Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Doborârea avionului MH17 în Ucraina: De ce nu poate fi anchetat Vladimir Putin deşi sunt "indicii solide” că a decis furnizarea rachetei

Comisia care investighează doborârea avionului Malaysia Airlines MH17, deasupra Ucrainei, în 2014, a anunţat miercuri că sunt indicii "solide" că Vladimir Putin a decis livrarea sistemului de rachete cu care s-a tras în aeronava. Nu au dovezi și că Putin a ordonat în mod intenţionat atacul și prin urmare nu-l pot ancheta. Anchetatorii au mai declarat că întrerup ancheta spunând că nu există suficiente dovezi pentru a urmări şi alţi suspecți.

de Redactia Observator

la 08.02.2023 , 15:39

Doborârea avionului MH17 în Ucraina: De ce nu poate fi anchetat Vladimir Putin deşi sunt "indicii solide” că a decis furnizarea rachetei
Doborârea avionului MH17 în Ucraina - Getty Images

Există indicii solide că Vadimir Putin a decis să furnizeze sistemul de rachete care a doborât în 2014 zborul MH17, au transmis miercuri anchetatorii internaţionali, confirmând o suspiciune mai veche potrivit căreia sistemul BUK nu avea cum să ajungă în Donbas fără autorizarea Kremlinului. 

Avionul a fost lovit de o rachetă de fabricaţie rusească deasupra Ucrainei iar 298 de persoane şi-au pierdut viaţa. Sistemul rusesc de rachete BUK-TELAR a fost folosit pentru a doborî avionul în timp ce acesta se îndrepta de la Amsterdam spre Kuala Lumpur. Aeronava a fost aruncată în aer deasupra estului Ucrainei pe 17 iulie 2014. 

Anchetatorii internaţionali au oprit investigaţia în cazul doborârii zborului MH17

Articolul continuă după reclamă

Echipa internaţională care investighează doborârea zborului Malaysia Airlines are dovezi convingătoare că preşedintele rus Vladimir Putin a semnat personal decizia de a permite intrarea sistemului de rachete rusesc în Ucraina, au declarat miercuri procurorii olandezi. Nu există totuşi niciun indiciu că Putin ar fi fost implicat personal în ordonarea doborârii avionului şi de aceea anchetatorii spun că dovezile nu sunt suficiente pentru a putea duce la urmărirea penală a liderului rus. 

Pe acelaşi subiect

În noiembrie, un tribunal olandez a condamnat în lipsă doi ruși și un ucrainean, găsiţi vinovați pentru ucidere, pentru rolul lor în doborârea MH17.

Procurorii au mai declarat miercuri că au epuizat toate pistele și că nu mai pot continua cu nicio procedură penală. Din cei 298 de pasageri și membri ai echipajului, 196 erau olandezi, iar mulți dintre ceilalți pasageri proveneau din Malaezia, Australia, Marea Britanie, Belgia și alte țări. Echipa Comună de Investigare a declarat că instanța a decis că Moscova avea atunci "controlul general" asupra Republicii Populare Donețk, care la rândul ei controla regiunea în iulie 2014.

Investigatorii au citatat convorbiri telefonice înregistrate în care oficialii ruși au spus că decizia de a oferi sprijin militar Donbasului "aparţine președintelui". "Există informații concrete că cererea separatiștilor a fost prezentată președintelui și că această cerere a fost acceptată", susţin investigatorii comuni. Dar anchetatorii nu ştiu dacă cererea "menționează în mod explicit" sistemul folosit în doborârea MH17. "Deși vorbim de indicii puternice, nu sunt dovezi complete și concludente în acest sens", au spus anchetatorii. "În plus, președintele se bucură de imunitate ca șef al statului".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri externe » Doborârea avionului MH17 în Ucraina: De ce nu poate fi anchetat Vladimir Putin deşi sunt "indicii solide” că a decis furnizarea rachetei