Antena Meniu Search
x

Cum "spărgea" FTX sute de milioane de dolari. Penthouse uriaș cumpărat în Bahamas, pentru "personalul-cheie"

Sam Bankman-Fried, fostul CEO al companiei falimentare FTX, părinții acestuia și directori de la vârful firmei au cumpărat cel puțin 19 proprietăți în valoare de circa 121 de milioane de dolari în Bahamas, în ultimii doi ani, informează Reuters. Între timp, prăbușirea platformei de cripto FTX a devenit scandal politic. Republicanii au cerut investigarea lui Bankman-Fried, unul dintre cei mai mari donatori ai Partidului Democrat. Cel puţin un miliard de dolari din fondurile clienţilor s-a evaporat.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 22.11.2022, 10:43

Cele mai multe achiziții ale FTX au fost case de lux pe malul mării, inclusiv șapte condominii într-un ansamblu de lux denumit Albany, la un preț de aproximativ 72 de milioane de dolari. Actele arată că aceste proprietăți, cumpărate de o unitate a FTX, urmau să fie folosite ca "reședință pentru personalul-cheie” al companiei. Reuters nu a putut stabili cine locuia în apartamente.

Documentele pentru o altă casă cu acces la plajă din Old Fort Bay - o comunitate închisă care a fost odată adăpostul unui fort colonial britanic construit în anii 1700 pentru a proteja împotriva piraților - îi arată pe părinții lui Bankman-Fried, profesorii de drept de la Universitatea Stanford - Joseph Bankman și Barbara Fried - ca semnatari. Proprietatea, potrivit unui document din 15 iunie, este trecută drept "casă de vacanță".

Întrebat de Reuters de ce cuplul a decis să cumpere o casă de vacanță în Bahamas și cum a fost plătită - fie în numerar, cu o ipotecă sau de către o terță parte, cum ar fi FTX - un purtător de cuvânt al profesorilor a spus doar că Bankman și Fried au încercat să returneze proprietatea către FTX.

"Încă de dinaintea procedurii de faliment, domnul Bankman și doamna Fried au căutat să returneze actele companiei și așteaptă instrucțiuni suplimentare", a spus purtătorul de cuvânt, refuzând să detalieze.

Pe acelaşi subiect

Deși se știa că FTX și angajații săi au cumpărat proprietăți imobiliare în Bahamas, unde și-au stabilit sediul în septembrie anul trecut, evidențele imobilelor analizate de Reuters arată pentru prima dată amploarea investițiilor și destinația lor.

Nici Bankman-Fried și nici FTX, care au depus faliment la începutul acestei luni după o criză de lichiditate, nu au răspuns solicitărilor Reuters. Acesta precizase, anterior, că locuia într-o casă cu alți nouă colegi și le oferea, prin FTX, mese gratuite și servicii "in house" de tipul "Uber" pe insulă.

Pierderi de miliarde de dolari după prăbușirea FTX. Banii s-au evaporat 

Prăbușirea FTX, unul dintre cei mai mari traderi de criptomonede din lume, a lăsat aproximativ un milion de clienți cu pierderi de miliarde de dolari. Reuters a raportat că Bankman-Fried a folosit în secret 10 miliarde de dolari din fondurile clienților pentru a-și susține afacerea de tranzacționare și că cel puțin un miliard de dolari din aceste depozite au dispărut.

Într-un solicitare adresată tribunalul de faliment din Districtul Delaware la începutul acestei luni, John Ray, noul director executiv al FTX, a declarat că a înțeles că fondurile corporative ale grupului FTX au fost folosite pentru "a cumpăra case și alte articole personale pentru angajați și consilieri". Reuters nu a putut determina sursa fondurilor cu care FTX a cumpărat aceste proprietăți.

Reuters a căutat în arhivele din Bahamas documente referitoare la imobilele deținute FTX, Bankman-Fried, părinții săi și unii dintre directorii-cheie ai companiei. FTX Property Holdings Ltd, o unitate FTX, a cumpărat 15 proprietăți în valoare de aproape 100 de milioane de dolari în 2021 și 2022.

FTX Property a cumpărat un penthouse de 30 de milioane de dolari, în Bahamas

Cea mai scumpă achiziție a fost un penthouse de 30 de milioane de dolari în Albany, o stațiune în care Tiger Woods găzduiește un turneu de golf în fiecare an. Evidențele de proprietate, datate 17 martie, au fost semnate de Ryan Salame, președintele FTX Property, și arată că penthouse-ul urma să fie folosit drept "reședință pentru personalul-cheie". Salame nu a răspuns solicitării Reuters de a comenta.

Alte achiziții imobiliare de lux includ trei condominii la One Cable Beach, o reședință pe malul mării din New Providence. Documentele arată că condominiile au costat între 950.000 și două milioane de dolari și au fost cumpărate de Nishad Singh, fostul șef de inginerie la FTX, Gary Wang, un co-fondator FTX, și Bankman-Fried, pentru uz rezidențial. Singh și Wang nu au răspuns solicitărilor Reuters.

Doar două dintre proprietățile imobiliare ale FTX Property au fost marcate pentru uz comercial - un grup de case de 8.5 milioane de dolari care a servit drept sediu FTX. Acesta este momentan neocupat, cu mobilierul împins lângă niște ferestre. Terenul, care a costat 4.5 milioane de dolari, stă și el gol. Un agent de securitate a spus că angajații nu s-au întors la sediu după ce au plecat, la începutul acestei luni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Cum "spărgea" FTX sute de milioane de dolari. Penthouse uriaș cumpărat în Bahamas, pentru "personalul-cheie"