Antena Meniu Search
x

Video Cutremur în Taiwan. Mărturia jurnalistei Dana Mladin, surprinsă de seism la etajul 15 al unui zgârie-nori: "Dansam cu camera de hotel"

Un cutremur de 7,4 pe scara Richter a zguduit din temelii insula Taiwan. Cel puţin 9 oameni şi-au pierdut viaţa, dar e un bilanţ provizoriu. Aproape o mie de oameni sunt daţi dispăruţi. Sunt căutaţi printre ruine după ce zeci de clădiri, tuneluri şi drumuri au fost puse la pământ. Seismul, cel mai mare care loveşte insula în ultimii 25 de ani, a fost urmat de peste 100 de replici. Jurnalista Dana Mladin este în vacanţă în Taiwan şi a trăit cutremurul la etajul 15 al unui zgârie-nori.    

de Redactia Observator

la 03.04.2024, 21:06

Vezi și

Seismul a zguduit Taiwanul la 9 dimineaţa, când mulţi dintre localnici erau în drum spre muncă. Au rumat momente cumplite. Mii de oamenii au fost suprinşi în lifturi sau în maşini, pe poduri, care au început să se balanseze necotrolat. 

Taiwan, zguduit puternic de cutremurul de 7.4 grade pe Richter

Epicentrul cutremurului de 7,4 grade a fost în apropierea oraşului Hualien, la o adâncime de 22 de kilometri. Întreaga insulă a fost zguduită din temelii, iar unda seismică a ajuns până pe coasta Chinei. Miscarea telurică a fost atât de puternică încât mai multe clădiri s-au înclinat la 45 de grade. Oamenii dinăuntru nici nu au avut timp să îşi dea seama ce se întâmplă. 

Prin clipe de coşmar a trecut şi Dana Mladin, cunoscut jurnalist din România. Cutremurul a surprins-o la etajul 15 al unui hotel zgârie-nori din Taiwan, în centrul ţării. O zonă frecventată de turişti din toate colţurile lumii. 

Pe acelaşi subiect
  • Dana Mladin, turistă în Taiwan: Te uiţi în stânga şi în dreapta şi vezi cum se mişcă, foarte greu de explicat, a fost ca un fel de dans, dansam cu camera de hotel. Nu aveam ce sa fac, efectiv ești depășit de situație la etajul 32 al unui hotel de lux. 

Nimeni nu ştie câţi oameni sunt sub ruine, iar fiecare secundă poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Cel puţin 70 de oameni sunt blocaţi în tuneluri subterane după ce acestea s-au surpat. Zeci de mineri sunt şi ei captivi sub pământ, după ce galeria s-a prăbuşit peste ei. 

  • Tsai Ing-wen, președinte Taiwan: Vom mobiliza armata. Guvernul central şi guvernele regionale trebuie să lucreze împreună pentru a reduce impactul dezastrului. Suntem în alertă maximă! Vom trece împreună prin asta. 

Cutremurul din Taiwan a fost urmat de peste 100 de replici

Cea mai puternică, de 6,4 grade Richter, a avut loc la 10 minute distanţă.  Mai multe maluri de pământ s-au surpat şi bolovani grei s-au prăvălit peste clădiri deja avariate de seism. O astfel de alunecare de teren a distrus principala arteră de circulaţie. 

Taiwanul este zguduit în mod regulat de cutremure. Insula este poziţionată pe aşa numitul inel de foc al Pacificului. Zona cu risc seismic ridicat se întinde pe un arc de 40.000 de kilometri şi reprezintă locurile în care principalele plăci tectonice se întâlnesc. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Cutremur în Taiwan. Mărturia jurnalistei Dana Mladin, surprinsă de seism la etajul 15 al unui zgârie-nori: "Dansam cu camera de hotel"