Antena Meniu Search
x

Lovitură în Israel. Evreii ultra-ortodocşi trebuie înrolaţi în armată, a decis Curtea Supremă

Lovitură pentru guvernul Netanyahu. Curtea Supremă a Israelului a ordonat marţi ca studenţi ultraortodocşi din şcolile talmudice să nu mai fie exceptaţi de la serviciul militar, o decizie luată pe fondul dezbaterilor în parlament şi în guvern pe acest subiect, relatează Agerpres, citând AFP.

de Redactia Observator

la 25.06.2024 , 13:39

Lovitură în Israel. Evreii ultra-ortodocşi trebuie înrolaţi în armată, a decis Curtea Supremă
Lovitură în Israel. Evreii ultra-ortodocşi trebuie înrolaţi în armată, a decis Curtea Supremă - Profimedia

Curtea Supremă a Israelului a decis marţi că guvernul trebuie să recruteze evreii ultra-ortodocşi în armata. Decretul ar putea provoca o undă de şoc în coaliţia premierului Benjamin Netanyahu.

Curtea Supremă ordonă ca evreii ultra-ortodocşi să nu mai fie exceptaţi de la serviciul militar

"Executivul nu are autoritatea de a ordona ca legea privind serviciul militar să nu le fie aplicată studenţilor din yeshiva (şcoli talmudice), în absenţa unui cadru legal adecvat", a decis Curtea.

Articolul continuă după reclamă

"Fără a ancora această exceptare într-un cadru legal, statul trebuie să acţioneze pentru a impune legea", afirmă instanţa supremă în decizia sa.

Pe acelaşi subiect

Aceasta intervine în contextul în care Knessetul (parlamentul israelian) a reluat spre examinare pe 11 iunie un proiect de lege în vederea unei recrutări progresive a ultraortodocşilor, pe fondul războiului din Gaza.

Serviciul militar este obligatoriu în Israel, însă evreii ultraortodocşi îl pot evita dacă se consacră studiului textelor sfinte ale iudaismului, în virtutea unei exceptări instaurate de David Ben Gurion, fondatorul statului Israel, în 1948.

Unii critici consideră că textul examinat în Knesset, susţinut de premierul Benjamin Netanyahu, dar nu şi de ministrul apărării, Yoav Gallant, este departe de a răspunde nevoilor de efective ale armatei.

"În actuala stare de lucruri, nepunerea în aplicare a legii privind serviciul militar creează o mare discriminare între cei care sunt obligaţi să îl efectueze şi cei pentru care nu sunt luate măsuri pentru a-i mobiliza" în armată, a explicat Curtea Supremă.

"În acest moment, în mijlocul unui război dificil, inegalitatea poverii este mai pronunţată ca niciodată şi necesită punerea în aplicare a unei soluţii durabile", adaugă instanţa.

Mişcarea pentru o guvernare de calitate în Israel, unul din reclamanţii în faţa Curţii Supreme, le-a cerut "guvernului şi ministrului apărării să respecte decizia" şi "să mobilizeze studenţii din yeshiva".

În schimb, liderul partidului ultraortodox Iudaismul unificat al Torah (aşkenaz), Yitzhak Goldknopf, a criticat "o decizie aşteptată, profund nefericită şi dezamăgitoare". "Statul Israel a fost fondat pentru a fi căminul poporului evreu, pentru care Torah este soclul. Sfânta Torah va fi victorioasă", a scris el într-un mesaj pe reţeaua X.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Care credeţi că este cel mai fericit oraş din România?
Observator » Stiri externe » Lovitură în Israel. Evreii ultra-ortodocşi trebuie înrolaţi în armată, a decis Curtea Supremă