Antena Meniu Search
x

Discursul despre Starea Uniunii, marea șansă a lui Joe Biden după scandalul balonului chinezesc și rezultatele proaste din sondaje

Joe Biden va încerca să le transmită marţi americanilor că el este în continuare cea mai bună opţiune de preşedinte, în ciuda faptului că se află într-o situaţie proastă în sondaje, că vârsta îl dezavantajează şi este zdruncinat politic de afacerea balonului chinezesc şi de scandalul documentelor clasificate păstrate incorect. Deși se află la cel de-al doila astfel de discurs, în Partidul Democrat și în societatea americană au început deja să apară discuții legate de o nouă candidatură a actualului președinte pentru un nou mandat, notează News.ro.

de Adrian Popovici

la 07.02.2023, 21:08

Vezi și

"Vreau să vorbesc cu poporul american şi să îl informez: Ce se întâmplă? Care sunt planurile mele? Ce am făcut?" - aşa şi-a rezumat preşedintele în vârstă de 80 de ani discursul solemn despre "Starea Uniunii" pe care îl va rosti marţi în Congresul SUA. Pentru Joe Biden va fi însă primul discurs despre Starea Uniunii după ce republicanii au preluat controlul asupra Camerei Reprezentanţilor şi este un moment ce ar putea marca începutul neoficial al sezonului de campanie pentru alegerile prezidenţiale din 2024.

Ce teme va include Biden în discursul său?

Investiţiile uriaşe şi reformele economice majore iniţiate de Joe Biden nu impresionează electoratul, nici creşterea economică robustă şi nici rata scăzută a şomajului. Gospodăriile sunt încă marcate de o creştere istorică a inflaţiei, mai tangibilă decât creşterea produsului intern brut. Pentru a remedia situaţia, executivul american a planificat o serie de "vizite de lucru" ale preşedintelui. Urmează ca Joe Biden să inaugureze tuneluri şi poduri şi să călătorească prin ţară pentru a vorbi despre costul vieţii - dovedind că are energia necesară pentru a guverna.

În "Starea Uniunii", preşedintele abordează, în mod tradiţional, toate problemele de politică internă posibile. Dar în acest an, ca şi în 2022, pericolele internaţionale vor ocupa un loc important. Anul trecut, Joe Biden s-a adresat Congresului la câteva zile după invazia din Ucraina. De data aceasta, el va putea să se prezinte ca un exponent al răspunsului occidental față de agresiunea Rusiei. Cu toate acestea, este de aşteptat ca el să se concentreze mai degrabă asupra Chinei.

Pe acelaşi subiect

"De ce au trimis chinezii un balon deasupra Statelor Unite?", l-a întrebat un jurnalist. "Pentru că ei sunt chinezii", a răspuns Biden.

Însă în faţa Congresului, marţi, el va avea nevoie de mai mult decât o piruetă lingvistică. Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe John Kirby, preşedintele va vorbi despre "leadershipul Americii în lume" în general şi, în special, despre "gestionarea rivalităţii strategice cu China", în condiţiile în care opoziţia conservatoare îl acuză că nu a fost suficient de ferm pentru a doborî, sâmbătă, balonul ce survola America de mai multe zile.

Semnificația discursului despre Starea Uniunii

Discursul i-ar putea oferi lui Biden cea mai mare audienţă televizată a anului. Se estimează că 38,2 milioane de persoane au urmărit discursul la televiziunea americană anul trecut, potrivit furnizorului de date Nielsen. Anul trecut, discursul lui Biden a fost rostit la doar câteva zile după invazia Rusiei în Ucraina şi s-a axat în mare măsură pe explicarea răspunsului Washingtonului. Această audienţă îi oferă lui Biden şansa de a modela percepţia publicului cu privire la limita de îndatorare, cheltuielile sociale, războiul Rusiei din Ucraina şi alte subiecte, în condiţiile în care intenţionează să îşi anunţe campania de realegere în următoarele săptămâni.

De asemenea, îi oferă o oportunitate de a-şi consolida sprijinul în rândul democraţilor, pentru că unii sunt îngrijoraţi de vârsta sa şi de alte probleme. Biden a împlinit 80 de ani în noiembrie şi, dacă va fi reales, va avea 82 de ani la începutul unui al doilea mandat. Discursul este pregătit de săptămâni întregi şi a fost refăcut de mai multe ori. Draftul circulă între Biden, redactorii săi de discursuri şi diverşi oficiali politici şi politicieni din administraţie, explică Reuters.

Protocolul discursului despre Starea Uniunii

Biden a fost invitat în mod oficial să ţină discursul despre Starea Uniunii la începutul lunii ianuarie de către preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy. Acesta va prezida evenimentul şi va fi însoţit de vicepreşedinta Kamala Harris, care este şi preşedinta Senatului.

Discursul este rostit în timpul unei sesiuni comune a Congresului. Sunt invitaţi toţi membrii Senatului, controlat de democraţi, şi ai Camerei Reprezentanţilor, controlată de republicani. Participă, de asemenea, membri ai cabinetului Biden, ai forţelor armate şi ai Curţii Supreme. Preşedintele invită, de asemenea, membri ai familiei şi alţi invitaţi care stau în loja cu vedere de la balcon a primei-doamne.

Există o persoană care, deşi este membru al cabinetului lui Biden, nu va participa la discursul lui din Congres. El va fi ales ca "supravieţuitor desemnat". Acea persoană va fi găzduită într-un loc sigur şi va avea sarcina de a prelua conducerea guvernului, în cazul unei catastrofe care i-ar afecta pe preşedinte şi pe ceilalţi succesori ai săi la Capitoliu. Supravieţuitorul desemnat pentru discursul din acest an nu a fost încă anunţat.

Iar pentru a-i răspunde oficial lui Joe Biden, după discursul despre Starea Uniunii, Partidul Republican a desemnat-o pe Sarah Huckabee Sanders, fostă purtătoare de cuvânt a lui Donald Trump, care acum este guvernatoare a statului Arkansas. Ea a dat deja leit-motivul discursului său: "apărarea libertăţii noastre împotriva stângii radicale".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aveţi asigurare obligatorie a locuinţei?
Observator » Stiri externe » Discursul despre Starea Uniunii, marea șansă a lui Joe Biden după scandalul balonului chinezesc și rezultatele proaste din sondaje