Antena Meniu Search
x

DESCOPERIRE revoluţionară despre dinozauri: ''Această descoperire a fost un ŞOC, este contrară față de tot ce am învăţat"

Cercetători de la Universitatea din Cambridge și de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra pun sub semnul îndoielii clasificarea veche de un secol a dinozaurilor și propun revizuirea completă a genealogiei lor, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista Nature.

Cercetători de la Universitatea din Cambridge și de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra  pun sub semnul îndoielii clasificarea veche de un secol a dinozaurilor și propun revizuirea completă a genealogiei lor, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista Nature. 

Foarte mult timp s-a considerat că toți dinozaurii erau ''reptile gigantice''. Apoi, pe măsură ce cantitatea de fosile găsite creștea, cercetătorii au recunoscut marea diversitate morfologică a dinozaurilor. Nu toți erau reptile și nu erau toți giganți.

Oamenii de știință au decis atunci să-i împartă în două grupe majore: Saurischia și Ornithischia, o clasificare care durează de peste 100 de ani. Această împărțire a fost propusă pentru prima dată în 1888 de paleontologul britanic Harry Seeley, bazându-se pe forma bazinului lor pentru a stabili apartenența la o familie sau la cealaltă, potrivit Reuters.

Saurischienii au ''bazin de reptilă'', cu un pubis îndreptat în jos și înainte. Printre aceștia se numără teropodele (între care dinozaurii carnivori bipezi și faimosul T. Rex) și sauropodele (care numără în rândurile lor patrupedele ierbivore cu gâtul lung). Ceilalți, ornitischienii, au ''bazin de pasăre'' (dar fără a avea o relație de rudenie cu acestea), cu pubisul de asemenea îndreptat în jos, dar mai degrabă spre spate.

Pe acelaşi subiect

Dar cercetători de la Universitatea din Cambridge și de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra tocmai au răsturnat acest frumos copac evolutiv, potrivit acestui studiu al revistei britanice.

''Am demolat vechea reprezentare a relațiilor de rudenie dintre dinozauri, examinând un eșantion foarte mare de dinozauri foarte vechi'', a declarat pentru AFP Matthew Baron de la Universitatea Cambridge, coautor al studiului.

De exemplu, conform observațiilor făcute, teropodele ar face parte din aceeași familie ca și dinozaurii ''cu bazin de pasăre''. O nouă familie pe care cercetătorii o numesc Ornithoscelida. Astfel, o formă de bazin diferită nu ar mai fi un element inacceptabil pentru a forma o familie.

Studiul sugerează, de asemenea, că dinozaurii ar fi apărut acum aproximativ 247 milioane ani — cu aproximativ 10 milioane de ani mai devreme decât s-a crezut.

''Această descoperire a fost un șoc, pentru că este contrară față de tot ce am învățat'', recunoaște Matthew Baron.

Pentru acești cercetători, strămoșii păsărilor moderne, teropodele și dinozaurii cu ''bazin de pasăre'' ar face parte din aceeași familie.

Sursa: Agerpres

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » DESCOPERIRE revoluţionară despre dinozauri: ''Această descoperire a fost un ŞOC, este contrară față de tot ce am învăţat"