Cameră.

"Este unul dintre cei care se înţelege cu toată lumea şi este respectat", declară CNN republicanul Ken Buck din Colorado.

Democraţi se tem însă că Mike Johnson este prea de extremă dreapta. Ei subliniază că el a votat împotriva certificării rezultatului alegerilor prezideţiale din 2020.

Alegerea sa în funcţia de "speaker" pune capăt împiedicării Congresului să reia negocieri în vederea evitării unui "shutdown" al administraţiei democrate şi în vederea răspunderii unei cereri a preşedintelui Joe Biden a unui ajutor destinat Ucrainei şi Israelului, aflate în război cu Rusia şi, respetiv, Hamasul.Mike Johnson este al patrulea republican ales de partidul său, în ultimele 21 de zile, pentru a-l înlocui pe Kevin McCarthy, destuit printr-un vot istoric.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Veţi mai comanda de pe Shein şi Temu dacă vor creşte taxele?
Observator » Stiri externe » Criza politică de la Washington se apropie de sfârșit. Un susținător al lui Donald Trump, ales la conducerea Camerei Reprezentanților după un impas de 3 săptămâni