Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Donald Trump va câștiga alegerile, anunţă cel mai important analist al Americii

Nate Silver, statisticianul de sondaje care a prezis victoria lui Donald Trump în 2016, a avertizat într-un editorial pentru The New York Times că americanii subestimează amploarea sprijinului de care se bucură republicanul. 

de Redactia Observator

la 25.10.2024 , 16:10

Donald Trump va câștiga alegerile, anunţă cel mai important analist al Americii Donald Trump va câștiga alegerile, anunţă cel mai important analist al Americii - Profimedia

Alegeri în SUA 2024. Donald Trump va câștiga alegerile, crede Nate Silver, un analist în vârstă de 46 de ani care a anticipat rezultatele de la alegerile din SUA din ultimul deceniu și jumătate și este unul dintre puţinii experți în sondaje care au prezis victoria lui Trump în 2016. Previziunea sa vine pe fondul unor temeri tot mai mari în rândul democraților că şansele Kamalei Harris de a câştiga alegerile au scăzut recent. Nate Silver a fondat siteul FiveThirtyEight, o platformă populară de statistici politice, economice și sportive.

Nate Silver a scris pe 23 octombrie într-o opinie pentru The New York Times că instinctul îi spune că Donald Trump va câștiga alegerile de pe 5 noiembrie şi că partidul democrat nu ar trebui să se simtă optimist nici măcar un pic cu privire la perspectivele Kamalei Harris de a învinge.

El şi-a explicat predicţia spunând că nu ar fi prima dată când Donald Trump ar reuşi să învingă, deşi şansele nu sunt de parte lui şi a amintit de victoria peste aşteptări din 2016 contra lui Hillary Clinton şi de rezultatul din 2020, când deşi sondajele îl dădeau cu mult în spatele lui Joe Biden, aproape că a câştigat. 

Articolul continuă după reclamă

Analistul atrage atenţia că sondajele de opinie actuale care prognozează o cursă strânsă nu reușesc să ajungă la alegătorii lui Trump, subestimând astfel adevărata amploare a sprijinului de care se bucură republicanul.

Pe acelaşi subiect

Sondajele nu ajunga la destui oameni din electoratul lui Trump

Potrivit lui, cel mai probabil adevărata problemă nu este că alegătorii lui Trump mint în sondaje, ci că sociologii care le fac nu ajung la destui dintre ei. Strategii politici democrați au recunosct recent în discuţii private că vicepreşedinta Kamala Harris pierde teren în fața lui Trump, în special în Wisconsin și Michigan, două state-cheie. 

Nate Silver a avertizat că Harris riscă să cadă victimă "efectului Hillary". "Singura dată când o femeie a fost nominalizată de partid, dar alegătorii indeciși au înclinat puternic împotriva ei" a expliat analistul. 

Deşi sondajele arată că cei doi candidați sunt umăr la umăr, Silver i-a îndemnat pe americani să se pregătească pentru un rezultat diferit. "Conform modelului meu, există aproximativ 60% șanse ca un candidat să câştige decisiv cel puțin șase din șapte state cheie", a spus el.

Şi casele de pariuri îl dau favorit pe Donald Trump. Specialiștii în predicții (bookmakers) au tot mai puțină încredere în capacitatea democratei Kamala Harris de a câștiga statele-cheie Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Carolina de Nord, Arizona, Nevada şi Georgia.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Resimţiţi efectele trecerii la ora de iarna?
Observator » Ştiri externe » Donald Trump va câștiga alegerile, anunţă cel mai important analist al Americii