Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Donald Trump se dezlănţuie împotriva anchetei privind alegerile prezidenţiale: "Povestea rusă este o fabricaţie totală"

Donald Trump s-a dezlănţuit împotriva anchetei cu privire la amestecul rus în alegerile prezidenţiale americane din 2016, care a intrat într-o etapă către posibile urmăriri penale odată cu înfiinţarea unui mare juriu, relatează AFP.

de Redactia Observator

la 04.08.2017 , 12:51

Donald Trump s-a dezlănţuit împotriva anchetei cu privire la amestecul rus în alegerile prezidenţiale americane din 2016, care a intrat într-o etapă către posibile urmăriri penale odată cu înfiinţarea unui mare juriu, relatează AFP.

”Povestea rusă este o fabricaţie totală”, a lansat Donald Trump la un miting al unor susţinători în Virginia de Vest. ”Motivul din cauza căruia democraţiii nu vorbesc decât despre această poveste rusă total inventată este că ei nu au un mesaj, o agendă, o viziune”.

Potrivit Wall Street Journal (WSJ), dar şi Washington Post (WP) şi New York Times (NYT), procurorul special Robert Mueller - care anchetează cu privire la acuzaţii de amestec rus în campania prezidenţială din 2016 şi o presupusă complicitate între echipa candidatului Trump şi Moscova - a înfiinţat un mare juriu, ceea ce ar putea să conducă la urmăriri penale la Washington.

Articolul continuă după reclamă

Potrivit WSJ, acest mare juriu - un fel de cameră de instrucţie alcătuită din cetăţeni care deliberează în secret, cu uşile închise, să stabilească dacă elementele prezentate de procuror pot conduce la o inculpare - a fost înfiinţat în ”ultimele săptămâni”.

Pe acelaşi subiect

”Înfiinţezi un mare juriu doar dacă ancheta ta a scos la lumină siuficiente elemente care, în opinia ta, reflectă o încălcare a cel puţin unei dispoziţii penale, dacă nu a mai multora”, a comentat pentru AFP Bradley Moss, un avorcat american specializat în cazuri în domeniul securităţii naţionale.

”ESCALADARE SEMNIFICATIVĂ”

În opinia lui Moss este vorba despre o ”escaladare semnificativă a procesului” judiciar în afacerea rusă.

Avocatul preşedintelui Trump Ty Cobb a declarat că nu are cunoştinţă despre constituirea unui mare juriu. ”Casa Albă este în favoarea a tot ceea ce poate să accelereze închiderea” acestui dosar, a dat el asigurări şi a adăugat că Executivul ”cooperează deplin” cu serviciile procurorului Mueller.

”Fostul director FBI James Comey a spus în trei rânduri că preşedintele nu este vizat de anchetă, iar noi nu avem vreun motiv să credem că cest lucru s-a schimbat”, a declarat la rândul ei o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders.

James Comey a fost destituit în mai de către Trump, din cauza acestei afaceri ruse. El conducea partea anchetei care se află acum în responsabilitatea lui Robert Mueller.

Dolarul se deprecia vineri la Tokyo după dezvăluirea acestor informaţii, la 110,10 yeni, de la 110.70 yeni joi.

Preşedintele american a a negat mereu în mod categoric orice complicitate cu Rusia în cadrul campaniei prezidenţiale în 2016 şi a catalogat afacerea, care afectează puternic preşedinţia, drept o ”vânătoare de vrăjitoare”.

Însă el a fost nevoit să recunoască faptul că fiul său mai mare Donald Jr, ginerele său Jared Kushner şi directorul campaniei sale Paul Manafort s-au întâlnit cu o avocată rusă cu legături cu Kremlinul, Veselniţkaia, cu scopul de a obţine informaţii potenţial compromiţătoare despre democrata Hillary Clinton.

În paralel, Mueller ar ancheta cu privire la finanţe ale lui Trump şi ale asociaţilor săi, potrivit CNN.

Preşedintele american l-a avertizat în mod public pe procurorul special că acest lucru va constitui depăşirea unei linii roşii, făcându-i pe unii observatori să se teamă că va încerca să-l îndepărteze pe Robert Mueller din această anchetă complexă.

Doi senatori - democratul Chris Coons şi republicanul Thom Tillis - au prezentat joi o propunere bipartizană în vederea protejării lui Mueller, condiţionând o eventuală demitere a acestuia de o examinare a justiţiei.

În cazul în care va fi chemat să depună mărturie în faţa unui mare juriu, Trump nu va fi primul preşedinte în această situaţie.

Bill Clinton a fost nevoit să furnizeze în acest fel informaţii despre relaţia sa cu Monica Lewinsky.

Acuzaţiile de amestec rus în alegerile prezidenţiale americane au figurat între principalele motivaţii ale noilor sancţiuni impuse Moscovei şi adoptate cu o majoritate zdrobitoare de către congresmenii americani.

Promulgate miercuri de către Trump, ele au provocat furia Moscovei.

”Relaţiile noastre cu Rusia sunt la cel mai scăzut nivel istoric şi foarte periculos”, a scris joi pe Twitter Trump, care se lăuda, la preluarea funcţiei, în ianuarie, că va reîncălzi relaţiile cu Kremlinul.

El i-a acuzat pe congresmeni de acest lucru. ”Pueţi să mulţumiţi Congresului, aceiaşi oameni care se dovedesc incapabili să ne dea o asigurare de sănătate”, a lansat el.

Washingtonul a apreciat însă că o relansare rămâne posibilă, în contextul în care secretarul de Stat american Rex Tillerson urmează să se întâlnească în acest weekend, în Filipine, cu omologul său rus Serghei Lavrov, cu care a discutat joi la telefon.

Sursă: news.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri externe » Donald Trump se dezlănţuie împotriva anchetei privind alegerile prezidenţiale: "Povestea rusă este o fabricaţie totală"