Antena Meniu Search
x

Ca să învingă extrema dreaptă, alianţa lui Macron face pact cu extrema stângă. Partidele se grăbesc să construiască un front anti Adunarea Naţională

Alegeri în Franţa. Partidele franceze se grăbesc să construiască un front anti-extrema dreaptă înainte de turul al doilea al alegerilor parlamentare anticipate. Liderii alianţei de stânga, Noul Front Popular, din care face parte şi partidul de extremă stânga "Franţa Nesupusă" al lui Jean-Luc Mélenchon, şi ai alianţei centriste a lui Emmanuel Macron au indicat duminică seară că îşi vor retrage candidaţii în circumscripţiile în care un alt candidat ar fi mai bine plasat, pentru a-l învinge duminica viitoare pe RN (Adunarea Naţională / Rassemblement national).

de Redactia Observator

la 01.07.2024 , 17:49

Ca să învingă extrema dreaptă Macron face pact cu extrema stângă. Partidele se grăbesc să construiască un front anti Adunarea Naţională
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a vitat în primul tur al alegerilor parlamentare - Profimedia

Partidele politice din Franţa încearcă să construiască un front unit menit să blocheze calea spre guvernare a partidului de extremă-dreapta Rassemblement National (RN) al lui Marine Le Pen, după ce acesta a înregistrat rezultate istorice câştigând primul tur al alegerilor parlamentare anticipate convocare de preşedintele Emmanuel Macron, relatează Reuters.

RN şi aliaţii săi au câştigat turul de duminică cu 33% din voturi, urmaţi de un bloc de stânga cu 28% şi cu mult înaintea alianţei largi de centrişti a preşedintelui Emmanuel Macron, care a obţinut doar 22%, arată rezultatele oficiale.

În timp ce pieţele financiare s-au redresat văzând că scorul RN nu a fost şi mai mare, a fost totuşi un eşec uriaş pentru Macron, care a convocat alegerile anticipate după ce partidul său guvernamental a fost învins de RN în alegerile pentru Parlamentul European de luna trecută. "Sunt mulţumit, pentru că avem nevoie de o schimbare", a declarat susţinătorul RN, Jean-Claude Gaillet, 64 de ani, din bastionul nordic al lui Le Pen, Henin-Beaumont. "Lucrurile nu s-au mişcat şi trebuie să se mişte", spune alegătorul.

Articolul continuă după reclamă

Dar alţii se tem că ascensiunea RN şi platforma sa naţionalistă vor provoca tensiuni tot mai mari în societatea franceză. "Nu cred că oamenii îşi dau seama ce se întâmplă, se gândesc doar la costul vieţii şi la lucruri de genul acesta pe termen scurt", a declarat Yamina Addou din oraşul Oignies, aflat în apropiere, la sud de Lille. "Mi se pare foarte trist", a comentat ea.

Pe acelaşi subiect

Dacă RN-ul anti-imigraţie şi eurosceptic poate forma un guvern va depinde acum de succesul cu care alte partide reuşesc să o contracareze pe Le Pen, raliindu-se în jurul celor mai bine plasaţi candidaţi rivali în sute de circumscripţii din Franţa. Macron urma să elaboreze strategia electorală împreună cu consilieri de rang înalt în cadrul unei reuniuni la Palatul Elysee în cursul zilei de luni.

Pact între Noul Front Popular şi alianţa centristă a lui Macron

Liderii alianţei de stânga Noul Front Popular, formată din "Partidul Socialist" condus de Olivier Faure, "Franţa Nesupusă" al lui Jean-Luc Mélenchon, Partidul Comunist Francez al lui Fabien Roussel, precum și Ecologiştii şi ai alianţei centriste a lui Macron au indicat duminică seară că îşi vor retrage candidaţii în circumscripţiile în care un alt candidat ar fi mai bine plasat, pentru a-l învinge pe candidatul RN în turul doi de duminica viitoare.

Cu toate acestea, nu a fost clar dacă un astfel de pact se va aplica întotdeauna în cazul în care candidatul de stânga face parte din partidul de extremă stânga LFI, "Franţa Nesupusă", al lui Jean-Luc Melenchon, unul dintre principalii membri ai alianţei Noul Front Popular. Melenchon este una dintre cele mai controversate figuri din politica franceză, entuziasmând şi deopotrivă îngrozind alegătorii cu propunerile sale de impozitare şi cheltuieli şi cu retorica războiului de clasă.

