Antena Meniu Search
x

Doi fraţi, foşti angajaţi ai serviciilor de securitate suedeze, acuzaţi că au fost spioni pentru Rusia timp de 10 ani

Doi fraţi, foşti angajaţi ai serviciilor de securitate suedeze, au fost acuzaţi de spionaj pentru Rusia pe o perioadă de 10 ani, au anunţat procurorii, conform BBC, potrivit News.ro.

de Redactia Observator

la 12.11.2022, 11:12

Suspecţii neagă că au comis orice ilegalitate, au declarat avocaţii lor presei locale.
Doi fraţi, foşti angajaţi ai serviciilor de securitate suedeze, acuzaţi că au fost spioni pentru Rusia timp de 10 ani - Shutterstock

Ambii bărbaţi au lucrat pentru serviciile de securitate din Suedia, iar unul era manager senior la o agenţie guvernamentală când a fost arestat anul trecut. Anchetatorii au confiscat telefoane mobile, un hard disk spart şi chitanţe care detaliază tranzacţii cu numerar şi aur.

Suspecţii neagă că au comis orice ilegalitate, au declarat avocaţii lor presei locale. Se crede că Peyman Kia, în vârstă de 42 de ani, şi Payam Kia, în vârstă de 35 de ani, au lucrat împreună pentru a transmite informaţii serviciului militar de informaţii al Rusiei, GRU.

Bărbaţii au fost arestaţi la sfârşitul anului 2021

Bărbaţii au fost arestaţi la sfârşitul anului 2021. În timp ce ambii sunt acuzaţi de spionaj agravat, Peyman Kia a fost, de asemenea, acuzat de divulgarea neautorizată a informaţiilor secrete.

Pe acelaşi subiect

Procurorul şef al Unităţii de Securitate Naţională a Suediei, Per Lindqvist, a descris cazul ca fiind foarte dificil de investigat, adăugând că bărbaţii sunt suspectaţi de ”infracţionalitate extrem de gravă care vizează sistemul de informaţii şi securitate al Suediei”.

Informaţiile secrete, care ar putea afecta securitatea Suediei dacă ar ajunge în mâinile unei puteri străine, potrivit lui Lindqvist, au fost adunate în timp ce Kia mai era angajat în cadrul serviciul de informaţii militare şi securitate suedez. Cotidianul Dagens Nyheter a scris că suspectul a lucrat şi în cadrul Biroului pentru Achiziţii Speciale (KSI), un organ extrem de secret al serviciilor de informaţii ale ţării. Când a fost arestat în noiembrie anul trecut, Peyman Kia era şef al securităţii la Agenţia Alimentară Suedeză.

În timpul arestului lui Peyman, fratele său mai mic Payam „a demontat şi a spart un hard disk care a fost găsit ulterior într-un coş”, potrivit acuzaţiilor. Se crede că Payam a reuşit să menţină contacul cu Rusia şi GRU, inclusiv în ceea ce priveşte ”chestiuniile legate de predarea informaţiilor şi primirea despăgubirilor”.

O mare parte din informaţiile din ancheta preliminară nu au fost dezvăluite din cauza caracterului lor sensibil. Avocatul fratelui mai mare Kia, Anton Strand, a declarat postului public suedez SVT că acuzaţiile sunt imprecise şi nu au descrieri ”concrete” ale presupuselor infracţiuni comise de clientul său.

Björn Sandin, care îl apără pe fratele mai mic, a sugerat în mod similar că acuzaţiile demonstrează că procurorii ”nu erau pe deplin încrezători” în afirmaţiile lor, potrivit TV4. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, fraţii pot fi condamnaţi la închisoare pe viaţă, timp de cel puţin 20-25 de ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Doi fraţi, foşti angajaţi ai serviciilor de securitate suedeze, acuzaţi că au fost spioni pentru Rusia timp de 10 ani