Antena Meniu Search
x

Documente clasificate ale Ministerului Apărării din UK, cu informații despre incidentul din Marea Neagră, găsite într-o stație de autobuz din Kent

Documente clasificate ale Ministerului Apărării din Marea Britanie, care conțin detalii despre incidentul din Marea Neagră în care a fost implicată nava HMS Defender, au fost găsite într-o stație de autobuz din Kent.

de Redactia Observator

la 27.06.2021, 12:06

Documente clasificate ale Ministerului Apărării din UK, găsite într-o stație de autobuz din Kent
Documente clasificate ale Ministerului Apărării din UK, găsite într-o stație de autobuz din Kent - Profimedia Images

Mai multe documente militare clasificate, în care se discută despre posibilele urmări ale incidentului de săptămâna trecută din Marea Neagră în care a fost implicată nava HMS Defender, dar și detalii privind o posibilă prezență militară a Regatului Unit în Afganistan după încheierea misiunii NATO, au fost găste într-o baltă, lângă o stație de autobuz din Kent. Cel care le-a găsit, le-a predat jurnaliștilor BBC.

În urma acestui incident, Guvernul britanic a anunțat că a fost lansată o anchetă. Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a declarat că un angajat a raportat pierderea actelor, adăugând: "Nu ar fi potrivit să facem comentarii în plus".

Majoritatea documentelor sunt marcate cu un grad relativ scăzut de secretizare, potrivit guvernului. Printre cele 50 de pagini, însă, a fost descoperit și un document adresat secretarului ministrului Apărării Ben Wallace, marcat: „Secret UK Eyes Only”, cu informații despre o posibilă prezență militară a Regatului Unit în Afganistan, după încheierea Resolute Support, operațiunea NATO încheiată în prezent, în urma deciziei președintelui Biden de a retrage forțele americane din Afganistan. Documentul discută o cerere americană de asistență britanică în mai multe domenii specifice.

Incident în Marea Neagră

Pe acelaşi subiect

Un avion rusesc de tip Su-24 şi nave ruseşti au tras focuri de avertisment miercuri împotriva distrugătorului britanic HMS Defender care, a anunţat Moscova, a intrat în apele teritoriale ruseşti, la Marea Neagră - un incident rar în această regiune. Armata britanică a dezminţit rapid afirmaţiile Moscovei şi a anunţat că distrugătorul efectua o ”trecere nevinovată” prin apele ucrainene.

Ministrul britanic al Apărărăii, Ben Wallace a transmis, pe Twitter, că nava britanică efectua ”un tranzit de rutină de la Odesa (un port în sudul Ucrainei) către Crimeea, prin Marea Neagră”.

Acest incident intervine cu câteva zile înaintea manevrelor Sea Breeze 2021, prevăzute în perioada 28 iunie-10 iulie, la care iau parte Statele Unite, alte state membre NATO şi Ucraina la Marea Neagră, pe care Moscova nu le vede cu ochi buni. Distrugătorul britanic HMS Defender se află în regiune în vederea acestor exerciţii.

Zona se află în largul Crimeei, o peninsulă ucraineană anexată în martie 2014 de Rusia, care dispune de o bază navală în Crimeea, şi ale cărei ape au făcut deja obiectul mai multor incidente în trecut.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Documente clasificate ale Ministerului Apărării din UK, cu informații despre incidentul din Marea Neagră, găsite într-o stație de autobuz din Kent