Antena Meniu Search
x

Furie în tabăra republicană. Donald Trump, învinuit de eşecul de la midterms, pare hotărât să-și anunțe marți candidatura la prezidențialele din 2024

Furie şi nemulţumire la adresa lui Donald Trump în tabăra republicană după rezultatele mult sub aşteptări de la alegerile intermediare. Potrivit proiecţiilor din presa americană, democrații au redus semnificativ diferența în Camera Reprezentanților şi păstrează majoritatea în Senat. În acelaşi timp, Casa Albă a indicat că preşedintele Joe Biden s-ar pregăti să candideze pentru un al doilea mandat, relatează BBC.

de Iris Duţescu

la 14.11.2022, 13:15

Furie în tabăra republicană. Donald Trump, învinuit de eşecul de la midterms, pare hotărât să-și anunțe marți candidatura la prezidențialele din 2022
Donald Trump şi-ar putea anunţa intenţia de a candida la alegerile din 2024 - Profimedia

În acest moment, democraţii conduc cursa pentru Senat cu 50 la 49 iar diferenţa dintre cele două tabere pentru Camera Reprezentanţilor s-a redus la 204-212 pentru republicani. 

Contestatarii lui Donald Trump au dat vina pe fostul preşedinte pentru rezultatele slabe, în ​​timp ce unii republicani l-au acuzat de asta pe liderul lor din Senat, Mitch McConnell. Între timp, Casa Albă a lansat cel mai puternic indiciu de până acum că președintele Joe Biden va candida din nou în 2024.

Cursa pentru Camera Reprezentanților este încă nedecisă. Republicanii sunt în continuare favoriţi să câștige camera inferioară a Congresului, dar majoritatea lor se micșorează pe măsură ce voturile continuă să fie numărate. În weekend, proiecţiile presei americane acordau democraților două locuri în Senat în Arizona și Nevada, păstrând controlul camerei superioare.

"Acesta este al treilea scrutin la rând în care Trump ne-a costat victoria”, a declarat duminică pentru CNN guvernatorul republican din Maryland, Larry Hogan, un mare critic al fostului președinte. "A spus că o să ne săturăm de câștigat. Ei bine, eu m-am săturat să pierd." Dar adevăratul test, va fi dacă aliații lui Trump se întorc împotriva lui în zilele și săptămânile următoare, este de părere corespondentul BBC, Anthony Zurcher.

Pe acelaşi subiect

Istoria a arătat că, de obicei, partidul care controlează Casa Albă pierde voturi în alegerile intermediare sau midterms, iar prestaţia democraţilor din acest an este considerată cea mai bună din ultimele două decenii. 

Joe Biden ar putea candida din nou împotriva lui Trump

"Experţii de la Washington au spus că nu putem câştiga pentru că... istorie, istorie, istorie", a spus preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi. Dar democraţii nu au acceptat niciodată părerea experţilor şi s-au concentrat pe "contrastul dintre ei şi oponenţii lor", potrivit lui Pelosi. Ea s-a numărat printre oficialii din partid care l-au susţinut duminică pe Joe Biden pentru o nouă candidatură.

Consilierul de la Casa Albă Anita Dunn a declarat că preşedintele american nu a fost influenţat de "ce face celălalt partid sau ce face vreun alt candidat" şi că îşi va anunţa decizia în curând. Ea a mai spus că rezultatele de la alegerile intermediare sunt "extrem de importante" pentru agenda partidului şi că Biden crede că el este "cea mai bună persoană care să continue progresul făcut"

Dacă Joe Biden va candida din nou în 2024, există o probabilitate mare de refacere a duelului de la alegerile din 2020, când l-a avut ca oponent pe Donald Trump. Fostul preşedinte american pare hotărât să îşi anunţe în mod oficial marţea viitoare intenția de a candida la prezidențialele din 2024.

Acest anunţ a trezit din nou la viaţă alianţe vechi din interiorul partidului republican. Susţinătorii lui Trump şi detractarii săi, în special pe Mitch McConnell, liderul minorităţii din Senat, se atacă. 

"Brandul republican, stabilit de Mitch McConnell, nu este interesant, nu este persuasiv, nu este convingător pentru votanţi", a spus fostul consilier al lui Trump, Stephen Miller, pentru Fox News.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Furie în tabăra republicană. Donald Trump, învinuit de eşecul de la midterms, pare hotărât să-și anunțe marți candidatura la prezidențialele din 2024