Antena Meniu Search
x

Dispariţia lui Shuai Peng atrage boicoturi în tenis şi Jocurile Olimpice. WTA provoacă guvernul chinez cum nu a mai îndrăznit nimeni până acum

Când jucătoarea de tenis Peng Shuai a lansat acuzaţiile explozive la adresa unui fost lider al Partidului Comunist la începutul acestei luni, guvernul chinez a răspuns de o manieră tipică - punând batista pe ţambal. Acum, însă, după mai bine de două săptămâni, Beijingul se confruntă cu o furtună de critici, iar comunitatea globală a tenisului feminin reacţionează la adresa autorităzilor chineze care vor să reducă la tăcere un reprezentant al său.

de Redactia Observator

la 19.11.2021, 15:44

Foto: Al Bello/Getty Images Vezi și

Shuai Peng, în vârstă de 35 de ani, dublă campioană de Mare Şlem la dublu, a dispărut din viaţa publică după ce l-a acuzat pe fostul vicepremier Zhang Gaoli, în vârstă de 75 de ani, că a forţat-o într-o relaţie sexuală la reşedinţa sa, într-o postare pe reţelele sociale, publicată pe 2 noiembrie şi care între timp a fost ştearsă. De atunci, cenzorii chinezi au şters toate urmele şi referirile la acest caz de pe internet. 

Însă campania de reducere la tăcere nu a avut efect şi în afara Chinei. În ultimele zile, WTA şi cele mai mari jucătoare al tenisului şi-au manifestat solidaritatea faţă de Peng, cerând să afle unde este aceasta. Pe Twitter chiar s-a viralizat hashtagul #WhereIsPengShuai. Îngrijorarea a fost accentuată după ce presa de stat chineză a publicat miercuri o captură foto a unui email, aparent trimis de către Peng către WTA (dar în care se putea zări cursorul), în care îşi retrăgea acuzaţiile şi spunea că "totul este în regulă".

Într-un interviu pentru CNN, şeful WTA (Asociaţia de Tenis Feminin), Steve Simon, a descris emailul ca "un comunicat fabricat sau de genul". El a mai spus că asociaţia se află "la o răscruce" cu China, ameninţând să îşi retragă afacerile din ţară dacă siguranţa lui Peng nu este garantată şi dacă acuzaţiile ei nu sunt investigate serios.

Jocurile Olimpice de la Beijing ar putea fi boicotate

Pe acelaşi subiect

Ecoul scandalului nu se limitează însă la lumea tenisului feminin - deja jucători din turneul masculin şi staruri ale fotbalului s-au alăturat campaniei #WhereIsPengShuai.

Cum Jocurile Olimpice de Iarnă sunt peste trei luni, analiştii spun că această controversă, dacă nu este rezolvată, ar putea avea un efect de bulgăre de zăpadă asupra comunităţii sportive şi Beijingului. 

Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing ar putea fi boicotate de sportivii străini. Acum, preşedintele Joe Biden a spus că Statele Unite s-ar putea să nu mai trimită niciun demnitar american la Olimpiadele de iarnă de la Beijing. 

"Fanii sportului din întreaga lume vor sta cu ochii aţintiţi asupra acestei poveşti. Este un dezastru pentru guvernul chinez. Cu fiecare zi în care ne apropiem de Jocurile Olimpice de iarnă, dezastrul devine tot mai mare pentru ei, dacă nu rezolvă această problemă", a declarat pentru CNN William Nee, cercetător şi coordonator al ONG-ul CHRD (Chinese Human Rights Defenders).

Olimpiada de la Beijing, programată pentru Februarie 2022, se confruntă deja cu cereri de boicot pentru situaţiile din Xinjiang, Tibet sau Hong Kong. Iar protestele globale faţă de dispariţia lui Peng - care a participat la trei ediţii ale Jocurilor Olimpice - ar putea amplifica aceste cereri.

Comitetul Olimpic Internaţional, pe de altă parte, spune că nu va comenta scandalul şi a sugerat că ar trebui recurs la "diplomaţie discretă", conform Reuters. 

WTA a reuşit ce n-a putut NBA sau Hollywood 

Faptul că o postare din social media a reuşit să întoarcă lumea tenisului împotriva Beijingului vine ca o surpriză pentru guvernul chinez. În ultimii ani, autorităţile de la Beijing au reuşit să reducă la tăcere nenumărate voci domestice, dar şi o listă lungă de companii şi industrii vestice care au preferat să menţină deschisă profitabila piaţă chineză - de la Hollywood, la NBA.

Dar WTA a refuzat să intre în acest joc. 

"Sunt prea multe cazuri în ziua de azi când avem astfel de probleme şi lăsăm afacerile, politica şi banii să dicteze ce e rău şi ce e bine", a declarat Simon, şeful WTA, într-un interviu pentru CNN.

"Cu siguranţă suntem pregătiţi să ne retragem din China toate activităţile noastre şi să facem faţă tuturor complicaţiilor care derivă de aici. Pentru că acuzaţiile de viol sunt mai importante decât orice alte afaceri. Trebuie să începem să luăm decizii care sunt bazate pe rău şi bine, punct, şi să nu facem compromisuri de la asta", a declarat Simon pentru postul american de televiziune.

