Antena Meniu Search
x

Cum a fost convins Viktor Orban să aprobe ajutorul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Concesiile "minore" ale UE

Toți liderii din UE au aprobat pachetul de 50 de miliarde de euro pentru sprijinirea economică a Ucrainei în următorii patru ani. Viktor Orban a primit câteva concesii pentru a renunța la opoziția sa, după săptămâni de opoziţie. Volodimir Zelenski s-a declarat recunoscător lui Charles Michel și liderilor UE.

de Redactia Observator

la 01.02.2024, 15:54

Cum a fost convins Viktor Orban să aprobe ajutorul de 50 de miiarde de euro pentru Ucraina. Concesiile "minore" ale UE
Cum a fost convins Viktor Orban să aprobe ajutorul de 50 de miiarde de euro pentru Ucraina. Concesiile "minore" ale UE - Profimedia

Liderii Uniunii Europene au convenit joi în unanimitate să acorde un ajutor de 50 de miliarde de euro Ucrainei pentru următorii patru ani, depăşind surprinzător de repede săptămâni întregi de rezistenţă din partea Ungariei. Viktor Orban a blocat ajutorul economic pentru Urcraina la summitul din decembrie anul trecut şi de atunci s-au purtat negocieri. 

Cine l-a convins pe Viktor Orban

Liderii europeni au reușit să-l cucerească pe Orban cu trei completări, au declarat surse diplomatice pentru POLITICO. Va exista un raport anual al Comisiei Europene privind implementarea pachetului de ajutor pentru Ucraina, va avea loc o dezbatere la nivel de lideri cu privire la implementarea pachetului și, dacă va fi nevoie, peste doi ani Consiliul European va cere Comisiei o revizuire a noului buget, potrivit unui draft de declaraţie comună a Consiliului European.

Liderii UE au adăugat în text şi o prevedere care se referă la concluziile din decembrie 2020 pentru a garanta că modul în care este evaluat statul de drept în Ungaria de către Comisia Europeană se face într-un mod corect și obiectiv. Concesiile sunt considerate la Bruxelles ca fiind minore. Liderii europeni au evitat un scenariu în care Orban ar avea posibilitatea de veto anual asupra ajutorului Ucrainei. Dar în acest fel, Orban se poate declara victorios acasă spunând că a obținut o revizuire anuală.

Pe acelaşi subiect

Mai mulţi diplomați europeni au negat că i s-au acordat alte concesii lui Orban. Presiunea tot mai mare a liderilor europeni i-a transmis clar Budapestei că nu are alternativă decât să aprobe banii Ucrainei. Un element cheie a fost reconstruirea încrederii între Ungaria și Comisia Europeană, pentru care prevederea privind mecanismul de condiționalitate a fost esențială.

Acordul a venit după o serie de întâlniri mai mici între lideri. Charles Michel și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, împreună cu liderii Franței, Germaniei și Italiei, au avut o întâlnire cu ușile închise cu premierul ungar. Întâlnirea a fost apoi extinsă cu alți lideri, inclusiv premierul olandez Mark Rutte, premierul polonez Donald Tusk și premierul belgian Alexander De Croo.

20 miliarde de euro destinate Ungariei rămân blocate de UE

Orban, care are legături strânse cu Moscova, şi-a intensificat recent criticile la adresa UE de a susţine Ucraina cu ajutor financiar şi militar. Înainte de începerea summitului, liderii UE au exercitat presiuni asupra Ungariei, spunându-i premierului Viktor Orban că trebuie să aleagă o tabără, scrie Reuters. 

Liderii Germaniei, Poloniei, Belgiei şi Finlande i-au spus că este important ca toate cele 27 de ţări să aprobe ajutor Kievului din bugetul lor comun până în 2027. Orban nu a vorbit cu jurnaliştii la sosirea la summit. În schimb, a postat pe Facebook fotografii în care apare lângă tractoarele aduse de fermieri pentru proteste

Tot pe Facebook, a postat o fotografie de la "negocieri" cu liderii Franţei, Germaniei, Italiei şi cu înalţii oficiali UE înainte de discuţiile cu uşile închise din cadrul summitului. În una din fotografiile postate discută încântat cu fostul premier al Poloniei, Mateusz Morawiechi, adversarul politic al lui Donald Tusk.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Mai mulţi iplomați europeni au declarat pentru Reuters că UE nu s-a angajat să deblocheze fondurile destinate Ungariei în schimbul unui acord pe Ucraina din partea Budapestei. La Consiliul European din decembrie, deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, căreia Viktor Orban de asemenea s-a opus, a fost posibilă întrucât liderul ungar a acceptat să părăsească sala în momentul luării deciziei.

În ajunul acelui summit, Comisia Europeană a decis deblocarea a 10 miliarde de euro pentru Ungaria ce fuseseră îngheţate până atunci. Însă alte 20 miliarde de euro destinate Ungariei rămân blocate, ca urmare a îngrijorărilor Bruxellesului legate în special de dreptul de azil în ţară, libertatea academică şi drepturile persoanelor LGBT+. 

Succesul de la summit a evitat o ruptură în cadrul UE, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari că sprijinul occidental pentru Kiev se destramă. De asemenea, reprezintă un impuls pentru preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Un eşec ar fi fost o lovitură grea pentru Kiev şi ar fi alimentat îndoielile cu privire la angajamentul aliaţilor, în contextul în care ajutorul american este blocat în Congres.

Orban a cerut drept de veto anual la revizuirea ajutorul Ucrainei, dar a renunţat

Tensiunile dintre Orban şi liderii UE au dus la o devalorizare a monedei ungare săptămâna trecută, potrivit Bloomberg. Orban a solicitat şi drept de veto anual asupra ajutorului Ucrainei dar a renunţat în urma unor presiuni tot mai mari, inclusiv în ceea ce priveşte ratificarea aderării Suediei la NATO, Ungaria fiind singura ţară care nu a aprobat-o. Pe de altă parte, opoziţia continuă a Budapestei ameninţa să pună în pericol preşedinţia rotativă a Consiliul UE care va fi preluată de Ungaria începând din iulie. Ar fi periclitat agenda UE în a doua jumătate a anului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Cum a fost convins Viktor Orban să aprobe ajutorul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Concesiile "minore" ale UE