Antena Meniu Search
x

Video Dezastru pentru Macron, după primul tur al alegerilor parlamentare. Presa internaţională se teme că rezultatul va destabiliza întreaga Uniune Europeană

Alegeri în Franţa. Dezastru pentru preşedintele Franţei, Emamnuel Macron, după victoria zdrobitoare a extremei drepte în primul tur al alegerilor parlamentare. Partidul fondat de rivala sa, Marine le Pen, a obţinut 33 la sută dintre voturi, cu cinci procente mai mult decât alianţa formaţiunilor de stânga. Blocul preşedintelui Macron e abia pe locul trei. Presa franceză îl acuză pe liderul de la Elysee că a aruncat ţara în haos. 

de Redactia Observator

la 01.07.2024 , 19:55

Marine le Pen şi susţinătorii ei au deschis şampania imediat după anunţarea rezultatelor care au confirmat victoria extremiştilor. Unul din trei francezi a ales Adunarea Naţională, în timp ce alianţa de stânga a obţinut 28 la sută dintre voturi. Pentru alianţa preşedintelui Macron a fost o nouă seară de coşmar. "Împreună" s-a clasat doar pe locul 3. "Democrația a vorbit și poporul francez a pus Adunarea Națională și aliații săi în frunte și a nimicit, practic, blocul macronist", a declarat Marine Le Pen, lidera partidului Adunarea Naţională.

Presa internaţională scrie despre "sfârșitul erei Macron"

Poreclit "lupul tânăr al extremei drepte", Bardella promite măsuri dure în şcoli, dar şi împotriva migranţilor. Programul lui a făcut ca în tabăra prezidenţială să se instaleze panica. "Obiectivul nostru este clar: să împiedicăm Adunarea Națională să aibă majoritate absolută în turul doi, să domine Parlamentul și să guverneze țara cu platforma lor dezastruoasă", a declarat Gabriel Attal, premierul Franţei. Al doilea tur al alegerilor este duminica aceasta. Adunarea Naţională are nevoie de 289 de locuri din cele 577 ale Parlamentului pentru a avea majoritate. Ca să oprească asta, partidele de stânga îşi retrag candidaţii care au ieşit pe locul 3 şi cer votanţilor să aleagă reprezentanţii lui Macron.

Vezi și

"Linia noastră este simplă şi clară: niciun vot în plus pentru Adunarea Naţională", a declarat Jean-Luc Melecnchon, reprezentant Noul Front Naţional. "Domnul Melenchon și prietenii săi reprezintă un pericol existențial la adresa națiunii noastre", a declarat Jordan Bardella, preşedinte Adunarea Naţională. Presa îl desfiinţează pe Emmanuel Macron. Editorialul de primă pagină din Le Figaro vorbeşte de o "tragedie franceză" şi îl acuză pe preşedinte că din narcisim a decis să arunce ţara în haos.

"Mulți alegători îl văd pe Macron ca fiind deconectat de preocupările lor, în special de preocupările lor economice, îl consideră parte a unui fel de elită pariziană arogantă. Marine Le Pen a profitat de această frustrare, în special dând vina pe imigranți pentru multe dintre problemele Franței", a declarat Angela Charlton, jurnalist Associated Press. Şi presa internaţională scrie despre "sfârșitul erei Macron" şi se teme că ascensiunea extremei drepte nu va destabiliza doar Franța, a şaptea econmie a lumii, ci va slăbi și Uniunea Europeană.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Sunteţi mulţumiţi de sistemul public de sănătate din România?
Observator » Stiri externe » Dezastru pentru Macron, după primul tur al alegerilor parlamentare. Presa internaţională se teme că rezultatul va destabiliza întreaga Uniune Europeană