Antena Meniu Search
x

Macron, desfiinţat de presa franceză după ce pariul i-a explodat în faţă: "Din narcisism a aruncat Franţa în haos"

Partidul lui Emmanuel Macron pierde în faţa extremiştilor lui Marine Le Pen şi Jordan Bardella. Primul tur al alegerilor parlamentare s-a încheiat, iar partidul Adunarea Natională şi-a adjudecat peste o treime din voturile francezilor. În timp ce socialiştii au ieşit pe locul doi. Abia locul trei a revenit partidului preşedintelui. O altă surpriză a fost şi prezenţa la vot care a atins aproape 70%, cea mai mare din ultimii 40 de ani. Urmează duminică un nou tur de scrutin. "O tragedie franceză", "După şoc, să facem bloc" şi "Căderea lui Macron" sunt câteva din reacţiile dure ale prese franceze. Şi presa străină vorbeşte de "Sfârşitul erei Macron" şi de un adevărat "cutremur" în Franţa. 

de Redactia Observator

la 01.07.2024 , 21:21

Presa franceză îl critică pe Emmanuel Macron pentru că a dizolvat parlamentul şi a convocat alegeri după ce francezii au decis câştigătorul primului tur, Adunarea Națională, partidul lui Marine Le Pen şi Jordan Bardella, care a obţinut aproape 34 la sută din voturi. Alianţa stângii, Noul Front Popular, şi-a adjudecat locul doi. După afişarea rezultatelor parţiale, Macron nici nu a ieşit să vorbească în public

.A declarat însă presei franceze că alegătorii trebuie să se mobilizeze pentru turul doi şi că prezența mare la vot arată dorința francezilor de a "clarifica situația politică". Premierul Gabriel Attal a făcut şi el un apel la naţiune. Singurul lucru care i-a mai rămas de făcut lui Macron este să formeze un pact cu celelalte formaţiuni pentru a împiedica partidul lui Le Pen să obțină majoritatea absolută în camera inferioară a Parlamentului. 

Macron, desfiinţat de presa franceză după ce pariul i-a explodat în faţă: "Din narcisism a aruncat Franţa în haos"

Profimedia

Articolul continuă după reclamă

"După şoc să facem bloc"

Pe acelaşi subiect

"După şoc să facem bloc", titrează Liberation care explică: "În frunte după primul tur, RN (n.r. Partidul Adunarea Naţională) este de acum la porţile puterii. Stânga unită rezistă, dar macronismul (n.r. tabăra preşedintelui) este la pământ. Numai un bloc republican ne poate permite să evităm ce e mai rău"."Clarificarea" dorită de șeful statului s-a transformat într-un dezastru, cu extrema dreaptă în frunte și cu triangulare (n.r. lupta între trei partide într-o circumscripție pentru al doilea tur) mai incerte ca niciodată"

Editorialul de primă pagină din Le Figaro vorbeşte de o "tragedie franceză". "Franța se confruntă cu dubla perspectivă a aventurismului politic sau a blocajului instituțional: cele două fațete ale unei crize de regim. Când istoricii se vor uita la dizolvarea parlamentului, o vor descrie cu un singur cuvânt: dezastru! Nu ne-am putea imagina unul mai complet. Emmanuel Macron avea totul sau aproape totul: Palatul Elysée și trei ani de mandat înaintea lui; o majoritate ce-i drept relativă, dar o majoritate în cele din urmă; un partid care funcționa; un electorat îngust, dar surprinzător de solid; o imagine personală deteriorată, dar cu o autoritate incontestabilă. Acum pierde totul, mai puţin Palatul Elysée. A vrut să unească blocul central, să împartă stânga, să izoleze RN: toate calculele lui s-au dovedit false. Practic, pariul lui a fost că francezii se vor răzgândi de la un scrutin la altul: nu doar că au persistat, dar nivelul înalt atins de stânga (LFI, La France Insoumise) adaugă tabloului o notă foarte îngrijorătoare....Merci Macron! Dezastrul nu a căzut însă din cer. Trei elemente au dus la acest rezultat uluitor. Primul, lejeritatea de neînţeles a unui om care, din narcisism, a decis să arunce ţara în haos. Al doilea, logica nebună a unei strategii care pretindea ca va eradica dreapta şi stânga, lucru care i-a reuşit pe deplin. În fine, exasperarea alimentată ani de zile de imigraţie, insecuritate, deficite, etc. În acest cazan fierb aşadar temerile crizei noastre naţionale", scrie le Figaro.

