Antena Meniu Search
x

Cum ar arăta un armistiţiu Israel - Hamas. Qatarul anunţă că acordul este în faza finală: Suntem mai aproape ca niciodată de o încetare a focului

Război Israel - Hamas. Liderul Hamas a declarat marți dimineață că gruparea palestiniană este aproape de un acord pentru un armistițiu cu Israel. "Suntem aproape de a ajunge la un acord privind un armistițiu", a spus Haniyeh, adăugând că grupul a trimis răspunsul său mediatorilor din Qatar. Oficialii de la Tel Aviv nu au făcut însă niciun comentariu. Acordul pentru eliberarea ostaticilor este în faza finală, suntem mai aproape ca niciodată de o încetare a focului, a declarat în cursul zilei Ministerul de Externe din Qatar.

de Redactia Observator

la 21.11.2023, 13:58

Cum ar arăta un armistiţiu Israel - Hamas. Qatarul anunţă că acordul este în faza finală: Sunt mai aproape ca niciodată de o încetare a focului
Cum ar arăta un armistiţiu Israel - Hamas. Qatarul anunţă că acordul este în faza finală: Sunt mai aproape ca niciodată de o încetare a focului - Profimedia

Război Israel - Hamas, ziua 46. Şeful Hamas a declarat marţi că gruparea militantă palestiniană este aproape de un acord de armistiţiu cu Israelul, chiar dacă ofensiva israeliană în Gaza continuă, iar Hamas a lansat rachete spre Israel. Oficialii Hamas sunt "aproape de a ajunge la un acord de armistiţiu" cu Israelul, iar gruparea a transmis răspunsul său mediatorilor din Qatar, a declarat Ismail Haniyeh într-o declaraţie transmisă pentru Reuters de asistentul său.

Liderul Hamas susţine că este aproape de un acord de armistiţiu cu Israelul

Declaraţia nu a oferit mai multe detalii, dar un oficial Hamas a declarat pentru postul de televiziune Al Jazeera că negocierile s-au axat pe durata armistiţiului, pe aranjamentele pentru livrarea de ajutoare în Gaza şi pe schimbul de ostatici israelieni capturaţi de Hamas cu deţinuţi palestinieni din Israel. Ambele părţi ar urma să elibereze femei şi copii, iar detaliile vor fi anunţate de Qatar, care este mediator în negocieri, a declarat Issat el Reshiq.

Hamas a luat aproximativ 240 de ostatici în timpul raidului său din 7 octombrie din Israel, când au fost ucise 1.200 de persoane, majoritatea civili. 

Pe acelaşi subiect

Cum ar arăta un armistiţiu Israel - Hamas

Mirjana Spoljaric, preşedinta Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), s-a întâlnit luni cu Haniyeh în Qatar pentru a discuta despre "problemele umanitare" legate de conflict, a precizat CICR într-un comunicat. De asemenea, şefa CICR s-a întâlnit separat cu autorităţile din Qatar. CICR a precizat că nu face parte din negocierile care vizează eliberarea ostaticilor, dar, în calitate de intermediar neutru, este pregătit "să faciliteze orice eliberare viitoare asupra căreia părţile cad acord".

Două surse aflate la curent cu negocierile au declarat pentru AFP că un acord provizoriu include un armistițiu de cinci zile, timp în care se va impune o încetare a focului la sol iar operațiunile aeriene israeliene în sudul Gazei vor fi limitate. În schimb, între 50 și 100 de prizonieri deținuți de Hamas și Jihadul Islamic, un alt grup militant palestinian, vor fi eliberați. Printre ei, civili israelieni și de alte naționalități, dar nu personal militar.

Informaţii despre un acord iminent privind ostaticii circulă de câteva zile. Reuters a relatat săptămâna trecută că mediatorii din Qatar voiau să ajungă la un acord pentru ca Hamas şi Israel să elibereze 50 de ostatici şi să respecte o încetare a focului de trei zile care ar permite transporturile de ajutoare de urgenţă pentru civilii din Gaza.

