CUTREMUR în sportul de performanță. Guvernul rus ar fi cerut realizarea unui program de DOPAJ pentru naţionala de fotbal, la Cupa Mondiala din 2018, pe care Rusia o găzduiește
Guvernul rus ar fi cerut realizarea unui program de dopaj pentru naţionala de fotbal, în vederea Cupei Mondiale din 2018, competiţie care va fi găzduită de Rusia.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Guvernul rus ar fi cerut realizarea unui program de dopaj pentru naţionala de fotbal, în vederea Cupei Mondiale din 2018, competiţie care va fi găzduită de Rusia.
Planul ruşilor a fost însă descoperit, susţine Der Spiegel în ediţia care va apărea sâmbătă, conform presei internaţionale.
Publicaţia germană scrie că însărcinat cu acest program era Grigori Rodcenkov, aflat în centrul scandalului legat de dopajul sportivilor ruşi participanţi la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, din 2014. El urma să facă un plan similar pentru fotbalişti.
Şef al laboratorului antidoping din Moscova timp de zece ani, până în 2015, Rodcenkov a fugit în SUA ajutat de realizatorul de documentare Bryan Fogel. Grigori Rodcenkov a recunoscut că la JO de iarnă din 2014 a înlocuit unele eşantioane de urină ale sportivilor ruşi.
"După Soci, el trebuia să pregătească un program de dopaj pentru Cupa Mondială de fotbal. Grigori era deja în pline pregătiri când totul a fost descoperit", a declarat Fogel.
Contactat de jurnaliştii de la Der Spiegel, vicepremierul rus Vitali Mutko, preşedinte al Comitetului de Organizare a CM, a declarat că statul nu are cum să controleze activitatea unui director de laborator. "El (Rodcenkov) era cunoscut pe plan mondial şi angajat ca expert pentru Jocurile Olimpice. Evident că noi credeam că totul este normal", a adăugat Mutko.
În luna iunie, juristul canadian Richard McLaren, autorul unui raport despre dopajul din Rusia, publicat în 2016, afirma că există indicii grave despre cazuri din lumea fotbalului. Pentru postul ARD, el a declarat că în 2015 au existat schimburi de mesaje între înalţi responsabili ruşi din care se subînţelege că eşantioane de urină din care reieşea că jucătorii respectivi s-au dopat au fost înlocuite cu "eşantioane curate".
Potrivit revistei Der Spiegel, citată de lesechos.fr, sistemul pus în practică la Soci urma să fie reprodus pentru Cupa Mondială din 2018.
Grigori Rodcenkov susţine că 30 din cele 73 de medalii ale Rusiei de la Jocurile Olimpice de la Beijing, din 2008, şi cel puţin jumătate din cele 81 de medalii de la Londra, din 2012, au fost obţinute datorită dopajului. (sursa)
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