Antena Meniu Search
x

Cutremur în Taiwan. Imagini cu apa dintr-o piscină, care se scurge pe faţada unui zgârie-nori. Armata intervine în zonele afectate

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7.4 a zguduit Taiwanul. Seismul a fost urmat de mai multe replici şi a dus la apariţia avertizărilor de tsunami în sudul Japoniei, retrase ulterior. Aproximativ 100 de clădiri din estul ţării s-au prăbuşit şi există informaţii cum că, sub dărâmături, ar fi zeci de oameni. Deocamdată, datele oficiale arată că cel puţin nouă persoane şi-au pierdut viaţa, însă numărul răniţilor depăşeşte 700.

de Redactia Observator

la 03.04.2024, 13:46

Vezi și

Taiwanul a fost lovit miercuri de cel mai puternic cutremur din ultimii 25 de ani. Deşi datele oficiale arată că magnitudinea seismului a fost de 7,4, unii specialiştii susţin că pământul s-a cutremurat mai puternic în unele zone. "Cutremurul a avut loc în jurul orei 8:58 pe 3 aprilie. Magnitudinea a fost de 7,7. Cutremurul s-a centrat la o adâncime de 23 de kilometri lângă Taiwan", a informat coordonatorul Agenţiei japoneze de Meteorologie, Shigeki Aoki.

Peste 100 de clădiri din capitala Taipei, dar și din zonele învecinate, s-au prăbuşit, iar autorităţile se tem că numărul victimelor prinse sub dărâmături ar fi de ordinul zecilor. Autoritățile au confirmat acum că 127 de persoane sunt blocate, ca urmare a cutremurului. Dintre acestea, 77 sunt blocate în tunelurile Jinwen și Daqinqshui din regiunea Hualien. Alţi doi cetățeni germani sunt prinşi în Tunelul Chongde din Parcul Național Taroko. Iar celelalte 50 de persoane sunt blocate în patru microbuze care călătoreau din centrul orașului Hualien către Parcul Național Taroko din apropiere.

O cameră de supraveghere a filmat momentul în care cutremurul zguduie districtul financiar din capitala Taipei. Alte camere au filmat o aluncare de teren produsă în regiunea muntoasă Hualien şi clienţi în timp ce fug îngroziţi dintr-un restaurant. Au apărut imagini și cu momentul în care cutremurul a zdruncinat un magazin de animale de companie din orașul New Taipei. O clădire cu cinci etaje din Hualien a fost puternic avariată, primul etaj s-a prăbuşit iar restul s-a înclinat la un unghi de 45 de grade, potrivit AP. Totodată, pe platforma X (fostă Twitter) circulă imagini cu momentul în care apa dintr-o piscină se revarsă pe faţada unui zgârie-nori. 

Activitatea unora dintre fabricile deţinute de Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), cel mai mare producător de cipuri din lume, a fost întreruptă pentru scurt timp, a declarat un reprezentant al companiei.

Pe acelaşi subiect

În urma seismului, au fost emise şi alerte de tsunami, iar peste 91.000 de case au rămas fără electricitate. Zborurile au fost şi ele suspendate pe principalul aeroport din Okinawa - în orașul Naha. Nu mai puţin de 101 replici au avut loc în primele ore de la cutremur, iar specialiștii au avertizat populația că sunt posibile noi seisme puternice în zonă. "Şansele ca noi cutremure să aibă loc sunt undeva între 10 şi 20%, așa că vă rugăm să luaţi măsuri preventive săptămâna aceasta. Mai ales în următoarele câteva zile, este foarte probabil să aibă loc un cutremur mare", avertizează coordonatorul Agenţiei japoneze de Meteorologie, Shigeki Aoki.

Președintele Taiwanului Tsai Ing-wen a declarat că armata va interveni în zonele afectate. Într-o postare pe reţelele de socializare, oficialul i-a îndemnat pe locuitori să fie atenți la actualizările autorităţilor și să evite pe cât posibil clădirile înalte cu ascensoare.

Normele stricte din construcţii şi o bună pregătire a populaţiei în caz de catastrofe naturale par să fi permis totuşi evitarea unei catastrofe majore în Taiwan, o insulă lovită cu regularitate de seisme.

Seism resimţit în China

Situată la graniţa dintre mai multe plăci tectonice, insula Taiwan este afectată frecvent de seisme. În septembrie 1999, un seism cu magnitudinea 7,6 a cauzat 2.400 de decese, fiind cea mai gravă catastrofă din istoria modernă a Taiwanului.

De cealaltă parte a Strâmtorii Formosa, locuitorii din provincia orientală chineză Fujian şi din alte regiuni au dezvăluit pe reţelele de socializare că au simţit şi ei o serie de zguduituri puternice.

Autorităţile din China, care consideră că Taiwan face parte din teritoriul chinez, au anunţat că monitorizează "cu foarte mare atenţie" efectele cutremurului şi s-au declarat "pregătite să ofere asistenţă sinistraţilor", potrivit agenţiei de presă China Nouă.

Cutremur devastator în Japonia

Au trecut doar patru luni de când un cutremur cu magnitudinea de 7,6 urmat de un tsunami a ucis 244 de persoane şi a provocat pagube importante în peninsula Noto din prefectura Ishikawa, pe coasta Mării Japoniei.

La 11 martie 2011, coasta de nord-est a Japoniei a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea 9, cel mai puternic seism înregistrat vreodată în Japonia, şi de un tsunami masiv. Aceste evenimente au declanşat cea mai gravă criză nucleară civilă din lume, de la dezastrul de la Cernobîl, cu un sfert de secol mai devreme. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Cutremur în Taiwan. Imagini cu apa dintr-o piscină, care se scurge pe faţada unui zgârie-nori. Armata intervine în zonele afectate