Antena Meniu Search
x

Cursă contracronometru în Turcia: 150 de oameni încearcă să salveze un speolog căruia i s-a făcut rău într-o peșteră, la 1.000 de metri sub pământ

Operaţiune de salvare contracronometru în Turcia. Peste 150 de oameni încearcă să scoată un cercetator american rămas blocat la aproximativ 1.000 de metri sub pământ, într-o peşteră pe care o explora în sudul Turciei.

de Redactia Observator

la 08.09.2023, 17:47

- Facebook

Mark Dickey, în vârstă de 40 de ani, se afla într-o misiune internaţională de explorare în peştera Morca din Munţii Taurus când a început să sufere de o hemoragie gastrointestinală, a anunţat într-un comunicat federaţia turcă de speologie TUMAF.

Cursă contracronometru în Turcia

Imagini de la operaţiunea de salvare au arătat echipe turceşti şi internaţionale instalând corturi şi cabluri în afara grotei, cea de-a treia ca mărime din Turcia, care se află la o altitudine de 2.140 de metri.

"Mai multe echipe internaţionale, printre care croaţi şi italieni, ajută la operaţiuni. Bărbatul se află la o adâncime de aproximativ 1.000 de metri, iar ei împart coborârea în şapte secţiuni", a declarat pentru Reuters Bulent Genc, şeful TUMAF.

"Este de aşteaptat ca (operaţiunile de salvare) să dureze 10 zile, dar ar putea fi vorba de un interval mai scurt, dacă exploratorul se simte mai bine, sau mai lung, dacă situaţia lui se înrăutăţeşte", a spus Genc, adăugând că starea lui Dickey s-a îmbunătăţit şi că acum este capabil să se ridice singur.

TUMAF a precizat că a fost instalată o linie telefonică pentru a ajunge la o adâncime de 1.040 de metri, iar salvatorii croaţi au pus la punct un sistem de comunicaţii suplimentar "CaveLink" ca sistem de rezervă, relatează News. Medicii de la faţa locului vor decide dacă este posibil ca Dickey să fie scos fără targă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Cursă contracronometru în Turcia: 150 de oameni încearcă să salveze un speolog căruia i s-a făcut rău într-o peșteră, la 1.000 de metri sub pământ