Antena Meniu Search
x

Cum a ajuns Mihail Gorbaciov să facă reclamă la Pizza Hut în anii 90. Rușii nu l-au iertat pe ultimul lider al URSS

După moartea lui Mihail Gorbaciov pe rețelele de socializare s-a viralizat o reclama la Pizza Hut din 1997 în care apare fostul lider al Uniunii Sovietice. Deși pentru Occident, reclama a simbolizat moartea comunismului în Rusia, rușii nu l-au iertat pe Gorbaciov care și-a pierdut toate economiile în criza care a lovit țara în 1998. 

de Redactia Observator

la 31.08.2022, 13:55

Cum a ajuns ultimul lider al URSS să facă reclamă la Pizza Hut. Rușii nu l-au iertat pe Mihail Gorbaciov
Cum a ajuns ultimul lider al URSS să facă reclamă la Pizza Hut. Rușii nu l-au iertat pe Mihail Gorbaciov - Youtube

Mihail Gorbaciov, liderul sovietic care a dărâmat Cortina de Fier, a murit la Moscova, la vârsta de 91 de ani. În 1997,  Mihail Gorbaciov avea nevoie de bani, iar Pizza Hut avea nevoie de cineva care s-o promoveze. Ce a urmat a intrat în istorie, potrivit Foreign Policy. La 6 ani după prăbușirea URSS, Gorbaciov a filmat o reclamă la Pizza Hut care a fost difuzată la nivel internațional, dar nu și în Rusia, unde a rămas nepopular ani de zile după destrămarea Uniunii Sovietice, comentează și Newsweek după ce reclama a ajuns în trending pe social media, după moartea acestuia.

În reclama filmată în Piața Roșie de la Moscova, Gorbaciov intră într-un restaurant Pizza Hut, fiind recunoscut de clienți. Doi ruși din generații diferite, posibil tată și fiu, dezbat dacă este mai bine sau nu după destrămărarea URSS, unul susține că Gorbaciov le-a oferit ”oportunitate” și ”libertate”, în timp ce celălalt susține că le-a dat ”confuzie economică” și ”instabilitate politică”. O femeie mai în vârstă, mama sau bunică, îi împacă spunând că datorită lui rușii au Pizza Hut. Gorbaciov nu este de fapt vedeta reclamei. El nici măcar nu vorbește. El este un spectator la drama centrală din reclamă, o ceartă pentru moștenirea lăsată rușilor de Gorbaciov, explică Foreign Policy

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

Politicile lui Gorbaciov au ajutat ca branduri occidentale, precum Pizza Hut, să intre pe piața din Rusia. Primul Pizza Hut s-a deschis la Moscova în 1990. După invadarea Ucrainei în februarie, Pizza Hut și-a suspendat operațiunile din țară. Gorbaciov simte că războiul lui Putin i-a distrus munca, a devăluit un prieten apropiat în luna iulie, în presa rusă, potrivit Newsweek

Cuvinte precum ”glasnost” (deschidere) și ”perestroika” (reconstruire, restructurare), folosite de Gorbaciov în timpul mandatului său pentru a denumi politicile sale de reformă au depășit granițele limbii ruse. Pe lângă reformele sale politice și economice, Gorbaciov a ajutat la deschiderea relațiilor diplomatice cu Vestul, a contribuit la încheierea Războiului Rece și la o perioadă de decenii pline de tensiuni între Uniunea Sovietică și Occident.

”Generația mea a știut că a murit comunismul când l-am văzut pe Gorbaciov într-o reclamă la Pizza Hut. Ultimele decenii trebuie să fi fost îngrozitor de singuratice și ciudate pentru Gorbaciov”, a scris pe Twitter analistul politic Sunanda Vashisht. ”Această reclamă la Pizza Hut (dintre toate lucrurile) evidențiază modul în care o generație de ruși l-a învinuit pe Gorbaciov pentru instabilitatea țării, în timp ce alta l-a salutat pentru noile libertăți și oportunități”, a comentat și jurnalistul Rezaul Hasan Laskar.

