Antena Meniu Search
x

Donald Trump, eliminat de pe buletinul de vot din Colorado pentru alegerile din 2024. Decizie fără precedent în SUA

Decizie fără precedent în Statele Unite! Donald Trump a fost eliminat de pe buletinul de vot din Statul Colorado pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor. Totul vine în contextul în care republicanul a incitat şi a participat la asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021.

de Redactia Observator

la 20.12.2023, 15:56

Donald Trump, eliminat de pe buletinul de vot din Colorado pentru alegerile din 2024. Decizie fără precedent în SUA
Donald Trump, eliminat de pe buletinul de vot din Colorado pentru alegerile din 2024. Decizie fără precedent în SUA

Situaţia fără precedent vine în contextul în care Curtea Supremă din Colorado a hotărât că Donald Trump nu este un candidat eligibil din cauza implicării sale în insurecţia asupra Capitoliului din 2021. Decizia este explicată de secţiunea 3 a celui de-al 14-lea amendament din Constituție care spune că nimeni nu poate ocupa nicio funcţie în serviciul ţării dacă, după depunerea jurământului, a participat la o rebeliune. 

Nicholas Riccardi, analist AP: Următorul pas este Curtea Supremă a Statelor Unite. Probabil acesta va fi pasul final din toată povestea.

Decizie fără precedent în SUA

Este însă pentru prima dată când această secţiune este folosită pentru a descalifica un candidat la alegerile prezidenţiale. Decizia nu va intra în vigoare până la data de 4 ianuarie, adică până în ajunul stabilirii listei de candidaţi pentru alegerile primare republicane. 

Pe acelaşi subiect

Nicholas Riccardi, analist AP: Fiindcă nimeni nu a scos un candidat la alegerile prezidenţiale de pe buletinul de vot sub Secţiunea 3 şi pentru că Curtea Supremă a Statelor Unite nu a zis niciodată ce înseamnă această secţiune, instanţele au ezitat să acţioneze în aceste procese. 

Puşi în faţa unei situaţii pe care o caracterizează complet eronată, membrii campaniei lui Trump au promis că vor face apel la decizia Curţii Supreme din Colorado. 

Asaltul de la Capitoliu

La 6 ianuarie 2021, mii de susținători ai fostului președinte american au luat cu asalt clădirea Capitoliului pentru a bloca investirea în funcție a lui Joe Biden. O mulţime de oameni a pătruns în clădire, iar un poliţist a murit la spital din cauza rănilor suferite în timpul confruntărilor. Anul viitor, republicanul va fi judecat la anul în dosarul penal legat de încercarea de fraudare a alegerilor din 2020. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Donald Trump, eliminat de pe buletinul de vot din Colorado pentru alegerile din 2024. Decizie fără precedent în SUA