Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Foto Danemarca impune cote în cartiere: cel mult 30% non-vestici, pentru a reduce "societățile culturale și religioase paralele"

Ministrul de Interne din Danemarca a propus un proiect prin care cartierele ar urma să aibă cel mult 30% dintre rezidenți de origine "non-vestică", pentru a combate "societățile paralele", transmite publicația The Guardian.

de Daniel Murărescu

la 18.03.2021 , 10:36

Copenhaga
Copenhaga, capitala Danemarcei - Shutterstock
  • Inițiativa va intra în dezbatere publică, însă până la această dată nu a fost întâmpinată cu opoziție

Proiectul, o revizuire a legislației aflate deja în vigoare, are ca scop combaterea unor așa-numite "societăți paralele" ce s-ar putea forma în cazul în care anumite cartiere ar fi ocupate de persoane de o anumită etnie sau orientare religioasă. Practic, ministrul de Interne din Danemarca propune, în următorii 10 ani, o omogenizare a populației în ceea ce privește zonele de locuit.

Danemarca are de mai mulți ani una dintre cele mai stricte politici privind imigrația din Europa, pe care premierul social-democrat Mette Frederiksen continuat-o de când a preluat mandatul, în 2019. În agumentația ministrul de Interne danez prea mulți străini într-o singură zonă "ar crește riscul de emergență a unor societăți culturale și religioase paralele". Potrivit The Guardian, acesta a precizat că termenul de "ghetou", folosit pentru a caracteriza cartierele dezavantajate, va fi scos din noua legislație.

"Termenul de ghetou induce în eroare... Cred că contribuie la eclipsarea efortului mare care trebuie depus în aceste cartiere", a fost de părere Kaare Dybvad Bek. Până acum, termenul era folosit în mod oficial pentru a caracteriza orice cartier în care sunt mai mult de 1.000 de persoane de origine non-vestică și care îndeplinea cel puțin două din alte patru criterii. Printre acestea - cel mult 40% dintre rezidenți șomeri, mai mult de 60% dintre cei între 39 și 50 de ani fără educație secundară, rată a infracționalității de trei ori mai mare decât media națională și rezidenți care au un venit total cu peste 55% mai mic decât media regională.

Articolul continuă după reclamă

Danemarca are peste 500.000 de străini

Conform sursei citate, 15 cartiere din Danemarca se încadrează în această categorie, iar alte 25 sunt considerate "la risc", lista fiind actualizată în luna decembrie a fiecărui an. În astfel de cartiere delictele sunt pedepsite de două ori mai aspru, iar copii mici merg obligatoriu la creșă ori alocația este retrasă.

The Guardian scrie că proiectul va fi discutat în mediul politic și este de așteptat să treacă, deși nu a fost setată o dată în acest sens. Statistica arată că 11% dintre rezidenții din Danemarca, regat ce are o populație de 5.8 milioane de persoane, sunt străini, dintre care 58% dintr-o țară considerată a fi non-vestică.

Danemarca a fost prima țară europeană care le-a recomandat sirienilor, luna trecută, să se reîntoarcă acasă, invocând faptul că războiul civil a luat sfârșit și acum pot fi în siguranță.

Daniel Murărescu Like

Daniel Murărescu face parte din echipa Observator de decembrie 2016, de la relansarea site-ului, şi este în prezent editor de content. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » Danemarca impune cote în cartiere: cel mult 30% non-vestici, pentru a reduce "societățile culturale și religioase paralele"