Ambasadorul israelian în Statele Unite, Michael Herzog, a declarat duminică, în cadrul emisiunii "This Week" de la ABC, că speră să se ajungă la un acord "în zilele următoare", în timp ce premierul Qatarului, şeicul Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani, a declarat că punctele de blocaj rămase sunt "absolut minore". Preşedintele american Joe Biden şi alţi oficiali americani au declarat luni că un acord este aproape, dar un acord păruse aproape şi mai înainte.

"Negocieri sensibile ca aceasta se pot destrăma în ultimul minut", a avertizat duminică adjunctul consilierului pentru securitate naţională al Casei Albe, Jon Finer, în emisiunea "Meet the Press" de la NBC. "Nimic nu este convenit până când nu se convine totul", a arătat oficialul.

Armata israeliană spune că a încercuit Jabalia

Însă, ministrul israelian al Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, a publicat o  declarație marți dimineață în care avertizează împotriva unui acord. Forțele aeriene israeliene au anunţat pe rețelele de socializare că în ultimele 24 de ore au "lovit aproximativ 250 de ținte teroriste Hamas". Armata israeliană a publica şi ea o filmare cu trupele sale în acțiune în Fâșia Gaza, susținând că "divizia 162 a finalizat încercuirea" taberei de refugiaţi Jabalia și "este pregătită pentru continuarea atacului".

Armata israeliană a emis o declarație pentru a spune că focul este din nou schimbat peste granița linie albastră trasată de ONU dintre Israel și Liban. Există informații din presă neconfirmate că doi jurnaliști și încă o persoană au fost uciși în regiune.

Guvernul Hamas anunţă un nou bilanţ de peste 13.300 de morţi în Gaza

Raidul Hamas din 7 octombrie, cea mai sângeroasă zi din istoria de 75 de ani a Israelului, a determinat armata israeliană să invadeze Gaza pentru a viza Hamas. De atunci, guvernul din Gaza condus de Hamas a declarat că cel puţin 13.300 de palestinieni au fost ucişi, inclusiv cel puţin 5.600 de copii şi 3.550 de femei, în urma bombardamentelor israeliene neîncetate.

Hamas a declarat luni pe contul său de Telegram că a lansat un tir de rachete spre Tel Aviv. De asemenea, martorii au raportat că au fost trase rachete spre centrul Israelului. Pe de altă parte, agenţia de presă palestiniană WAFA a anunţat marţi că cel puţin 17 palestinieni au fost ucişi în bombardamentele israeliene asupra taberei Nuseirat, în centrul Gaza, care au avut loc la miezul nopţii. Nu a existat deocamdată niciun comentariu imediat din partea Israelului.

12 morţi şi zeci de răniţi în urma unui bombardament israelian la spitalul indonezian

Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat luni că cel puţin 12 palestinieni au fost ucişi şi zeci au fost răniţi în urma tirurilor asupra complexului spitalului indonezian din Gaza, care a fost încercuit de tancuri israeliene. Oficialii din domeniul sănătăţii au declarat că 700 de pacienţi împreună cu personalul s-au aflat sub tirul israelian. WAFA susţine că unitatea spitalicească din oraşul Beit Lahia, situat în nord-estul Gaza, a fost lovită de rafale de artilerie. Personalul spitalului a negat că în incintă s-ar fi aflat militanţi înarmaţi.

Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, s-a declarat "îngrozit" de atacul care, potrivit acestuia, a ucis 12 persoane, inclusiv pacienţi, citând rapoarte nespecificate. Forţele de apărare israeliene au declarat că trupele au ripostat la luptătorii din spital, luând în acelaşi timp "numeroase măsuri pentru a minimiza rănirea" persoanelor necombatante.

La fel ca toate celelalte unităţi sanitare din jumătatea nordică a Fâşiei Gaza, spitalul indonezian şi-a încetat în mare parte activitatea, dar încă adăposteşte pacienţi, personal şi locuitori strămutaţi. Douăzeci şi opt de copii născuţi prematur, evacuaţi de la cel mai mare spital din Gaza, Al Shifa, au fost duşi luni în Egipt pentru tratament urgent.

