Antena Meniu Search
x

Galerie foto Danemarca va avea un nou monarh: Prințul Frederik devine noul rege. Regina Margrethe a II-a a abdicat după 52 de ani de domnie

Danezii au început să se adune în faţa Parlamentului de la Copenhaga, duminică dimineaţa, pentru a asista la momentul la care regina Margrethe a II-a, cel mai longeviv monarh al Danemarcei, care a abdicat din funcţie, încredinţează tronul prinţului moştenitor, Frederik al X-lea, scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 14.01.2024, 12:03

Margrethe a uimit naţiunea de aproape 6 milioane de locuitori, în Ajunul Anului Nou, când şi-a anunţat decizia de a abdica, după 52 de ani de domnie, devenind primul monarh danez din ultimii aproape 900 de ani care renunţă în mod voluntar la tron.

Numeroşi locuitori din toată Danemarca s-au adunat în capitală, semn al popularităţii uriaşe de care se bucură monarhia. "Familia regală înseamnă tot ce este danez. Înseamnă poveşti şi tradiţii", a spus Anna Karina Laursen, în vârstă de 59 de ani, făcând referire la faimosul scriitor danez de basme Hans Christian Andersen.

Prințul Frederik al X-lea va deveni noul rege al Danemarcei

Prinţul moştenitor, în vârstă de 55 de ani, şi soţia sa născută în Australia, Mary, în vârstă de 51 de ani, care va deveni regină consoartă, urmează să părăsească palatul regal la ora 12:35 GMT cu un Rolls-Royce din 1958. Margrethe, în vârstă de 83 de ani, îi va urma, într-o trăsură trasă de cai, câteva minute mai târziu, în ultima sa plimbare ca monarh pe străzile capitalei.

Pe acelaşi subiect

Nu va avea loc o încoronare ca în Marea Britanie, însă ceremonia de încredinţare a tronului va avea loc în jurul orei 13:00 GMT, moment în care Margrethe va semna declaraţia de abdicare.

Aceasta va avea loc în timpul unei şedinţe a Consiliului de Stat, la Parlament, la care vor participa guvernul, Frederik şi fiul său cel mare, Christian, în vârstă de 18 ani, noul moştenitor al tronului.

Aproximativ o oră mai târziu, premierul Mette Frederiksen îl va proclama pe noul rege la balconul Parlamentului, iar Frederik va ţine un scurt discurs. Ulterior, noul rege şi soţia vor reveni la palatul regal cu trăsura.

Regina Margrethe nu a oferit un motiv exact pentru hotărârea sa de a abdica

Complexul Amalienborg, construit în anii 1750, este situat în centrul capitalei Copenhaga şi este format din patru palate construite în jurul unei curţi octogonale. Aici locuiesc atât regina care a abdicat, cât şi noul cuplu regal.

Margrethe, care a declarat anterior că va rămâne în funcţie pe viaţă, nu a oferit un motiv exact pentru decizia sa de a abdica, însă a declarat că o intervenţie chirurgicală majoră pe care a suferit-o la spate în februarie anul trecut a făcut-o să se gândească la viitorul său.

"S-ar putea ca ea să îl considere acum pe prinţul Frederik pregătit să preia conducerea", a spus Lars Hovbakke Sorensen, istoric şi profesor asociat la University College Absalon din Danemarca.

"El are 55 de ani şi poate că regina a vrut să evite situaţia unui rege foarte, foarte bătrân, ca în cazul prinţului Charles" al Marii Britanii. Regele britanic avea 73 de ani când a urcat pe tron după ce mama sa, regina Elisabeta a II-a a decedat în septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani.

Noul cuplu regal danez va prelua tronul într-un moment marcat de o uriaşă susţinere publică şi de entuziasm pentru monarhie. Cel mai recent sondaj realizat după ce regina a anunţat că va abdica a indicat că 82% dintre danezi se aşteaptă ca Frederik să se descurce bine sau foarte bine în noul său rol, în timp ce 86% au declarat acelaşi lucru despre Mary, în postura de regină consoartă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Danemarca va avea un nou monarh: Prințul Frederik devine noul rege. Regina Margrethe a II-a a abdicat după 52 de ani de domnie