"Extrema dreaptă aproape de fotoliul puterii", titrează şi Le Monde. "Dizolvarea parlamentului decisă de Emmanuel Macron s-a soldat cu dizolvarea propriei sale majorităţi şi, în cele din urmă, a propriei sale personalităţi pentru următorii trei ani câţi îi mai rămân în fruntea statului. Macronismul s-a autodizolvat duminică iar promisiunea lui Macron, aceea de a nu le mai da francezilor niciun motiv să voteze cu extremele, a fost aruncată la gunoi. Indiferent de compoziţia parlamentului după 7 iulie, cuvântul lui Emmanuel Macron îşi pierde valoarea iar autoritatea sa, inclusiv pe plan internaţional, va avea de suferit" scrie Le Monde. 

"Sfârșitul erei Macron"

Şi presa străină scrie despre "sfârșitul erei Macron" și anticipează un "cutremur". Presa internațională se teme că urcarea RN la putere va destabiliza Franța, îi va eroda creditul pe scena europeană și va slăbi și Uniunea Europeană.

"Democrația franceză vorbește și sperie", scrie cotidianul elvețian Le Temps, în editorialul său de prima pagină, precizând că odată cu ascensiunea partidului de extremă dreapta, Franța se îndepărtează de principiile republicane. Pentru acest ziar, victoria RN "este amețeala unei democrații care duce la ceea ce unii democraţi se tem cel mai mult" . Pentru cotidianul elvețian de limbă germană Blick, "Franța tocmai a intrat democratic, dar pe termen lung, într-o perioadă de turbulențe și incertitudine care nu favorizează redresarea sa" .

Nici presa belgiană nu este mai puțin severă. Arătând spre un "vot bazooka", cotidianul Le Soir scrie că "printr-o inversare totală a valorilor și idealurilor, tinerii, muncitorii, elitele, femeile și bărbații deopotrivă au decis că speranța, astăzi în Franța, este întruchipată de un partid rasist. (…) Această discreditare are chipul lui Emmanuel Macron, un președinte care departe de a-și proteja definitiv țara împotriva extremei drepte, a legitimat-o abandonându-i urnele."

Același diagnostic este oferit şi de La Libre Belgique, care titrează " O cădere amețitoare în necunoscut" susţinând că responsabilitatea îi revine șefului statului, care "a visat o explozie" care "s-a transformat într-o piatră de temelie a extremei drepte". 

"Republica îngropată"

Şi britanicii de la The Times, un ziar de centru-dreapta, scriu că "dreapta franceză l-a umilit pe Macron". Daily Telegraph, mai radical, o citează pe Marine Le Pen care susține că l-a "eliminat pe Macron" . BBC, care  pentru alegeri și-a mutat studiourile într-o cafenea pariziană, vorbește despre un "cutremur".

În Germania, Spiegel marchează "sfârșitul erei Macron". Presa de la Berlin este îngrijorata de repercusiunile asupra relațiilor cu Franța dacă Jordan Bardella ajunge premier. Pentru Die Zeit, primul tur al alegerilor legislative franceze constituie "o privire asupra viitorului întunecat care ne așteaptă". "Nu putem exclude că centrul se va prăbuși în viitorul apropiat, și nu numai în Franța, și că extremiștii de dreapta în special vor beneficia. Aceasta este poate cea mai amară observație din această seară electorală", scrie cotidianul de centru.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 7 voturi
Întrebarea zilei
Sunteţi mulţumiţi de sistemul public de sănătate din România?
Observator » Stiri externe » Macron, desfiinţat de presa franceză după ce pariul i-a explodat în faţă: "Din narcisism a aruncat Franţa în haos"