Antena Meniu Search
x

Cutremur în Polonia. Un judecător a fugit în Belarus; ar fi luat documente secrete, ajutat de serviciile de la Minsk. "Este un trădător"

Scandal uriaş la Varşovia. Un controversat judecător polonez a fugit în Belarus unde a cerut azil politic. Tomasz Szmydt şi-a motivat gestul spunând că este "persecutat" de Varșovia şi că nu susţine cu politica ţării sale față de Belarus și Rusia. Polonia l-a acuzat de trădare. "Este o situație fără precedent", a reacţionat premierul polonez Donald Tusk care susţine că judecătorul a avut acces la documente secrete şi a fost ajutat de forțele de securitate din Belarus.

de Redactia Observator

la 07.05.2024, 14:39

Cutremur în Polonia. Un judecător a fugit în Belarus, cu documente secrete, ajutat de serviciile de la Minsk. "Este un trădător"
Cutremur în Polonia. Un judecător a fugit în Belarus, cu documente secrete, ajutat de serviciile de la Minsk. "Este un trădător" - X

Avem de-a face cu un caz care a început cu mult, mult timp în urmă, a spus Donald Tusk, referindu-se la fuga lui Tomasz Szmydt în Belarus. Judecătorul Tomasz Szmydt i-a cerut lui Alexandru Lukașenko azil politic, justificându-și parţial gestul prin politica guvernului polonez față de Rusia și Belarus.

Un judecător polonez a cerut azil politic în Belarus

Fuga judecătorului Szmydt este o situație fără precedent. Sunt foarte multe speculații, dar fără îndoială avem de-a face cu o problemă care își are originile cu mult timp în urmă, a spus premierul Donald Tusk, citat de onet.pl.

Nu putem ignora această chestiune. Trebuie să fim conștienți că serviciile din Belarus au colaborat cu o persoană care a avut acces la ministrul Justiției, care este responsabil de distrugerea sistemului judiciar din Polonia, care avea acces la informații la care niciun serviciu de informații nu putea avea acces, a subliniat el.

Pe acelaşi subiect

Faptul că relațiile judecătorului Szmydt cu belarușii sunt de lungă durată și nu o chestiune de luni, trebuie să ridice cea mai mare îngrijorare. Trebuie să conştientizăm cât de gravă este situația în contextul  războiului din Ucraina, a mai spus Tusk.

Opinia publică trebuie să fie conștientă de tensiunile pe care le poate provoca prezența serviciilor străine în legătură cu războiul și să nu ne facem iluzii cu privire la natura acțiunilor unor oameni care și-au propus să distrugă justiţia, a mai avertizat Tusk, adăugând că în Polonia lucrează agenți ai Minskului și ai Moscovei. 

Cine este Tomasz Szmydt? 

Judecătorul Tomasz Szmydt care a dezertat în Belarus, susținând că este "persecutat și intimidat" de guvernul premierului Donald Tusk, a fost acuzat de trădare în folosul celui mai ferm aliat al Rusiei în războiul din Ucraina, Belarus. 

După sosirea sa la Minsk, judecătorul Tomasz Szmydt a ţinut o conferință de presă la care au participat jurnalişti ruşi ş  în care l-a lăudat pe președintele Alexander Lukașenko. El a cerut Varșoviei să stabilească "relații bune" cu Belarus și Rusia, deși Polonia este unul dintre cei mai duri critici ai Moscovei şi unul dintre cei mai puternici aliaţi ai Ucrainei.

Belarus se află sub sancțiuni occidentale puternice din cauza regimului represiv și a sprijinului acordat Kremlinului pentru războiul din Ucraina, prin urmare fuga lui Szmydt a uimit și înfuriat politicienii polonezi, comentează Financial Times.

"Trădăre, singura întrebare este de când", a scris ministrul polonez de externe Radosław Sikorski pe platforma de socializare X. Serviciile de informații din Polonia au lansat luni o investigație pentru a stabili dacă Szmydt a dus documente clasificate cu el la Minsk.

Szmydt a declarat luni că a fugit din Polonia pentru că se opune politicilor și acțiunilor guvernului de la Varşovia. El a spus că acum așteaptă cu nerăbdare să "se odihnească puțin" într-o "țară deschisă şi  prietenoasă".

Fuga neașteptată a judecătorului vine în timp ce guvernul lui Tusk încearcă să reformeze sistemul judiciar şi să înlăture judecătorii instalați de guvernul anterior al partidului Lege și Justiție (PiS) și acuzaţi de abuz de putere pentru a promova agenda politică a PiS.

Eforturile lui Tusk de a restabili independența judiciară au fost salutate la Bruxelles, iar Comisia Europeană a anunțat luni că face primii pași pentru a închide Articolul 7 împotriva Poloniei, cu privire la statul de drept. 

Szmydt s-a numărat printre judecătorii acuzați în 2019 că au dus o campanie de calomnie în numele guvernului de atunci împotriva altor judecători care se opuneau partidului PiS.  Stanislaw Zaryn, un consilier al președintelui polonez Andrzej Duda (din partidul PiS), l-a numit pe Szmydt "un ticălos și un trădător". "Nimeni sănătos la cap nu fuge în Belarus pentru a deveni o marionetă în mâinile lui Putin și Lukașenko", a adăugat Zaryn.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Stiri externe » Cutremur în Polonia. Un judecător a fugit în Belarus; ar fi luat documente secrete, ajutat de serviciile de la Minsk. "Este un trădător"