Antena Meniu Search
x

Un tsunami de 3 metri a ajuns la o centrală nucleară din Japonia, după cutremurul devastator din 1 ianuarie. Peste 200 de morţi în urma seismului

Un tsunami cu o înălţime de aproximativ trei metri a ajuns la centrala nucleară Shika din prefectura Ishikawa în urma unui cutremur puternic care a zguduit centrul Japoniei săptămâna trecută, fără a provoca însă probleme majore de siguranţă, a anunţat marţi operatorul său, transmite agenţia niponă de presă Kyodo.

de Redactia Observator

la 09.01.2024, 16:19

Un tsunami de 3 metri a ajuns la o centrală nucleară din Japonia
Un tsunami de 3 metri a ajuns la o centrală nucleară din Japonia - Profimedia

Compania Hokuriku Electric Power a anunţat că tsunamiul a ajuns la centrala nucleară în jurul orei locale 17:45, la aproximativ 90 de minute după ce un cutremur cu magnitudinea 7,6 a lovit regiunea în prima zi a anului. Tsunamiul nu a afectat centrala, care este construită la aproximativ 11 metri deasupra nivelului mării şi are un dig de patru metri înălţime, a precizat compania.

Un tsunami de 3 metri a ajuns la o centrală nucleară din Japonia

Înălţimea tsunami-ului nu a fost imediat cunoscută deoarece transmisiile de date provenite de la un dispozitiv de măsurare amplasat pe fundul mării s-au oprit după producerea cutremurului, relatează Agerpres.

Compania energetică a confirmat doar că nivelul apei dintr-un bazin care face legătura cu Marea Japoniei a crescut cu aproximativ trei metri. Operatorul a indicat iniţial că un instrument de măsurare nu a indicat nicio modificare semnificativă a nivelului apei. 

Pe acelaşi subiect

Bilanț negru după cutremurul devastator din Japonia: peste 200 de morţi

Seismul care s-a produs pe 1 ianuarie în centrul Japoniei a făcut 202 victime, potrivit unui nou bilanţ provizoriu anunţat marţi de autorităţile din departamentul Ishikawa, unde a avut loc această catastrofă, informează AFP. În acelaşi timp, numărul persoanelor care încă nu au fost găsite de autorităţile nipone a scăzut la 102, faţă de 120 conform bilanţului precedent.

Cutremurul din 1 ianuarie reprezintă cea mai gravă catastrofă naturală din Japonia după inundaţiile uriaşe care s-au produs în vestul ţării în 2018 şi care au făcut peste 220 de victime. Este, de asemenea, cel mai grav seism din arhipelagul nipon după cel care a afectat insula Kyushu din sud-vestul ţării în 2016, cauzând aproape 300 de decese.

Produs în prima zi a acestui an în peninsula Noto, în extremitatea nordică a departamentului Ishikawa, puternicul seism cu magnitudinea 7,5 şi cele câteva sute de replici ale sale au făcut să se prăbuşească numeroase clădiri, au declanşat incendii şi au avariat multe infrastructuri.

La peste o săptămână după catastrofă, mai mult de 3.000 de locuitori din peninsulă sunt încă izolaţi de restul lumii în aşteptarea ajutoarelor, care sunt încetinite de ploi şi zăpadă, precum şi de blocarea persistentă a drumurilor din cauza alunecărilor de teren.

Peste 28.000 de persoane trăiesc în continuare în aproximativ 400 de centre de evacuare, iar unele dintre aceste adăposturi sunt supraaglomerate şi nu dispun de provizii şi încălzire. Aproape 60.000 de locuinţe sunt încă private de acces la apă potabilă şi peste 15.000 erau marţi lipsite de electricitate.

Marţi, premierul japonez Fumio Kishida le-a cerut miniştrilor săi "să rezolve" problema comunităţilor încă izolate în peninsula Noto şi "să continue cu tenacitate operaţiunile de salvare". De asemenea, Guvernul nipon încearcă să transfere persoanele evacuate în centre situate în afara zonelor calamitate, unde aprovizionarea cu produse de primă necesitate nu reprezintă o problemă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Credeţi că atacul Iranului asupra Israelului va escalada într-un conflict la scară largă?

Observator » Stiri externe » Un tsunami de 3 metri a ajuns la o centrală nucleară din Japonia, după cutremurul devastator din 1 ianuarie. Peste 200 de morţi în urma seismului