Prin decizia de a întoarce spatele pieţei chinezeşti, inclusiv o înţelegere de 10 ani pentru a găzdui finalele anuale la Shenzhen, WTA lansează o provocare directă pentru Beijing. China se foloseşte de accesul la piaţa locală ca o puternică armă de negociere prin care forţează afacerile din Vest să se abţină de la probleme precum drepturile omului sau să îşi îndulcească discursurile în speţe precum Taiwan sau Hong Kong. Însă în cazul WTA, această tactică nu a funcţionat cum se aşteptau.

"Până acum, dintr-o perspectivă a drepturilor omului şi a afacerilor, WTA face o treabă mult mai bună decât aproape toate companiile care au intrat în controverse cu China. Iar asta arată drumul pe care trebuie mers în astfel de probleme", a mai spus Nee.

Mesaj suspect atribuit lui Shuai Peng

Dispariţia jucătoarei chineze de tenis Shuai Peng, care nu a mai dat niciun semn de viaţă după ce l-a acuzat de viol pe un fost vicepremier al Chinei, nelinişteşte lumea tenisului şi opinia publică.

Canalul de stat chinez CGTN a prezentat miercuri seara, pe Twitter, o captură de ecran a unui mail atribuit lui Shuai Peng, pe care jucătoarea chineză l-ar fi trimis conducerii WTA, fără ca autenticitatea mesajului să poată fi confirmată.

Afirmaţiile din acest mesaj cu origine suspectă sunt în contradicţie cu declaraţiile lui Shuai Peng, care acuzase înaltul oficial chinez de viol. Conţinutul acestui mesaj a ridicat îndoieli privind autencitatea sa: utilizatorii de Twitter au dezvăluit că un cursor era vizibil în mesajul difuzat de CGTN, un fenomen inexplicabil pentru o captură de ecran.

Mesaj atribuit lui Shuai Peng

Jucătoarea chineză de tenis Shuai Peng, campioană la Wimbledon (2013) şi Roland Garros (2014) în proba de dublu, a dezvăluit că a fost forţată să întreţină relaţii sexuale şi apoi să devină amanta unui fost înalt oficial al statului chinez, Gaoli Zhang, fost vice prim-ministru între 2013 şi 2018, un apropiat al preşedintelui Xi Jinping, conform BBC.

Peng, 35 ani, fost nr. 14 WTA în august 2011 la simplu, a scris pe reţelele de socializare că Zhang, 75 ani, a forţat-o să întreţină relaţii sexuale în urmă cu trei ani la domiciliul acestuia. Mesajele postate de jucătoare au fost cenzurate apoi pe Weibo şi motorul său de căutare Baidu. L'Equipe relatează că jucătoarea avusese prima oară relaţii intime cu oficialul chinez în urmă cu şapte ani. Peng, care a devenit apoi amanta lui Zhang, susţine că soţia acestuia era la curent cu aventura acestuia.

Este pentru prima oară când asemenea acuzaţii sunt aduse împotriva unui înalt demnitar chinez. ''În acea după-amiază nu mi-am dat acordul şi nu m-am putut opri din plâns. M-ai adus la tine acasă şi m-ai forţat să avem relaţii sexuale. Nu am nicio dovadă şi a fost imposibil să păstrez vreo dovadă... Întotdeauna ţi-a fost teamă că voi aduce ceva ca un magnetofon, să înregistrez dovezi sau aşa ceva... Nu există înregistrare audio, nici înregistrare video, doar experienţa mea distorsionată, dar foarte reală'', l-a acuzat Peng pe Zhang în mesajul postat în reţeaua de socializare.

Dilema autorităţilor de la Beijing

Reducând-o la tăcere pe Peng, Beijing se confruntă cu o neobişnuită dilemă. Dacă sportiva ar apărea la televiziunea de stat, analişti spun că mulţi vor privi sceptic declaraţiile, luând în calcul lunga istorie a unor declaraţii forţate prezentate de media chineză de stat. Cam în stilul în care jurnalistul Roman Protasevici a apărut plângând și cu vânătăi pe față și încheieturile mâinilor şi a mărturisit rolul său în protestele anti-guvernamentale contra lui Alexander Lukaşenko, despre care spunea la televiziunea belarusă că îl admiră. Familia și activiștii susțin că a fost un interviu obținut sub tortură și constrângere. 

Și în timp ce în democrațiile occidentale, partidului de guvernământ i-ar fi ușor să nege astfel de acuzații sau chiar să se distanțeze de un înalt oficial, în China, liderii de partid sunt de neatins de reproşurile publicului larg. Iar Zhang nu este orice lider. Acesta a făcut parte dintre cei şapte membrii ai Comisiei Polituro a Partidului Comunist, alături de preşedintele Xi Jinping.

Singura modalitate ca liderii de rang înalt să iasă din graţii este să fie disciplinaţi chiar de partide. Până în prezent, guvernul chinez a refuzat să comenteze cazul lui Peng. La o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al ministrului de externe a spus că acuzaţiile lui Peng nu sunt de natură diplomatică şi nu are ce să comenteze. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Dispariţia lui Shuai Peng atrage boicoturi în tenis şi Jocurile Olimpice. WTA provoacă guvernul chinez cum nu a mai îndrăznit nimeni până acum