Ministrul de finanţe Bruno Le Maire, un aliat al partidului Macron, a exclus posibilitatea de a le cere alegătorilor să voteze un candidat LFI. "LFI este un pericol pentru naţiune", a declarat el pentru radio France Inter. Marine Tondelier, un membru important al Verzilor din cadrul alianţei de stânga, a declarat la acelaşi post de radio, câteva minute mai târziu, că a fost "absolut uluită" de poziţia lui Le Maire, numind-o "laşă şi una de privilegiat".

Succesele RN au fost salutate de naţionaliştii şi grupurile de extremă dreaptă din întreaga Europă, inclusiv Liga din Italia şi Vox din Spania. Pedro Sanchez, premierul socialist al Spaniei, a declarat în schimb că partidele de stânga ar putea încă să blocheze o victorie categorică a RN.

RN este acum mai aproape de putere decât a fost vreodată

Analistul Ipsos Mathieu Gallard a calculat că primul tur a lăsat un potenţial de competiţii în trei pentru 306 din cele 577 de locuri care vor fi disputate în Adunarea Naţională a Franţei, subliniind amploarea incertitudinii care rămâne încă.

În timp ce aşa-numitul "front republican" împotriva extremei drepte a funcţionat în general în trecut, analiştii s-au întrebat dacă alegătorii francezi sunt în continuare dispuşi să voteze în turul al doilea conform indicaţiilor liderilor politici.

RN este acum mai aproape de putere decât a fost vreodată. Le Pen a încercat să cureţe imaginea unui partid cunoscut pentru rasism şi antisemitism, o tactică care a funcţionat pe fondul furiei alegătorilor faţă de Macron, care este văzut de mulţi francezi ca fiind departe de preocupările lor cotidiene.

Un guvern condus de RN ar ridica mari semne de întrebare cu privire la direcţia în care se îndreaptă Uniunea Europeană. Grupurile pentru drepturile omului şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care politicile sale "Franţa înainte de toate" s-ar aplica minorităţilor etnice, în timp ce economiştii se întreabă dacă planurile sale de cheltuieli mari sunt finanţabile integral.

Acţiunile bancare au condus la o creştere a acţiunilor franceze, iar prima cerută de investitori pentru deţinerea de obligaţiuni ale ţării a scăzut luni, în timp ce euro a atins un maxim al ultimelor două săptămâni în timpul tranzacţiilor asiatice de luni, pe fondul uşurării pieţei că RN nu a avut o evoluţie şi mai bună.

Principalul scenariu alternativ la un guvern condus de RN ar fi un parlament rămas în suspensie, care ar putea face Franţa neguvernabilă pentru restul preşedinţiei lui Macron, până în 2027. În circumscripţiile în care niciun candidat nu a câştigat detaşat în primul tur, primii doi candidaţi, plus orice candidat cu mai mult de 12,5% din alegătorii înregistraţi în circumscripţia respectivă, au timp până marţi seara să confirme dacă vor merge în al doilea tur.

Blocul de stânga a depăşit RN în atragerea alegătorilor tineri

După vot, premierul Gabriel Attal a suspendat planurile pentru o reformă a şomajului care ar fi redus indemnizaţiile pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă - o mişcare ce ar putea face mai uşoară susţinerea aliaţilor lui Macron de către alegătorii de stânga. Între timp, parlamentarii RN au îndemnat politicienii de centru-dreapta din Partidul Republicanilor (LR), care a obţinut mai puţin de 7% din voturile din primul tur, să se retragă din circumscripţiile în care o astfel de mişcare ar fi în favoarea RN. LR, care s-a divizat înainte de vot, un număr mic dintre parlamentarii săi aderând la RN, nu şi-a clarificat încă poziţia.

Analiza sociologică asupra alegătorilor a arătat că blocul de stânga a depăşit RN în atragerea alegătorilor tineri. Jordan Bardella, alegerea RN pentru funcţia de prim-ministru în cazul în care va obţine majoritatea, şi-a concentrat atacurile asupra partidelor de stânga, publicând un mesaj pe reţelele sociale în care descrie extrema stângă drept "o ameninţare existenţială" pentru Franţa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Sunteţi mulţumiţi de sistemul public de sănătate din România?
Observator » Stiri externe » Ca să învingă extrema dreaptă, alianţa lui Macron face pact cu extrema stângă. Partidele se grăbesc să construiască un front anti Adunarea Naţională