Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Democrații și-au consolidat majoritatea în Senatul SUA. Candidatul susținut de Donald Trump a pierdut turul secund al alegerilor din Georgia

Democratul Raphael Warnock a câștigat marți realegerea în Senatul SUA într-un tur de scrutin foarte disputat în Georgia, extinzând majoritatea subțire a partidului său, după ce a luptat împotriva unei contestații din partea republicanului Herschel Walker, fost star de fotbal american, scrie Reuters. Victoria prognozată a lui Warnock a fost strânsă. Cu 99% din voturile estimate numărate, el îl conducea pe Walker cu 50,8% la 49,2%, potrivit Edison Research, notează Mediafax

de Redactia Observator

la 07.12.2022 , 13:55

Democrații și-au consolidat majoritatea în Senatul SUA. Candidatul susținut de Donald Trump a pierdut turul secund al alegerilor din Georgia - Profimedia

Democratul Raphael Warnock a câștigat marți realegerea în Senatul SUA într-un tur de scrutin foarte disputat în Georgia, extinzând majoritatea subțire a partidului său, după ce a luptat împotriva unei contestații din partea republicanului Herschel Walker, fost star de fotbal american, scrie Reuters. Victoria prognozată a lui Warnock a fost strânsă. Cu 99% din voturile estimate numărate, el îl conducea pe Walker cu 50,8% la 49,2%, potrivit Edison Research.

Rezultatul consolidează Georgia ca un stat care va juca cu siguranță un rol important în alegerile prezidențiale din 2024. Democrații au câștigat acum trei curse pentru Senat în ultimii doi ani în fostul bastion republican, iar președintele democrat Joe Biden a câștigat statul în 2020.

Înfrângeri pe bandă rulantă pentru candidații susținuți de Donald Trump

Articolul continuă după reclamă

Înfrângerea lui Walker este, de asemenea, un eșec pentru Donald Trump, care încearcă să obțină nominalizarea republicană pentru a candida din nou la Casa Albă în 2024. Fostul președinte l-a susținut pe Walker și pe alte zeci de republicani în alegerile din acest an, dar încheie cu un bilanț mixt în cele mai aprinse competiții.

Pe acelaşi subiect

Campania lui Walker a fost afectată de gafe repetate. Un susținător vocal împotriva avortului, el a fost, de asemenea, urmărit de rapoarte potrivit cărora ar fi plătit pentru ca mai multe foste prietene să facă avorturi, acuzații pe care le-a negat. Warnock a evidențiat aceste preocupări în aparițiile din campanie și într-o avalanșă de reclame televizate care au făcut din această cursă cea mai scumpă din sezonul de la mijlocul mandatului 2022, cu peste 400 de milioane de dolari cheltuiți.

Victoria lui Warnock a fost alimentată de o prezență puternică în comitatele urbane și suburbane, inclusiv în comitatul Fulton din Atlanta, unde democratul în exercițiu obținea 77% din voturi - o proporție mai mare decât cea obținută în noiembrie. Democrații sunt acum pe cale să obțină o majoritate de 51 de locuri în Senatul cu 100 de locuri, ceea ce va facilita puțin mersul candidaților lui Biden pentru posturi judiciare și administrative.

O mare parte din legislație va necesita în continuare sprijinul republicanilor. Dar, cu un vot în plus, democrații ar putea să nu mai aibă acum nevoie întotdeauna de cooperarea senatorilor centriști Joe Manchin și Kyrsten Sinema, care au fost frecvent în dezacord cu partidul lor în timp ce democrații încercau să avanseze agenda legislativă ambițioasă a lui Biden din ultimii doi ani.

Warnock, care, la fel ca Walker, este de culoare, este pastorul bisericii istorice din Atlanta unde a predicat Martin Luther King Jr. Este a doua victorie în turul doi în doi ani pentru Warnock, care și-a câștigat prima dată în ianuarie 2021.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri externe » Democrații și-au consolidat majoritatea în Senatul SUA. Candidatul susținut de Donald Trump a pierdut turul secund al alegerilor din Georgia