Forţele israeliene au preluat controlul spitalului Al-Shifa săptămâna trecută pentru a căuta o reţea de tuneluri despre care au spus că a fost construită de Hamas sub complexul medical. Sute de pacienţi, personal medical şi persoane strămutate au părăsit Al-Shifa la sfârşitul săptămânii, medicii spunând că au fost alungaţi de trupe, iar Israelul afirmând că plecările au fost voluntare.

Rudele ostaticilor sunt disperaţi

Rude ale celor circa 240 de oameni luaţi ostatici de Hamas în Gaza le-au cerut luni deputaţilor israelieni de extremă dreapta să nu susţină aplicarea pedepsei capitale împotriva militanţilor palestinieni capturaţi, explicând că orice discuţie în acest sens i-ar putea în pericol pe ostatici, relatează Reuters.

Autorităţile israeliene au anunţat arestarea mai multor presupuşi atacatori, după sângerosul asalt din 7 octombrie al mişcării islamiste palestiniene asupra unor comunităţi din Israel, soldat cu peste 1200 de morţi şi sute de ostatici. Pe 7 noiembrie, Ministerul israelian al Justiţiei a afirmat că un grup de lucru examinează modul în care pot fi judecaţi palestinienii reţinuţi şi cum să se asigure aplicarea de "pedepse corespunzătoare cu gravitatea ororilor comise".

Ministrul securităţii naţionale Itamar Ben-Gvir, de extremă dreapta, a cerut pedeapsa capitală, care este prevăzută în legislaţia israeliană, deşi nu a fost aplicată de foarte mult timp. Unele dintre rudele ostaticilor Hamas din Gaza se tem că dezbaterile privind pedeapsa cu moartea ar putea duce la represalii, tocmai într-un moment în care se conturează speranţe privind un acord de eliberare a unora dintre ei.

Ostaticii au fost deja ameninţaţi cu execuţia de către Hamas şi riscă să fie răniţi sau ucişi în ofensiva militară lansată de Israel ca răspuns la atacul din 7 octombrie. "Ar însemna să le facem jocul, iar în schimb am primi fotografii cu persoanele dragi asasinate, executate, fiind acuzat pentru asta Statul Israel. şi nu Hamas", a declarat, într-o întâlnire cu Ben-Gvir şi deputaţi din partidul acestuia, Yarden Gonen, a cărei soră Romi se află între ostatici.

"Nu faceţi asta până (ostaticii) nu se întorc aici", a insistat ea. "Nu vă pătaţi mâinile cu sângele surorii mele", a adăgat ea. Singura execuţie dispusă de justiţia israeliană a fost a criminalului de război nazist Adolf Eichmann, în 1962, menţionează Reuters. Tribunalele militare israeliene, care judecă frecvent cazuri în care sunt implicaţi palestinieni, au puterea de a pronunţa pedeapsa capitală prin decizia unanimă a trei judecători, dar nu s-a aplicat niciodată.

Politicienii israelieni de orientare dură au propus de-a lungul timpului facilitarea pronunţării acestor sentinţe, argumentând că execuţiile ar descuraja terorismul. Condamnarea la moarte acum ar fi "mai importantă decât oricând", potrivit lui Ben-Gvir, "în primul rând pentru toţi cei asasinaţi şi căzuţi la datorie şi nu în ultimul rând pentru a nu mai fi oameni răpiţi".

Propunerea sa avansează însă încet în parlament. Partidul conservator Likud al premierului Benjamin Netanyahu nu a manifestat prea mult interes în susţinerea ei cât se află la putere. Linor Dan-Calderon, care are trei rude ostatice, a acuzat partidul lui Ben Gvir că "încurcă priorităţile". "Suntem o naţiune care susţine viaţa, nu răzbunarea, deşi în trecut i-am făcut ceva lui Eichmann", a menţionat ea, adăugând: "Vă rog pur şi simplu să scoateţi subiectul de pe agendă"

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Cum ar arăta un armistiţiu Israel - Hamas. Qatarul anunţă că acordul este în faza finală: Suntem mai aproape ca niciodată de o încetare a focului