Antena Meniu Search
x

Două noi condamnări în cazul lui George Floyd. Doi polițiști care au asistat pasivi la moartea acestuia au primit închisoare cu executare

Justiţia americană a condamnat miercuri doi poliţişti la închisoare cu executare pentru că au rămas pasivi în timp ce George Floyd era sufocat cu genunchiul de un coleg, o dramă care a provocat demonstraţii de amploare împotriva rasismului în 2020, notează Agerpres.

de Redactia Observator

la 27.07.2022, 22:44

Imaginile care surprind ultimele minute din viața lui George Floyd au indignat publicul american.
Moartea lui George Floyd a dus la o serie de proteste în masă în SUA. - Profimedia

Judecătorul federal Paul Magnuson a anunţat pedepse de trei ani de detenţie pentru Alexander Kueng, de 28 de ani, şi de trei ani şi jumătate pentru Tou Thao, de 36 de ani, în cadrul unei scurte audieri într-un tribunal din Saint-Paul.

Cei doi bărbaţi au fost găsiţi vinovaţi în februarie de "încălcarea drepturilor civile" ale afro-americanului, la fel ca şi un al treilea agent, Thomas Lane, care a primit săptămâna trecută o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare.

După ce au avut roluri secundare în această dramă cu repercusiuni planetare, cei trei bărbaţi au fost acuzaţi de justiţia federală că nu l-au ajutat pe George Floyd în timpul agoniei sale sub genunchiul colegului lor, Derek Chauvin.

De ce au fost pronunțate pedepse diferite?

Pe acelaşi subiect

Chauvin, care a ţinut genunchiul pe gâtul bărbatului de culoare timp de aproape zece minute, a fost condamnat la 21 de ani de închisoare de justiţia federală. Diferenţa între pedepsele pronunţate împotriva celor trei colegi ţin, în parte, de experienţa lor - Thomas Lane şi Alexander Kueng erau noi recruţi cu puţine ore de patrulare la activ - şi de atitudinea lor în ziua dramei.

Spre deosebire de ceilalţi doi care nu au intervenit deloc, Thomas Lane a sugerat ca George Floyd să fie ridicat pe o parte şi a încercat să-l resusciteze înainte de venirea ambulanţei.

Pe 25 mai 2020, un comerciant din Minneapolis a chemat poliţia pentru a-l acuza pe George Floyd că a folosit o bancnotă falsă de 20 de dolari în magazinul său. După ce au încercat fără succes să-l bage în maşină, poliţiştii l-au imobilizat la sol şi l-au încătuşat. Derek Chauvin şi-a pus genunchiul pe gâtul lui George Floyd, cu cei doi recruţi de o parte şi de alta, în timp Tou Thao îi ţinea la distanţă pe trecătorii revoltaţi.

Scena, filmată şi postată pe internet, a declanşat imense manifestaţii împotriva rasismului şi violenţe poliţieneşti pe întreg teritoriul SUA şi chiar în afara ţării.

În paralel cu urmărirea declanşată de justiţia federală, statul Minnesota l-a condamnat pe Derek Chauvin pentru crimă la 22 de ani şi jumătate de închisoare şi i-a inculpat pe cei trei colegi ai săi pentru "complicitate la crimă".

Thomas Lane a pledat vinovat şi îşi aşteaptă sentinţa, pe care ar putea să o ispăşească concomitent cu pedeapsa federală. Procesul celorlalţi doi urmează să aibă loc în toamnă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Două noi condamnări în cazul lui George Floyd. Doi polițiști care au asistat pasivi la moartea acestuia au primit închisoare cu executare