Antena Meniu Search
x

Democrații de la Casa Albă, tot mai îngrijorați că vor pierde alegerile din noiembrie și controlul asupra Congresului - Reuters

Democrații de la Casa Albă și-au redus optimismul anterior cu privire la alegerile intermediare din noiembrie și sunt acum îngrijorați că ar putea pierde controlul asupra ambelor camere ale Congresului, spun oficiali din cadrul administrației, potrivit Reuters.

de Redactia Observator

la 26.10.2022, 10:09

președintele Joe Biden și vicepreședintele american Kamala Harris
Democrații de la Casa Albă, tot mai îngrijorați că vor pierde alegerile din noiembrie și controlul asupra Congresului - Reuters - Profimedia Images (colaj)

Sondajele recente au arătat că democrații, care au avut odinioară avantaje confortabile în unele curse electorale, sunt acum la egalitate cu adversarii conservatori, iar alegerile pentru Senat care au fost considerate strânse până de curând înclină acum spre republicani, deoarece inflația ridicată continuă să persiste și să influențeze alegătorii.

Controlul asupra Camerei Reprezentanților, pe care Joe Biden și unii aliați și consilieri democrați au prezis că îl vor păstra, trece decisiv în mâinile republicanilor, spun analiștii politici, între care cei de la FiveThirtyEight.

Administrația Biden ar fi afectată de pierderea controlului asupra Congresului SUA

Pierderea controlului asupra unei camere a Congresului sau asupra ambelor va influența profund următorii doi ani de președinție ai lui Joe Biden, iar republicanii ar putea bloca inițiativele legislative privind concediul de familie, avortul, poliția și alte priorități ale Administrației Biden, promovând în schimb propria agendă legată de încetinirea imigrației și reducerea cheltuielilor bugetare.

Pe acelaşi subiect

De asemenea, se așteaptă ca republicanii să lanseze investigații cu privire la cheltuielile democraților și la afacerile și viața privată a fiului președintelui, Hunter Biden. Unii parlamentari spun că speră să-l destituie pe Joe Biden, pe membrii cabinetului său sau pe vicepreședintele Kamala Harris. Potrivit sursei citate, o persoană familiarizată cu atmosfera de la Casa Albă a spus că șansele democraților de a păstra controlul asupra Senatului erau considerate de 50%.

Președintele Biden a prezis în mai că colegii săi democrați vor obține câștiguri atât în ​​Camera Reprezentanților, cât și în Senat, dar a recunoscut săptămâna trecută că cursa a devenit mai strânsă. "A fost înainte și înapoi, cu ei în față, noi în față, ei în față", a spus Biden, adăugând că sondajele au fost "haotice". Însă liderul american crede că se vor îndrepta încă o dată către democrați înainte de alegerile din 8 noiembrie.

Democrații de la Casa Albă, deși realiști, continuă să transmită mesaje pozitive

"Președintele și consilierii săi consideră că avem o șansă bună de a păstra ambele camere și sunt concentrați să facă tot ce le stă în putință pentru a valorifica cât de mult pică republicanii în plasa noastră - spunând că prioritatea lor este să înrăutățească inflația cu o taxă-cadou pentru cei bogați", a declarat un consilier al lui Biden, într-un răspuns pentru Reuters.

Foștii și actualii consilieri spun că administrația Biden se pregătește pentru orice obstacol sau anchete care ar putea veni. "Casa Albă privește cu ochii limpezi cum ar putea arăta controlul republican. Nu este un mister unde vor îndrepta republicanii dacă li se va da ciocanul", a spus Eric Schultz, un strateg democrat cu legături strânse cu Casa Albă.

La începutul acestui an, Casa Albă l-a angajat pe avocatul Richard Sauber pe postul de consilier special, pentru a se pregăti pentru orice investigație, dar angajările suplimentare și schimburile de personal sunt în așteptare până când vor ajunge rezultatele alegerilor, a spus o persoană familiarizată cu situația, precizând că se mizează și pe diviziunile interne din cadrul Partidului Republican.

Alegeri în SUA: Avort, inflație și criminalitate - mizele scrutinului din noiembrie

Câștigurile legislative din iunie și un vot din august din Kansas, care a respins eforturile de a elimina protecția avortului din constituția statului, i-au determinat pe democrați să creadă că alegătorii resping prioritățile ipoliticii republicane. Dar unele speranțe au fost spulberate la începutul acestei lun de o rată a inflației mai mare decât cea așteptată și de multe sondaje care arată că creșterea prețurilor este încă principala preocupare a alegătorilor. Oficialii de la Casa Albă și strategii democrați cu care au discutat jurnaliștii de la Reuters au recunoscut că nu mai există acelaș optimism cu privire la alegerile intermediare, dar încă nu sunt pregătiți să renunțe.

Din punct de vedere istoric, mandatele de la jumătatea mandatului favorizează partidul care nu este la Casa Albă, notează ei, iar cursele strânse din Cameră și Senat ar putea schimba pentru democrați doar un număr mic de voturi.

"Vorbim de luni de zile despre economie, inflație, avort, victoriile noastre legislative și despre cum asta îi va ajuta pe americani", a spus un oficial de la Casa Albă, respingând ideea că democrații sunt prea optimiști cu privire la impactul răsturnării hotărârii Roe v. Wade, privind dreptul la avort în SUA.

"A existat o creștere a numărului de femei care se înregistrează pentru a vota în mai multe state în care cursa este strânsă și credem că este extrem de important să aducem acești votanți nou mobilizați la cabinele de vot în noiembrie", a spus oficialul. Avortul joacă "un rol cheie" în cel puțin 12 curse pentru Senat, a spus un al doilea oficial al Casei Albe. 

Inflația a subminat avertismentul lui Joe Biden privind aripa "MAGA" a Partidului Republican

Statisticile despre inflație și mesajele republicane privind criminalitatea au subminat avertismentul lui Biden împotriva a ceea ce el numește aripa extremistă "MAGA" a Partidului Republican, care a promis că va încerca să reducă drepturile la avort și alte libertăți, între care contracepția. În timp ce unele analize arată că statele conduse de republicani au rate la fel de mari sau mai mari ale criminalității decât cele conduse de democrați, sondajele Ipsos din această lună au arătat că alegătorii din SUA preferă republicanii în detrimentul democraților pentru rezolvarea problemelor legate de infracționalitate.

Casa Albă nu a reușit să folosească o serie de succese legislative în domeniul climei, infrastructurii și beneficiilor sociale extinse în cote mai mari de favorabilitate pentru Biden, spun strategii democrați.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că președintele a vorbit frecvent despre reducerea datoriilor studențești, economie, infrastructură și avort înainte de alegerile intermediare. "Aproape în fiecare zi, l-ați văzut pe președinte în fața poporului american, vorbind exact despre asta: despre ceea ce contează", a spus ea.

Unii democrați susțin că au vrut să-l vadă mai des pe Biden plecând prin țară și au subliniat modul în care aceste politici au afectat alegătorii locali. Dar candidații din unele curse cruciale au ales, de asemenea, să facă campanie fără Biden, preferând ca adminstrația de la Casa Albă să-și reducă semnificativ prezența planificată în zonele competitive din întreaga țară în săptămânile premergătoare cursei, potrivit unui oficial, semn că unii candidați democrați ar prefera să nu-și asocieze imaginea cu președintele în funcție.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Democrații de la Casa Albă, tot mai îngrijorați că vor pierde alegerile din noiembrie și controlul asupra Congresului - Reuters