Primele imagini de la bordul HMS Defender: pregătiri intense pentru o confruntare navală. Avertismentul dur al ruşilor: "Dacă nu schimbi cursul, deschid focul" - VIDEO
Au apărut primele imagini de la incidentul din Marea Neagră, unde un distrugător al Marinei Regale Britanice a fost somat de ruşi să părăseacă zona. BBC a avut un reporter chiar pe nava britanică, iar acesta a relatat ce s-a întâmplat, inclusiv pregătirile de luptă ale britanicilor.
Imaginile prezentate de Jonathan Beale, corespondent BBC specializat în probleme de apărare, vin să contrazică varianta oficială a guvernului britanic. Ministerul Apărării din Marea Britanie a reacţionat la scurt timp şi a încercat să minimalizeze incidentul precizând că focurile de avertisment ale ruşilor au fost simple manevre în cadrul unui program de pregătire al Marinei Ruse.
Jonathan Beale a spus în materialul său că nu mai puţin de 20 de avioane Suhoi 24 au survoluat distrugătorul HMS Defender, iar două nave ale Pazei de Coastă din Rusia au încadrat nava britanică, la o distanţă de a aproximativ 100 de metri, în încercarea de a determina distrugătorul să îşi schimbe cursul. La un moment dat, se aude un avertisment dur al ruşilor, transmis prin comunicaţia radio: "Dacă nu schimbaţi cursul, deschid focul". Echipajul de pe HMS Defender era pregătit de o confruntare cu ruşii, mai susţine corespondentul BBC.
- Rusia amenință că va bombarda distrugătorul britanic HMS Defender dacă se mai apropie de zona Crimeei
- Financial Times: Germania și Franța au cerut o nouă strategie a UE pentru o relație mai strânsă cu Rusia
- Rusia anuntă că un avion de luptă a aruncat patru bombe pentru a descuraja un distrugător britanic în Marea...
Varianta ruşilor
Oficialii ruşi au declarat că s-au tras focuri de avertisment asupra distrugătorului HMS Defender pentru că, susţin ei, nava britanică ar fi intrat 3 kilometri în apele teritoriale ruseşti. Mai exact, în zona Capului Fiolent, în apropiere de Sevastopol, Crimeea.
După ce un avion Suhoi Su-24 a lansat patru bombe de avertisment pe cursul lui HMS Defender, britanicii au schimbat cursul şi au părăsit zona, au informat oficiali din cadrul Ministerului Rus al Apărării.
Varianta britanicilor
Dacă ruşii susţin că situaţia a fost la limită şi oricând se putea ajunge la un conflict naval, britanicii spun că nu a existat niciun incident. Ministerul Apărării din Marea Britanie a precizat că nu s-a tras niciun foc de avertisment asupra HMS Defender, iar avioanele de vânătoare ruseşti nu au lansat nicio bombă pe cursul distrugătorului.
Britanicii admit totuşi că au fost lansate o serie de bombe, dar totul a făcut parte dintr-un exerciţiu al Marinei Ruse, fără nicio legătură cu prezenţa HMS Defender în acea zonă.
”Credem că rușii au făcut un exercițiu de artilerie în Marea Neagră și au oferit comunității maritime un avertisment prealabil cu privire la activitatea lor. Nu s-au tras focuri către HMS Defender și nu recunoaștem afirmația că au fost aruncate bombe în calea lui. Nu s-au tras focuri de avertizare asupra HMS Defender. Nava efectuează o trecere nevinovată prin apele teritoriale ucrainene în conformitate cu dreptul internațional”, a spus Ministerul Apărării din Marea Britanie într-o declarație de presă.
Traseul distrugătorului britanic ar fi fost falsificat
Distrugătorul HMS Defender face parte din grupul de luptă al portavionului HMS Queen Elizabeth, iar Ministerul Apărării din Marea Britanie admite că nava s-a desprins de grupul NATO care desfăşoară misiuni în Marea Neagră pentru "a-şi urma propriul set de misiuni". Ambasada britanică din Ucraina a precizat că distrugătorul s-a aflat în portul Odessa.
Site-ul Institutului Naval al Statelor Unite a notat că datele de navigare de tip open-source ale lui HMS Defender şi ale altei nave NATO au fost falsificate pentru a lăsa impresia că se îndreaptă spre Sevastopol.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