Povestea reclamei de la Pizza Hut, cu Mihail Gorbaciov

Deși este tentant să vezi cum un bărbat care a condus o superputere mondială a ajuns să vândă pizza, reclama a fost bifată în diferite clasamente făcute de presa occidentală, unde era catalogată ca fiind bizară și jenantă, potrivit Foreign Policy. Dar pentru Gorbaciov, povestea reclamei este o tragedie: încercarea unui om de a-și găsi și susține locul într-o țară care nu a vrut să mai aibă de-a face cu el. 

În 1991, șefii fostelor republici sovietice au votat pentru a-i acorda lui Gorbaciov o indemnizație de 4.000 de ruble pe lună, dar nu a fost indexată la inflație. Până în 1994, pensia lui era de mai puțin de 2 dolari pe lună, potrivit Meduza. Gorbaciov a suferit aceeași soartă ca mulți pensionari sovietici, care au așteptat cu nerăbdare pensii generoase, dar economia rusă s-a prăbușit în jurul lor, scăzând cu 30% între 1991 și 1998. În ciuda unor donații, Gorbaciov nu mai putea să-și susțină familia, nici fundația sa și personalul acesteia, prin care sprijinea proiecte care să susțină democrația în Rusia. 

Gorbaciov era hotărât să rămână în Rusia și să lupte pentru reforme, nu să accepte o viață în exil, cu mai mulți bani în străinătate. Pentru a-și salva fundația, Gorbaciov a acceptat să apară într-o reclama de la Pizza Hut care i-a dat mai mulți bani decât i-ar fi putut da oricine din Rusia atunci. Condițiile lui Gorbaciov: să aibă un cuvânt de spus în privința scenariului și să nu mănânce pizza.  

La puțin mai puțin de un an de la filmarea reclamei, în august 1998, economia rusă s-a prăbușit. Restaurantul în care a fost filmată reclama a fost închis în timpul crizei. Pentru Gorbaciov, moștenirea reclamei a fost mai puțin strălucitoare. În urma crizei din 1998 și-a pierdut toate economiile iar soția lui Raisa a murit de cancer în 1999. Și în ciuda ambițiilor lui Gorbaciov de a împinge țara către o deschidere mai mare, Rusia a alunecat tot mai tare pe o cale mult mai puțin liberă decât și-a imaginat.

Rușii și acum dau vina pe Gorbaciov pentru criza din anii 90 și urmările prăbușirii URSS. Un sondaj făcut de Levada în 2017 a constatat că doar 1% dintre ruși și-au exprimat admirația pentru Gorbaciov, 30% au declarat că nu-l plac, iar 13% au spus că sentimentul lor general era unul de dezgust sau de ură. Elțin, care a murit în 2007, a primit evaluări aproape identice. Ca lider, rușii l-au plasat pe Gorbaciov mult sub Iosif Stalin.

Un erou pentru unii, un trădător pentru alții. Cum îl văd ruşii pe Mihail Gorbaciov

Sir Rodric Braithwaite, care a fost ambasadorul Marii Britanii la Moscova în perioada 1988-1992, a declarat pentru BBC că, în ciuda modului în care este portretizat în presa rusă, Gorbaciov a fost un om curajos, care a încercat, dar nu a reușit să-și salveze țara. "Acum, este considerat de către cei mai duri din Rusia incompetent, slab și poate chiar un trădător care s-a vândut Occidentului. A fost un om decent care chiar a încercat să facă ceva diferit pentru țara lui" a spus Braithwaite. "El face parte dintr-un lung șir de reformatori ruși care au încercat să facă ceva în privința moștenirii grele a Rusiei, dar care au eșuat”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » Cum a ajuns Mihail Gorbaciov să facă reclamă la Pizza Hut în anii 90. Rușii nu l-au iertat pe ultimul lider al URSS